genoeg gezongen; nu naar de rechtbank


Je zal het wel gehoord of gelezen hebben. Gisteren is de ‘klimaatzaak’ opgestart, een vzw die de Federale en de regionale regeringen wil aanklagen wegens een gebrek aan klimaatactie. Het basisidee is eenvoudig, aangezien de regeringen hun verplichtingen niet nakomen willen we die afdwingen via de rechtbankrechter. In Nederland is men al een paar stapjes verder, en zorgt het proces er in elk geval voor dat politici zich moeten verantwoorden. (In de Morgen vandaag een behoorlijk zielige reactie van Joke Schauvliege waarin ze stelt dat Vlaanderen al genoeg doet en de BV’s die de rechtszaak aanspannen maar naar zichzelf moeten kijken).

Voor mij is deze actie een belangrijke aanvulling op de pogingen die we met zijn allen doen om de eigen CO2 uitstoot te verminderen, en een andere vorm om als burger je stem te laten horen. Dus een warme oproep om massaal mee te doen!

Hoe?

1. Ga naar klimaatzaak.be of meteen naar de pagina ‘word mede-eiser’

2. Vul je naam en mailadres in en  download het formulier, print het uit en vul het in. U kan ook voor uw kinderen mede-eiser worden (en over hun toekomst gaat het tenslotte).

3. Stuur het voor 15 januari naar het juiste adres.

Maar je kan ook meer doen. Uiteindelijk zal de aanklacht meer aan gewicht winnen als er duizenden, tienduizenden mensen zich als mede-eiser opgeven. Daarom nog enkele bijkomende mogelijke acties.

4. Nodig al je vrienden en kennissen uit om mede-eiser te worden.

5. Spreek er over op je werk, bij samenkomsten van je volleybalclub of vereniging.

6. Maak een stapeltje extra copies van de documenten (liefst op recyclagepapier) en gebruik de eindejaarsfeesten om samen de aanvraag in te vullen en op te sturen.

Gewoon doen, zo snel mogelijk. Bedankt.

2 reacties op ‘genoeg gezongen; nu naar de rechtbank

  1. Eindelijk de juiste acties! Een auto vergast mij, schaadt mijn gezondheid en verkort met leven met 1,9 jaar (studie WHO). Welke rechter beschermt mij? Wanneer gaan we auto’s zien zoals sigaretten. Een bron van plezier of een bron van vroege dood die ook anderen schaadt. Bart De Wever pleegt schuldig verzuim door firmawagens niet aan te pakken. Hopelijk krijgen zijn kinderen de astma en de kanker, en niet de kinderen die elke dag te voet of met de fiets naar school gaan. Dat zou niet rechtvaardig zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s