met de gebakken peren


Zowat 2 000 hectaren peren zullen dit jaar met financiële steun van Vlaanderen en de EU niet geoogst worden. Een hectare kan tot 50 000 kilogram peren opbrengen, dus spreken we hier over 100 miljoen kilogram gezond fruit dat hangt te rotten aan de bomen. Ondertussen worden vergelijkbare regelingen uitgewerkt voor appels, bloemkool, broccoli, witte en rode kool, tomaten, paprika en komkommer. Dat zoveel voedsel wordt verspild is natuurlijk hemeltergend, alleen in eigen land leeft 15% van de bevolking op of onder de armoedegrens en kan zich verse groenten en fruit vaak niet permitteren. 

Een simpele manier om hiermee om te gaan is Poetin de schuld te geven. Hij heeft de boycot ingesteld – als reactie op een boycot van onze kant – en dus is het logisch dat de overheid de boeren dan maar financieel ondersteunt. Maar zou het niet gebakken peerbeter zijn eens naar het voedselsysteem te bekijken. Steeds grootschaliger, steeds meer monoculturen, steeds meer gericht op export, steeds meer afhankelijk van fossiele brandstoffen en bestrijdingsmiddelen? En volledig in functie van economische logica. Ook zonder politieke boycots wordt er heel veel voedsel vernietigd om de ‘markt niet te verstoren’ of ‘de prijs in stand te houden’.

Heel wat mensen zijn terecht verontwaardigd om deze gang van zaken en vragen zich af wat er aan te doen valt. Je kan moeilijk zelf de peren gaan plukken en dan hier gaan uitdelen (je zal trouwens niet toegelaten worden in de boomgaarden). Toch kunnen we meer doen dan zuchten. Je verontwaardiging tonen, politici aanspreken, zelf zorgen dat je geen voedsel weggooit of zelfs meer peren eten. Maar uiteindelijk zal een structurele verandering nodig zijn, en daar is veel actie en druk voor nodig. Het is alvast een goede zaak dat het thema wordt opgepikt in de volgende campagne van 11-11-11, sorry is niet genoeg, Je kan hier mee voor engageren en zelf een lokale actie organiseren. In Gent kan je op 20 september terecht voor ‘Feed the 5000’ dit in kader van ‘niets is verloren’. We zullen als burger en consument dus heel duidelijk moeten maken aan producenten en politici dat we een ander voedselmodel willen. Het ergste wat we bij deze kwestie kunnen doen is niets. (vrij naar Stephane Hessel)

 

7 reacties op ‘met de gebakken peren

 1. Dank om het debat hier wat te nuanceren. Ik moest zelf heel vaak denken aan de korte keten versus productie voor export, maar ik durfde het nooit zo goed te zeggen omdat ik er misschien allemaal te simpel over denk. Maar de korte keten en regionale voedselsystemen zouden toch een oplossing zijn voor heel veel problemen?

  Like

 2. Het zal niet volstaan met blogs van Steven,Terra Reversa en Oikos.
  Het wordt tijd voor actie. We moeten aan de overheid, onze kinderen en kleinkinderen tonen dat we dit niet meer nemen. Gaan kamperen aan de Russische ambassade bv. Deze voedselverspilling is een regelrechte schande . Met weinig middelen kan fruit worden gedroogd, opgelegd, geconserveerd. Waarom zouden de confituurfabrieken en andere geen extra productie mogen / kunnen maken ,opslaan en verkopen als de oogsten minder goed zijn. Idem met de groenten.,ook meer diepvriezen.

  Dit is het ergste aberratie die we ooit hebben meegemaakt sedert de 2e Wereldoorlog.
  Boudewijn.

  Like

  1. Ze zullen dat wel mogen, maar in ons huidige economische systeem (waarin o.a. de externe kosten zelden op een degelijke manier worden doorgerekend) zal dat economisch niet interessant zijn.

   Overigens is dit geen nieuw verschijnsel, in de tijden van de melkplassen en boterbergen gingen er ook hectoliters melk de riool in.

   Like

 3. Plukrijp fruit niet oogsten is voor mij een onaanvaardbare conclusie van een economische redenering. Ik snap wel dat de telers deel uitmaken van de economische realiteit, maar kan het overheidsgeld niet op een andere manier gebruikt worden, dan om het voedsel tot afval te verklaren? De overheid zou toch ook de oogsten kunnen opkopen en laten verwerken, ofzo? Een gemiste kans voor een nieuwe dynamiek. Ik vind die spotjes wel goed om mensen aan te sporen groente en fruit van bij ons te eten. dat gaat al in de goeie richting, vind ik.

  Like

  1. Daar ben ik het helemaal met eens. Mijn verwijzing naar het economische realiteit er achter diende zeker niet beschouwd te worden als een goedkeuring van het systeem. Het vernietigen van perfect consumeerbare goederen is mijn inziens nooit aanvaardbaar.

   Like

 4. Subsidies geven om voedsel te vernietigen, om de prijs hoog te houden. Voor welk ‘algemeen belang’ rijdt onze regering eigenlijk? Wat is er mis met wat meer peren voor wat lagere prijzen? Die economische redeneringen, dat zijn geen natuurwetten, dat zijn keuzes.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s