voor een warme brown-out


Of we binnenkort te maken krijgen met een brown-out, een tijdelijke afschakeling van de stroom in bepaalde zones is nog afwachten. Dat er nog maar eens een probleem is bij een van onze verouderde kerncentrale zal er geen goed aan doen. Maar vooral het weer in de ons omliggende landen zal bepalend zijn of we al of niet zonder vallen. Een koudegolf in Frankrijk in combinatie met een windstille periode in Duitsland zal de invoer van stroom doen stokken en dan hebben we prijs.

Er zijn ondertussen al heel wat tips verspreid om de burger minder te laten verbruiken. Het is vooreerst een beetje hypocriet om nu plots de burger verantwoordelijk te maken voor een falend energiebeleid. Daarnaast is het opvallend dat we allemaal als individu worden aangesproken. Je kan inderdaad gaan wokken of je koelkast dicht laten, maar een brown-out is misschien de uitgelezen kans om solidariteit te tonen. In interessante oproep op de site van Bewust Verbruiken worden onder andere volgend acties voorgesteld;

  • Maak afspraken met buren of wijkgenoten. Spreek een plaats af waar je naartoe kan bij een Brown Out. Heb je een klein pleintje in de buurt, een parking, een park of gewoon een straathoek?  Werk eventueel samen met een buurtcentrum of een wijkcommitee. Of ga gewoon langs bij je buren met een flyer.
  • Leg je Warm In pakket klaar. Bij een feest horen stoelen en tafels, kaarsjes,  fakkels, een zaklamp of campinglicht… Misschien wel een vuurmand of een (camping)kookvuurtje voor soep en glühwein. Via de deelwebsite www.wijdelen.be kan je wellicht al één en ander verzamelen.
  • Gaat het licht uit, trek dan de straat in. Ga langs bij je buren (de bel werkt misschien niet) en nodig hen uit om mee te doen.
  • Zet je neer, babbel, speel muziek, drink soep, geniet…

DSCF2732En om de daad bij het woord te voeren zijn we in Gent gestart met een facebook groep ‘schijf 6 Gent’  We willen zoveel mogelijk mensen uitnodigen om bij een mogelijke Brown-out er een straat- of wijkfeestje van te maken. Om buren te leren kennen en samen warme activiteiten op te zetten. Zo wordt het meteen een feest van solidariteit en kunnen we laten zien dat het best doenbaar is met wat minder energie beter te leven. Iedereen is welkom om mee te doen (ook wie niet afgeschakeld zal worden).

Een reactie op “voor een warme brown-out

  1. Het viel me als kind altijd op dat een langdurige stroomonderbreking (ik heb de indruk dat dat enkele decennia geleden toch vaker voorkwam dan nu) er altijd voor zorgde dat buren weer met elkaar gingen praten.

    Ik kan zo’n black-out feestje natuurlijk alleen maar toejuichen, maar hopelijk toch niet te veel met vuurkorven gezien de vervuiling dat deze veroorzaken en het hout dat daarbij verspild wordt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s