vakantiethrillers


Vrijdag heb ik in Oostende mijn verhaal gedaan aan de hand van een aantal boeken. Omdat ik beloofd heb het lijstje door te geven plaats ik met plezier het lijstje van boeken die de voorbije jaren de meeste indruk op me hebben gemaakt. (veel ervan heb ik hier trouwens al besproken)

 • James Howard Kunstler, ‘The Long Emergency‘. Een boek uit 2006 dat duidelijk aangeeft dat ons aan het begin vinden van een lange crisis met ongeziene gevolgen op economisch, politiek en sociaal vlak.
 • Thomas Homer-Dixon, ‘Ten onder te boven. Catastrofe, creativiteit en de vernieuwing van de beschaving’. Grondige analyse van wat er fout loopt op vlak van energie, milieu, bevolking, klimaat en economie.
 • Richard Heinberg, ‘Einde aan de groei. Ons aanpassen aan de nieuwe economische realiteit’. Goed geargumenteerd werk waardoor duidelijk wordt dat economische groei zoals de voorbije veertig jaar afgelopen is.
 • Jared Diamond, ‘Collapse, How Societies Choose to fail or succeed’. Indrukwekkende beschrijven van een tiental beschavingen en de redenen waarom ze ten onder zijn gegaan.
 • boekenlijstjeDimitri Orlov, ‘De val van Amerika. Een vergelijking met de Sovjet-Unie’. Een spitse, wrange en grappige beschrijving van hoe de ondergaan van de Amerikaanse samenleving eruit zou kunnen zien.
 • Harald Welzer, ‘De Klimaatoorlogen. Waarom in de 21ste eeuw gevochten wordt’. Een deprimerende maar realistische beschrijving van de gevolgen van de klimaatchaos.
 • Jorgen Randers, ‘2052, A global Forecast for the Next Forty Years’. Goed doordachte vooruitblik, met een lange periode van langzame afbrokkeling in het vooruitzicht.
 • Anneleen Kenis en Matthias Lieven, ‘De Mythe van de groene economie. Valstrik, verzet, alternatieven’. Een vernietigende analyse van de valse oplossingen van de groene economie.
 • Bernard Lietaer e.a., ‘Geld en duurzaamheid. Van een falend geldsysteem naar een monetair ecosysteem’. Stevig pleidooi voor andere financiële systemen.
 • Tomas Sedlacek, ‘De economie van goed en kwaad. De zoektocht naar economische zingeving van Gilgamesj tot Wall street’. Historische analyse van het waardenpatroon van onze economie.
 • Robert en Edward Skidelsky, ‘Hoeveel is genoeg? Geld en het verlangen naar het goede leven’. Hoe komt het dat we steeds meer willen terwijl alles al hebben?
 • Erik van Praag, Jan Paul Van Soest en Judy McAllister, ‘De aarde heeft koorts. Bewust leven met klimaatverandering’. Een andere kijk op het klimaatprobleem vanuit een psychologische dimensie.
 • Paul Verhaeghe, ‘Identiteit. We genieten ons te pletter maar niemand is tevreden’. Scherpe analyse van de gevolgen van de neo-liberale dominantie in ons eigen denken en functioneren.
 • Eckhart Tolle, ‘Een nieuwe aarde. Dé uitdaging van deze tijd’. Een oproep om ons ego van zijn voetstuk te halen en op zoek te gaan naar een nieuw bewustzijn dat de aarde kan redden.
 • Joanna Macy en Molly Young Brown. ‘Terugkeer naar het leven. Oefeningen en rituelen om ons weer te verbinden met het Levensweb’. De titel zegt genoeg.
 • Nathalie Van Der Borgt en Marco Oteman, ‘De essentie van duurzaamheid. Gedrag én bewustzijn’. Waardevolle aanvulling op de gedragsaanpak.
 • John-Paul Flintoff, ‘De wereld veranderen. Hoe doe je dat’. Positief en inspirerend boekje om te gaan geloven in je eigen impact.
 • Harald Welzer, ‘De toekomst heroveren‘. Een essay met een duidelijke oproep om alternatieven uit te werken en te verspreiden.

Ik zou er nog wat andere kunnen aan toevoegen zoals ‘The story of Stuff’ of ‘De hongerige stad’, maar het lijstje hierboven zal wellicht al meer dan voldoende zijn om de vakantie door te komen zeker?

2 reacties op ‘vakantiethrillers

 1. Na dit lijstje te hebben overlopen en enkele van die ‘vakantiethrillers’ te hebben gelezen, ben ik dringend aan vakantie toe, Steven!

  Like

 2. thevenusproject.com

  “The Venus Project stelt een sociaal systeem voor waarin automatisering en technologie intelligent geïntegreerd worden in een algeheel sociaal ontwerp met als primaire functie een maximalisatie van de levenskwaliteit, niet van de winst. Dit project introduceert ook een reeks werkbare en praktische waarden.

  Dit is in perfecte overeenstemming met de spirituele aspecten en idealen van de meeste religies in de wereld. Wat The Venus Project echter anders maakt is dat het voorstelt om deze idealen in een werkende realiteit te vertalen.”

  Neem een kijk op

  http://www.thevenusproject.com

  en vertel er iemand over.

  De bedenker van ‘The Venus Project’ , Jacque Fresco, is hier al ongeveer 40 (veertig) jaar mee aan het leuren.

  Gegroet,
  Wan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s