alweer overshoot day


Toen ik zes jaar geleden voor het eerst schreef over Overshoot Day, viel die dag op 22 september. Dit jaar valt deze dag al op 19 augustus. Wat in mensentaal wil zeggen dat onze impact op de planeet blijft toenemen, en we nu ‘slechts’ 8,5 maanden nodig hebben om alles op te gebruiken wat de aarde in een jaar tijd levert. Vanaf vandaag leven we dus op de poef en maken onze ecologische schuld weer een pak groter. Dat dit de volgende generaties veel erger zal treffen dan de financiële schuld waar onze nieuwe regering over onderhandeld doet blijkbaar niet ter zake.

footprintimage86 procent van de wereldbevolking leeft in landen waar de ecologische impact groter is dan de draagkracht van die landen. Deze landen blijven verder de hulpbronnen uitputten of gaan beslag leggen op hulpbronnen buiten de eigen grenzen. België staat nog steeds op de vierde plaats in de wereldranglijst van de ecologische voetafdruk per persoon. Dit heeft te maken met ons gigantisch energieverbruik, maar de mega-veestapel maakt onze impact een stuk groter.

Het simpele feit dat we niet kunnen blijven groeien op een eindige planeet zal ons vroeg of laat toch dwingen om de zaken anders aan te pakken. En dit besef is duidelijk aan het groeien. Dit groeiend bewustzijn, samen met het toenemend aantal lokale mensen en groepen die aan de slag gaan én de kracht van de veranderende context zal uiteindelijk voor de nodige verandering zorgen. Hoe snel het allemaal gaat zal ook een stukje van onszelf afhangen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s