steeds meer veggie


Alweer een tijdje geleden dat ik het hier over vlees had. En wat de vleesconsumptie betreft is de mentaliteitswijziging toch ingezet. Er zijn trouwens redenen genoeg om het met wat minder vlees te doen. Een nieuw onderzoek wijst er nog eens op dat mensen die kiezen voor vegetarisch iets langer en gezonder leven. Dit effect blijkt vooral te spelen bij mannen, en het is juist die bevolkingsgroep die nog wel wat last heeft om de vleesconsumptie te minderen.

Gent doet ondertussen zijn titel als veggiehoofdstad alle eer aan. Recent is er een nieuw catering bedrijf van start gegaan met een innerkitchenopmerkelijke insteek: veggie en yoga. Wat mij betreft een concept dat past in het voortschrijdend inzicht dat onze gezondheid niet enkel te maken heeft met wat we eten, maar ook met wat we denken en hoeveel stress we in ons hoofd opstapelen. Een korte meditatie tussen twee veggie-gangen zou wel eens een positief effect kunnen hebben. Innerkitchen is de passende naam van het bedrijfje. Waar zo’n initiatief 10 jaar geleden misschien als ‘iets voor hippies’ zou worden omschreven is zo’n concept nu gewoon ‘hip’.

Morgen is het ook feest bij Eva, de organisatie achter Donderdag Veggiedag. In de Dampoortstraat gaat het allereerste Veggiehuis van het land open.  Het is een plek waar het grote publiek welkom is voor alle mogelijke vragen over plantaardig eten. Er is een uitgebreide bibliotheek, je kan er kookboeken aanschaffen en informatie en brochures meenemen. Het huis wordt ook een plek waar creatieve mensen nieuwe ideeën kunnen uitproberen. Er is een keuken en kleine restaurantruimte voorzien om jonge koks en ondernemers de kans te geven om de plantaardige toekomst mee vorm te geven.

Alsof het nog niet genoeg is, enkele weken terug was ik te gast bij een ‘probeersessie’ voor nog een nieuw veelbelovend veggie restaurant dat in het najaar de deuren zal openen. Liefhebbers van authentieke, fairtrade en biologische olijfolie kunnen dan weer terecht bij www.anticosapore.be. Naast de online shop kan je in hun winkeltje terecht op zaterdagvoormiddag (Dendermondsesteenweg 140).  En aangezien wie kiest voor minder vlees wellicht ook interesse heeft in bio, we zitten midden in de bio-week, de moeite om eens te kijken naar de activiteiten.

Hoe vreselijk het mondiaal voedselsysteem ook mag zijn, er wordt flink getimmerd aan de alternatieven. Neem je vork en doe mee!

8 reacties op ‘steeds meer veggie

  1. Laten we wel intellectueel eerlijk blijven, dat onderzoek (waar vegetarisch zo graag met uitpakken) bewijst helemaal niet dat vegetarisch eten gezonder is of tot een langer leven leidt. Als je twee vergelijkbare mensen neemt, die vergelijkbaar levensgedrag vertonen en die vergelijkbaar eten met slechts één verschil, de ene eet (beperkte) hoeveelheden vlees, de ander doet dan niet. Dan is de kans dat men gezondheidsvoordelen vind erg klein.
    Niet voor niets worden de resultaten zelf door de onderzoekers heel erg gerelativeerd. Maar die relativering willen veel vegetariërs bewust niet zien.

    Vaak is er al een probleem met het onderzoek zelf en wordt er onvoldoende gecorrigeerd op de andere verschillen in o.a. eet- en levensgedrag tussen ‘de vegetariërs’ en de ‘niet-vegetariërs’. (Vegetariërs zullen vaker ook gezonder eten, meer bewegen, niet roken, gematigd of niet drinken, …)
    Als dat niet het geval wordt er nog vaak vergeten dat er een verschil is tussen een correlatie en een oorzaak-gevolg verband.
    En ten slotte worden de resultaten door de pers vaak totaal verkeerd geïnterpreteerd.

