in Antwerpen en Gent


Ik kan natuurlijk niet overal tegelijk zijn, maar zaterdag kon ik alweer op twee plaatsen vaststellen hoe de verandering van onderuit volop bezig is.

Zo was er is Gent de paaspicknick van de ‘stadstuin’. Alweer een nieuw initiatief waar buurtbewoners samen met IMG_20140419_115648de stad een stukje groen beheren. Het gaat om een strook langs de oude dokken waar zeker voor drie jaar de mensen van de stadstuin hun gang kunnen gaan. Naast een prachtige bloemenweide is er plaats voor aardappeltorens, een kerstboom-overlevingsveld, kippen, een insectenhotel, een egeltoren en andere creatieve ideeën. Er komt ook een Yurt en op die manier ontstaat een stukje publieke ruimte voor de buurtbewoners. De mensen van de vzw de stadstuin zijn trouwens op zoek naar allerlei plekjes in de stad waar ze nog meer vergelijkbare projecten opzetten.

Later op de dag was ik in Antwerpen, bij het Ecokot. In Borgerhout, vlabij het Ecohuis staat een gebouw met een stukje tuin dat op dezelfde manier door een groep buurtbewoners is omgetoverd tot een soort ‘low tech ecohuis’. Er is een weggeefwinkel, een repaircafé, een gemeenschappelijke moestuin en er worden heel wat activiteiten IMG_20140419_165806georganiseerd. Wellicht zal het project niet zo lang kunnen blijven duren, omdat de stad andere plannen heeft met het pand. Toch is het enthousiasme groot bij de vrijwilligers om hiermee verder te doen.

In de gesprekken in beide steden valt me op hoe Antwerpen en Gent vergeleken worden. In Gent hoor je veel positieve geluiden over hoe de stad dit soort projecten ondersteunt, in Antwerpen overheerst het gevoel dat het bestuur daar weinig op heeft met de initiatieven van onderuit. Dergelijke vergelijkingen missen altijd wat nuance en mijn inschatting is dat de bottom-up verandering overal aan het groeien is. De houding van een lokale overheid speelt daar wel een rol, maar de veerkracht en gedrevenheid van de mensen zelf is misschien nog belangrijker. Dus laat ons geen competitie opzetten over ‘wie het best bezig is’, maar mekaar volop ondersteunen!

2 reacties op ‘in Antwerpen en Gent

  1. Van elkaar ondersteunen gesproken: De Natuurfrituur wil dolgraag een plekje krijgen (1 dag per week of per maand) op de stadstuin aan de Dampoort. Ze staan daar weigerachtig tegenover, maar willen wel zelf een loon creëren door het verkopen van drinken (en eten). Tja, waar spreken we dan over, hé?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s