steeds meer druppels op de plaat


Het kan geen kwaad ook eens wat positieve berichten uit andere plaatsen mee te geven. Zo was ik gisteren in Antwerpen bij de afronding van ‘werKlimaat‘, een campagne rond interne milieuzorg. Daaruit bleek dat de gebruikers van 24 stadsgebouwen erin geslaagd zijn het energieverbruik met 3 tot 8% te verminderen. Een puike prestatie van de lokale trekkers van de campagne.

Ook in Antwerpen is een nieuwe brede campagne gestart om zo veel mogelijk mensen aan te zetten tot gedragsverandering. Onder de titel ‘vriend van‘ worden inwoners van de provincie uitgedaagd om een aantal acties uit te voeren en zo ‘sterren’ te verdienen. Het gaat om laagdrempelige acties zoals het drogen van de was aan de draad of leidingwater drinken, dus voor lezers van deze blog zal er niet zoveel nieuws tussen zitten (wel opvallend vleesvermindering is om een of andere reden niet opgenomen). Het geheel is fris aangepakt, volgens de regels van sociale marketing (met een beloning).

vriendvan

Nu we toch al in de buurt zitten, is een uitstapje naar de Noorderburen ook niet slecht. Bij Netwerk Bewust Verbruiken hebben ze een lijstje gemaakt van 10 dingen die we kunnen leren van de Nederlanders. Je kan ze zelf ontdekken via de link hiervoor, eentje wil ik toch even extra in de verf zetten, de site van ‘rankabrand’, waar je als consument makkelijk kan zien hoe goed merken scoren op valk van duurzaamheid. Best handig als je op zoek gaat naar verantwoorde producten.

Om af te ronden nog een hoopgevende evolutie dichter bij huis. Een aantal bakkers uit Zuid-Oost Vlaanderen hebben samen 30 hectare korte keten wintertarwe gezaaid om brood met eigen graan te kunnen bakken. Dat is best wel innovatief, want verder wordt in Vlaanderen nauwelijks nog graag geteeld voor menselijke consumptie (wat ik ook heb gemerkt twee jaar geleden bij mijn zoektocht naar voedsel uit een straal van 10 kilometer).

Het lijken misschien allemaal druppels op een hete plaat, maar volgens de wetten van de fysica heeft elke druppel toch een minimaal effect, en het aantal druppels neemt steeds maar toe.

Een reactie op “steeds meer druppels op de plaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s