lets een parklet


Gisteren op het Groen café een interessant gesprek gehad over steden en leefbaarheid en mobiliteit met onder andere de ‘andere Kris Peeters‘, en Els Huigens (Fris in het landschap). Daaruit bleek nog maar eens hoe belangrijk het is dat we ons denken over mobiliteit en stadsontwikkeling moeten veranderen, en dat we voorrang moeten geven aan ‘het goede leven in
ParkletRenderingde stad’, wat automatisch (let op de woordspeling) betekent dat de dominantie van de auto in de stad moet afgebouwd worden.

Gelukkig wordt daar in Gent al flink werk van gemaakt, de schepen werkt aan een nieuw mobiliteitsplan en burgers blijven met creatieve projecten aanzetten. De mensen van ‘de fiets van Troye‘ gaan na het opstarten van leefstraten van start met een nieuw experiment: de parklet.

Zo’n parklet is een opstelling of constructie ter grootte van een of meerdere parkeerplaatsen, met als doel duidelijk te maken dat er met openbare ruimte meer kan gebeuren dan alleen parkeren. Een parklet kan ingericht worden als fietsenstalling, als picknickplaats, als siertuin of groententuin, als speelplaats of ontmoetingsplaats. Het aantal mogelijkheden is onbeperkt. Een parklet kan tijdelijk of permanent zijn.

In Gent past het idee bij de leefstraten die binnenkort met een tweede editie van start gaan. Op 26 april kan iedereen mee komen bouwen aan het eerste prototype en laat ons hopen dat we binnenkort overal dergelijke stukjes kwalitatieve ruimte in de stad zien. Wie weet kan je dan via de Letsgroep een Parklet Letsen. Tja, nieuwe tijden vragen nieuwe woorden.parklet2

3 reacties op ‘lets een parklet

 1. Mooie initiatieven… in mijn ogen eigenlijk echt noodzakelijk op korte termijn. Wij, alle volwassenen bijeen, zijn dit absoluut schuldig aan alle kinderen van vandaag én morgen. Zij hebben het recht om veilig én gezond te spelen, te fietsen, echt kind te mogen zijn, …!!!

  Hier in mijn woonomgeving lijkt de strijd hiervoor zinloos en oneindig!
  Als ik een beetje meer ruimte voor voetgangers, fietsers en kinderen in het algemeen vraag, bekijken ze me hier vaak alsof ik van een andere planeet kom. Soms gebeurt het zelfs dat ze me adviseren om maar te verhuizen… frustrerend…
  En ondertussen razen er steeds meer 4×4’s en aan steeds hogere moordende snelheden voorbij onze jonge fietsende kinderen op weg naar school!:-(

  Hier zal ik maar blijven dromen van leefstraten en parklets…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s