trek uw eco-plan


Veel schoon ecologisch volk gisteren bij de lancering van het nieuwe Gentse Eco-plan. Dit stadsplan maakt zichtbaar waar de verandering en transitie in Gent bezig is. Meer dan 200 adressen waar je fair trade kan kopen, veggie kan eten, tweedehandspullen kan op de kop tikken, een volkstuin kan vinden. De beste adressen voor ecologische bouwmaterialen, sociale restaurants, verantwoorde cosmetica, boerenmarkten, recup-initiatieven en zelfs een Tattoo zaak die werkt met ecologische inkten. Het staat er allemaal in.

Hoopgevend is dat er veel meer adressen in staan dan bij de vorige editie van 2006 én de criteria toch een pak strenger zijn, zo zijn bijvoorbeeld enkel de volledig vegetarische restaurants opgenomen. Het plan wordt verspreid op 120 000 exemplaren, je kan het ook online bekijken én er komt in het najaar zelfs een App (waarbij ik persoonlijk hoop dat het de eerste app kan worden van mijn toekomstige Fairphone).

veloveloBij de lancering gisteren is mijn fiets meteen in orde gezet door Wouter, nog een fietsondernemer in Gent. Met zijn bedrijfje velovelo repareert hij fietsen aan huis en geeft hij fietsworkshops. Het zou eens interessant zijn te tellen hoeveel mensen ondertussen een job hebben dank zij het fietsen, maar het zijn er in elk geval steeds meer.

Zoals duidelijk blijkt via het Ecoplan kan je door te ondernemen en te consumeren dingen in beweging zetten. Een andere manier is het voeren van actie. Wat stadsontwikkeling betreft vind ik persoonlijk dat de stad in het verleden toch iets te veel heeft ingezet op de grote projecten die vooral interessant zijn voor de projectontwikkelaars.  Gelukkig zijn er steeds meer mondige burgers die daar tegen in aan, en vaak met succes.

Zo zal het project aan de oude Dokken aangepast worden en komt er meer groen na klachten van een buurtcomité. Aan de andere kant van de stad is er protest tegen de vergunning van de provincie voor een te groot kantoorgebouw, een vergunning waarvoor ook de stad een negatief advies gaf.

Ik geef echter toe dat er op andere plaatsen nog ontwikkelingen in de steigers staan die sociale en ecologische bijsturing nodig hebben. Mijn eigen impact op deze dossiers (die soms al procedures van vele jaren achter de rug hebben) is vaak beperkt, maar ik roep alle Gentenaars op zeer actief en alert deze ontwikkelingen op te volgen en waar nodig aan de noodrem te trekken. Er staan genoeg toffe koffiebars op het Ecoplan om samen te komen en de nodige strijdplannen op te stellen.

 

Een reactie op “trek uw eco-plan

  1. Het is hoopgevend dat er zulke positieve evoluties te zien zijn, maar in mijn directe omgeving is spijtig genoeg de omgekeerde tendens bezig. Hopelijk zal het ook hier meer en meer positief evolueren, want soms worden we er echt moedeloos van:-( En het zou ontzettend jammer zijn dat een mens zou moeten verhuizen omdat de buurt steeds minder leefbaar wordt voor kinderen, mensen met zwakke luchtwegen, fietsers…!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s