de eerste steen


Deze week mag ik misschien wel als ‘historisch’ bestempelen. Want de bouwwerken voor het cohousing project IMG_20140819_084651waar ik deel van uitmaak zijn gestart. Dinsdag ochtend om zeven uur kwam een uit de kluiten gewassen kraan de straat binnen gedraaid en tegen ’s avonds waren de afbraakwerken achter de rug. Het opbouwen zal natuurlijk wel wat meer tijd vragen.

De grond is gekocht op zes maart 2013, dan zijn we een hele tijd bezig geweest met het vervolledigen van de groep en het maken van de plannen. Daarbij is een evenwicht gezocht tussen onze wensen (te veel natuurlijk) en ons budget (te weinig uiteraard). Met een groep van 11 volwassenen en 2 architecten bekijken wie waar gaat wonen, op hoeveel vierkante meter, met welke materialen en technieken vraagt heel wat overleg. Er is ook een ingewikkelde juridisch luik aan zo’n project met het oprichten van een maatschap, het opstellen van alle notarisaktes en het uitwerken van een huishoudelijk reglement. Dan is er de hele kwestie van de bouwaanvraag, het openbaar IMG_20140819_085557onderzoek, het zoeken van aannemers, het afwerken van de plannen, het regelen van leningen en het verkrijgen van alle mogelijke vergunningen en paperassen.

Je begrijpt dat het na anderhalf jaar plannen en voorbereiden een bijzonder moment is als het echte werk begint. Nu zal het naar schatting nog zo’n 14 tot 16 maanden duren tot we er echt kunnen gaan wonen. Hieronder krijg je een idee van hoe zo’n bouwproces verloopt.

19 augustus : start werken
augustus : afbraak + voorbereidende grondwerken
september – oktober : uitgravingen + fundering + kelder. Vloerplaat gelijkvloers tegen eind oktober
oktober – december : bovenbouw (dragende muren en vloeren)
19/12 – 05/01 : kerstverlof
januari : bovenbouw (dragende muren en vloeren)
februari : dakwerken + ramen + gevelisolatie (na ramen!)
maart : leidingen + gevelmetselwerk + gevelpleister + gevelafwerking
april : gevelmetselwerk + gevelpleister + vloerlagen + vloerverwarming + dekvloeren + polierbeton
mei : pleisterwerken + terrassen
juni & juli : uitdrogen bouw
13/07 – 4/08 : zomerverlof
augustus – september : vloeren + terrassen
september – oktober : binnenschrijnwerk + afwerken technieken<
november : marge
eind december : einde bouwwerken

Je zal hier in elk geval regelmatig een stand van zaken kunnen lezen. En als ik verhuisdozen nodig heb laat ik het nog weten!

3 reacties op ‘de eerste steen

  1. Goodluck, Godspeed, vind het enorm goed voor u.
    Ben zelf aan het kijken om binnen korte periode iets op te zetten, maar zal in ander land worden, waarschijnlijk Galicie, en dan zelfvoorzienend.

    Like

  2. Volgt er ook een bouwblog specifiek over dit project? Ik zou het wel interessant vinden om de meest recente ecologische bouwtechnieken voorbij te zien komen in een concreet project. Mogelijke een combinatie van technische info, prijskaartje, leveranciers,…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s