waarom Uruguay wereldkampioen moet worden


De schrik voor de hagelbollen zit er goed in. Zo zie ik in mijn buurt auto’s ingepakt met dekens, stukken plastiek ingekledeautoen tapijten, kwestie van toch maar geen schade op te lopen. Om het wat kort door de bocht te stellen, de veroorzakers van broeikasgassen moeten nu beschermd worden tegen de gevolgen ervan.

Het zegt veel over de reactie van de burger op de signalen die op ons afkomen, als voorbode op de echte miserie. Want laten we wel wezen, de hagelbollen zorgen wel voor wat glasschade en het onderbreken van een match van onze nationale ploeg, vergeleken met de gevolgen van klimaatchaos die wereldwijd al voelbaar zijn is het nog klein bier.

En over bier, voetbal en auto’s gesproken; ik hou mijn hart vast als straks de wereldbeker begint met de absurde gewoonte om na de wedstrijd met toeterende auto’s rondjes te gaan rijden. Heeft al iemand berekend hoeveel tonnen kostbare brandstof dit jaar verloren gaat aan supporters die voor de fun door de stad rijden? Alsof tienduizenden vliegreizen naar Brazilië nog niet genoeg zijn moet het thuisfront ook perse wat extra CO2 uitstoten? Om nog te zwijgen van de geluidsoverlast, de ongelukken (met dronken chauffeurs) en het verloren gaan van textiel (ik denk aan nationale vlaggen die in de wielen draaien).

Daarom zou ik toch pleiten voor andere manieren om de vreugde te tonen. Zou het niet mooi zijn om na een overwinning de auto in te pakken met tapijten en dan met de fiets, luid rinkelend en desnoods enkel gehuld in nationale vlaggen in groep rond te fietsen? Wedden dat je daarmee eenzelfde euforisch gevoel kan behalen?

Goed beseffende dat mijn voorstel weinig kans maakt zal ik daarom de volgende weken systematisch supporteren voor de landen met het kleinste aantal inwoners en wagens. Daarom hoop ik vurig op een finale Uruguay (3,3 miljoen inwoners, 643 500 auto’s) tegen Bosnië-Herzegovina (3,8 miljoen inwoners, 758 500 auto’s). Waarbij Uruguay gaat winnen. Alvast voor de planeet zou dit de beste zaak zijn.

5 reacties op ‘waarom Uruguay wereldkampioen moet worden

 1. Hallo Steven,

  “Om het wat kort door de bocht te stellen, de veroorzakers van broeikasgassen moeten nu beschermd worden tegen de gevolgen ervan.” Zo kort is dat nu ook niet hoor! Onderstaand berichtje ligt in het verlengde van uw citaat.

  Mag ik U vragen om de SOS oproep voor de zonnebouwer/ex-cursist uit Belsele te verspreiden via je kanalen (zie noodoproep op mijn Facebookpagina). Philip is een zonnebouwer vanuit de tijd dat subsidies en fiscale voordelen nog moesten geboren worden. Zijn investering van destijds in zonnetechnologie kreeg een harde hagelbollenopdoffer te verwerken in de nacht van 9/10 juli j.l. Dit is mijn warme oproep aan de eco-community.

  Alvast bedankt
  Willy

  Like

 2. Ik ben een fervent voetbalsupporter maar ik moet walgen van toeterende karavanen. Los van de milieu-schade, vind ik het in de eerste plaats levensgevaarlijk.

  Maar ik woon lang genoeg in Gent om te weten dat dit voor deze stad eerder een recent fenomeen is, ook al bestaat het al veel langer in steden als Antwerpen en Brussel. (en vele andere Europese steden)

  In Gent is het begonnen met Turkse trouwfeesten. (je zou dus kunnen stellen dat trouwen nefast is voor je ecologische voetafdruk) Nadien kwamen de Turkse overwinningen (niet alleen van de nationale ploeg, ook telkens bij overwinningen van clubvoetbal in Champions League).

  Een aantal jaren later, als reactie (of provocatie?), kwamen ook supporters van Belgische clubs op het idee om in Gent deze vrolijke Turkse gewoonte over te nemen. Samen met de vreugdekaravaan nam de Gentse jeugd ook de Turkse ‘sj’-klank over, zoals in “sjone sjoenen”.

  Ik weet dat jij een positivo bent, dus bekijk het positief: integratie komt eindelijk van 2 kanten, daar hebben wij toch allemaal lang naar uitgekeken?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s