beter en beter


Toch wel opvallend hoe snel een simpel ideetje kan opgepikt worden. Mijn filmpje over de recyclage van de affiches stond nog maar goed en wel op mijn blog en ik kreeg al een telefoontje van het Laatste Nieuws. Later op de dag stond het op de Gentenaar en deze morgen ook in beide kranten. Toegegeven, ik ben een beetje lui en probeer eerder op die manier wat aandacht te krijgen dan op de markten kaartjes te staan uitdelen.

Toch wil ik het de volgende weken vooral over inhoud hebben, de inzet van deze verkiezingen is namelijk groot. Kort samengevat is de vraag toch wel welke samenleving we willen? Wat Groen betreft is er het uitgebreid programma van ruim 300 pagina’s waar ik zelf ook een bescheiden bijdrage heb aan geleverd.  Het verkorte programma is hier te bekijken, ook het becijferde O2 plan kan je doornemen op de site van Groen.

beterwouterEen andere manier om de groene gedachten beter te leren kennen is het boek ‘Beter’ van Wouter Van Besien. Ik heb het de voorbije weken gelezen en ga er graag even op in. In deze periode verschijnen natuurlijk heel wat boeken en boekjes van politici al of niet geschreven door ghostwriters, maar dit boek is zoals ik Wouter zelf ken;  degelijk, uitgebreid onderbouwd, pragmatisch, rustig en soms een beetje saai (al zit er tevens fijne humor in).

In het boek legt Wouter een link tussen twee hoofdthema’s, ongelijkheid en duurzaamheid waarbij hij pleit voor een rechtvaardige aanpak van beide problemen. In een uitgebreid hoofdstuk over economie is hij zeer kritisch voor de markt en voor het idee van groei. Hij bespreekt uitgebreid de uitwassen van het financieel systeem (soms wat ingewikkeld) en verdedigt de vermogensrendement belasting. Tussendoor krijgen we af en toe een interessante inkijk in zijn betrokkenheid bij het besturen van Borgerhout of de staatshervorming. Verder lees je een pleidooi voor een kritisch middenveld en een sterke overheid die bijvoorbeeld zorgt voor kwaliteitsvol onderwijs en zorg. Heel wat haalbare voorstellen tonen aan dat Groen de ideeën en capaciteiten heeft om mee te besturen.

Als ik dan toch een paar kritische bedenkingen mag maken dan mis ik een beetje de utopische elementen. Voorstellen die misschien minder haalbaar zijn (zoals het verkorten van de werkweek of het invoeren van een basisinkomen) komen niet aan bod. Naast efficiëntie en herverdeling vind ik zelf het thema ‘sufficiënte’ heel belangrijk, namelijk duidelijk maken dat onze manier van leven niet vol te houden is en we het op materiaal vlak met minder zullen moeten doen (dat minder ook beter kan zijn probeerde ik hier al uit te leggen). Ik weet dat dergelijke uitspraken als politieke zelfmoord worden beschouwd, al geloof ik dat de tijd gekomen om duidelijk te stellen dat er grenzen zijn die we niet kunnen negeren.

In elk geval een stevig boek van een man waarvoor ik veel respect heb en waarmee ik met plezier af en toe een klein beetje van mening verschil.

Een reactie op “beter en beter

 1. Wees gerust wat u verteld via uw blog, wat evengoed uw leven, de visie, de strijd en de man vertegenwoordigd is geen politieke zelfmoord.
  Van Besien heeft inderdaad goede idee,
  Maar Vromman ook.
  Ik spreek me niet uit over werking van structuur van politiek, want het is erg ingewikkeld geworden en kan echt vereenvoudig worden.
  Lijkt me kwestie van wat en wie dient de politiek en de uitvoerende macht?
  Maar het is ook maatschappelijk gebonden over een heel complex beeld van zelfs economie, levenstandaard, energie, enzv, in principe het beeld waarin de mens evolueerde vanuit zijn geschiedenis.
  Met wel en wee.
  Of er een waarheid boven alle inhoud daarvan gaat heb ik tot op heden nog niet echt gevonden.
  Als er één is in ieder geval geen van problematiek, geen van geweld, geen van strijd.
  Punten die u Steven ook benut in uw opzichten van de dingen te begrijpen en van daaruit voor beter en anders iets neer te zetten.
  En iedere politieker volgt een programma van een partij, waarin evenveel gelijk als ongelijk tegenover andere partijen.
  Het is heel eenvoudig de gelijke punten te vinden en aan deze te werken.
  Maar het ontbreekt nog van samen dus hier in te kunnen werken, ik vermeen niet van willen maar kunnen.
  En inderdaad nog teveel opzichten van persoonlijk belang er aan verbonden.
  Iedere politieker zelf echter heeft daarvan los ook punten die hij evengoed wenst te zien opkomen.
  En deze zijn niet verkeerd indien gericht naar belang van inderdaad beter voor een groter geheel dan hij of zij zelf en voor hun partij.
  En daarin kan men u herkennen.
  Natuurlijk zit er wel aspiratie in persoonlijke macht en naar erkenning in.
  Maar dat mag bij een strever indien hij dit herkent en ten goede benut.
  U deed uw beste best al.
  Geloof me uw inspanning word erg gewaardeerd, zowel op aarde als in de hemel.
  Werkweek verkorten kan in bepaalde manieren bestaan, basisinkomen kan ook.
  Of het kan komen uit een bestaand systeem van geld en ieder 1500 euro.
  Wel ja en neen het is ingewikkelder en toch eigenlijk haalbaar maar dit moet anders ingekleed worden.
  En dus anders uitgevoerd.
  Ik vermeen dat groene economie hierin veel meer kan tussenkomen dan bestaande, en dit niet in 1500 Euro cash in de handen zit.
  Zelf zou ik eventueel wel willen werken, voor een waardepakket waar eventueel verdienste aan voedsel in zit, gekoppeld aan een voordeel op energie, of een verlaging in loon naar werken in een totaliteit van 1500 euro, waarin dus voordelen niet cash aansluiten.
  Zodat men op het einde van de maand aan dit bedrag komt.
  Het lijkt een beetje op een beeld van bestaan en werken in een commune, maar in zekere zin is dit vervat in zelfs het maatschappelijke beeld nu.
  Alleen steunt dat dus inderdaad op de 1500 Euro cash.
  Het hoeft geen utopie te zijn en men werkt dan samen aan een maatschappij.
  Maar ik laat het open en als voorbeeld, ik heb andere dingen waarin ik me moet verdiepen nu.
  U hoeft echter niet te twijfelen aan waar u voor staat en in wat u doet.
  Ik pikte zelfs idee van u in om veel eenvoudiger te gaan leven met veel minder, gaan zelfs pak elektrische apparaten de deur uit.
  En geloof me het voelt erg goed, ik vind die bolide die u heeft fantastisch de natte droom van een oude man, maar het voelt wel vrij.
  En vrijheid houd jong.
  Vrij van de belasting van illusie die gesoupeerd word in een teveel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s