geld over?


stadsboerderijKortrijkOndanks mijn recente aankoop (waar ik al enkele plezierige ritjes mee heb gedaan), ga ik toch volgende twee projecten een steuntje in de rug geven. Zo is de stadsboerderij in Kortrijk, een coöperatieve met als doel boer en burger, stad en platteland met elkaar te verbinden. Dit door een faire afzetmarkt te creëren voor regionale biologische landbouwproductie, in combinatie met producten uit duurzame en sociaal-rechtvaardige initiatieven.

De Stadsboerderij kiest voor de “korte keten” en brengt producten uit de regionale biologische landbouwproductie naar de stad. Deze producenten hebben een “gezicht” en een eigen verhaal dat onlosmakelijk verbonden is met het voedsel dat ze produceren. Daarnaast worden ook producten uit duurzame en sociaal-rechtvaardige initiatieven aan de vrouw en de man gebracht. Een aandeel kost 125 euro, en hier kan je zelf ook eentje kopen (want op ons pensioen moeten we toch niet al te veel rekenen blijkbaar).

Een andere coöperatieve die nog niet helemaal is opgericht, is het biogrondfonds, met de toch wel mooie naam van ‘de Landgenoten’. Hier is het de bedoeling om boeren en consumenten samen te laten werken aan een betere toegang tot landbouwgrond voor boeren. De toegang tot grond is, door zijn hoge prijs, één van de grootste drempels voor (startende) landbouwers. Door privémiddelen samen te brengen – via aandelen, schenkingen en legaten -, kan grond worden biogrondfondsaangekocht en vele generaties lang worden beheerd als biologische landbouwgrond. Zo dreigt de opgebouwde bodemvruchtbaarheid, het levenswerk van de bioboer, niet telkens verloren te gaan. En zo krijgt de boerderij opnieuw de ruimte om te groeien in een boeiend sociaal netwerk. Voila, tot zover een stukje uit de hun mooie site. Hoeveel een aandeel precies zal kosten weet ik niet maar ik begin alvast te sparen om via die weg het Wijveld, de zelfoogstboerderij in mijn buurt te steunen.

 

 

2 reacties op ‘geld over?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s