Gisteren heb ik schitterende voorstelling gezien in kader van het Festival van Vlaanderen. ‘Milonga’ van Sidi Larbi Cherkaoui is een fascinerende en mooie ode aan de tango. Prachtige muziek, verbluffende choreografie, een volle en enthousiaste zaal. Kortom wat je noemt; een mooie avond.
Gisteren heb ik ook een verontrustend artikel in de Volkskrant zien passeren op Facebook. Daaruit blijkt dat 5 van de 9 tonijnsoorten op uitsterven staan de volgende jaren en het met de andere soorten nauwelijks beter gaat. De enige oplossing is meteen stoppen met het vangen van deze vis.
Gisteren ben ik als lid van de raad van bestuur van het Festival ook langs geweest op de receptie na het concert. Kwestie van nog wat na te praten over de fantastische voorstelling. Bij het binnenkomen wees een vriendelijke dame op een ‘klein buffetje’ met rundstartaar of tonijntartaar. Voor de vegetariërs waren er augurken en pralines.
Daarmee was voor mij de avond al iets minder mooi. Dat een festival zijn sponsors nadien nog een receptie wil aanbieden kan ik begrijpen.
Maar dat het blijkbaar mogelijk is van schitterende kunst te houden en tegelijk geen aandacht te hebben voor het voortbestaan van andere soorten ligt wat moeilijker voor mij.
Ik weet alvast wat ik kan aanbrengen in de volgende raad van bestuur. Want als we zo verder doen is tonijn binnenkort iets van gisteren.
hoe kan mensen zo kortzichtig zijn, vraag ik me vaak af!
LikeLike
kunnen……
sorry
LikeLike
Zou het om het geld soms zijn dat er mee gemoeid is.
De tonijn is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang en is nu overbevist.
In de sportvisserij wordt er niet op de vis gejaagd.
De blauwvin tonijn staat op de Rode lijst van CITES, maar hoewel het een bedreigde diersoort is, is de soort nog steeds in de handel verkrijgbaar.
De vis is met name populair in Japan, waar men er sushi mee maakt. Een 200 kilogram zware blauwvin tonijn leverde een recordbedrag van zo’n € 26.000 op tijdens een veiling in januari 2007. In juli 2010 werd een ruim twee keer zo zware soortgenoot (445 kilo) voor € 28.300 van de hand gedaan.
Sindsdien zijn er verschillende, veel hogere, recordbedragen betaald voor de vis.
In 2011 werd er 300.000 euro neergeteld voor een tonijn van 342 kilo en in 2012 zelfs 570.000 euro (269 kilo).
In 2013 is er wederom een recordbedrag voor de tonijn betaald.
Een blauwvin tonijn van 222 kilo bracht tijdens een veiling in Japan 155 miljoen yen (1,3 miljoen euro) op
LikeLike