    Like

    1. Renaat, Natuurlijk is er geen lineair verband tussen bio-veggie en gezondheid: als je alle dagen bio frieten , bio mayo, bio bier en bio wijn nuttigt, krijg je toch leverproblemen en ga je bio-dood 😉
      Bovendien, en dat is subjectief, wil ik niet per sé langer leven…
      Maar die communicatie appelleert wel aan een deel van het publiek dat ‘eigen gezondheid’ belangrijk vindt, soms belangrijker dan het algemeen belang van de aarde (om maar een voorbeeld te noemen). En als daarmee de vermindering van vleesconsumptie wordt gerealiseerd, is dat prima. Het is ook geen leugen , want er is wel degelijk een correlatie.
      Ik vind het milieu argument veel belangrijker. Dat ik geen vlees eet is één element van mijn oefening in reële bescheidenheid via onder andere het verlagen van mijn voetafdruk. Dat ik daarmee cultureel ‘deviant’ ben, dat zal wel. Maar als visionair, in de frontlinie van verandering, is dat dan maar zo. Maar donderdag veggie dag bewijst dat als je maar ‘slim’ communiceert, net die sociale drempels kunnen overwonnen worden door een gedragsverandering, maar vooral het nieuwe gedrag, hip en cool te maken. Natuurlijk is dat niet rationeel 😉 Maar wij zijn dan ook geen rationele wezens maar sociale dieren…

      Like

      1. @ Lucie,

        begrijp me niet verkeerd, ik ben voorstander van het sterk propageren van het minderen van vleesconsumptie en vind zelf dat er ook goede argumenten zijn om totaal geen (hogere) diersoorten te eten. Ik ben zelf ondertussen al meer dan 15 jaar vegetariër, al denk ik er over om binnenkort wel wat insecten te eten.

        Maar ik hecht heel veel belang aan correcte en eerlijke informatie en heb er een grenzeloze hekel aan als groepen (aan welke kant ze ook staan) gegevens verdraaien of eenzijdig voorstellen omdat dat in hun plaatje past. En wat er naar aanleiding van dit artikel gebeurt, is daar een goed voorbeeld van. Te vaak zie ik bij vegetariërs de poging om maar te bewijzen dat vegetarisme echt wel gezonder is dan niet-vegetarisme terwijl ik de eerste echte bewijzen in die richting nog moet tegen komen. Wat wel voldoende is aangetoond is dat:
        – men gezond vegetarisch kan eten
        – overmatige vleesconsumptie (zeker van rood vlees) heel ongezond is
        – het belangrijk is om voldoende groente en fruit te eten
        – heel veel mensen in België (en ‘rijke’ mensen in het algemeen) te veel vlees en te weinig groenten en fruit eten

        En er mag dan geen sprake zijn van een hele leugen, een halve waarheid waarvan men weet dat ze verkeerd geïnterpreteerd wordt, is bijna even erg. En de boodschap van dat krantenartikel zal voor velen (vegetariërs en niet-vegetariërs) geïnterpreteerd worden als: “vegetarisch eten zorgt er voor dat men langer leeft” Die conclusie is verkeerd.

        Like

    2. Goede en correcte opmerking. In tegenstelling tot wat vegetariërs nogal eens beweren, is regelmatig vlees (en vis) eten helemaal niet ongezond. De mens is immers “gemaakt” om vlees te eten. We bezitten alle noodzakelijke enzymen, bacteriën enzovoort om vlees af te breken zonder dat we daar ziek van worden. We worden wél ziek van alle antibiotica, hormonen, sulfieten en andere troep die blijkbaar hoort bij de “moderne” vleesproductie. En het is zeker ook meer belastend voor het milieu, en dan heb ik het nog niet over de dierenrechten gehad. Eenzijdige voeding is trouwens altijd te mijden en kan op termijn leiden tot ondervoeding en gezondheidsproblemen, of het nu om plantaardige of dierlijke voedingsmiddelen gaat…

      Like

      1. Wij zijn gemaakt om alles te eten. Wij kunnen alles eten, maar het moet niet. Dat maakt de menselijke soort zo succesvol. De Inuït eten vooral dierlijk voedsel, veel Indiërs en andere mensen in de tropische zone eten vooral plantaardig. Er zijn veel mengvormen. Japanners eten(aten) nooit kaas, en toch komt er bijna geen osteoporose voor….Allemaal voorbeelden dat de mens alles kàn, maar niet moét eten. Wij in het Westen hebben de luxe om te kiezen. Er is voldoende voedsel en voedselkeuze. Wij hebben dus ook de luxe om de beste keuze te maken voor de planeet, de dieren, onze medemensen,het ecosysteem en onszelf. En die keuze houdt momenteel echt wel vleesloos en zo plantaardig mogelijk eten. Insecten : ja, mag. Goede bron van proteïnen, weinig schade aan het milieu en medemens. En wij zijn ook gemaakt om die te eten. Iedereen die roept dat ” de mens een alleseter is en dat we dus ook alles moéten eten” zouden ze verplicht een bordje maden, spinnen en krekels moeten voorschotelen : ook onderdeel van ons natuurlijk dieet 😉

        Feit is dat vlees eten voor je eigen lichaam op korte termijn niet ongezond is, maar dat het voor je leefomgeving op lange termijn wel schadelijk is. Dat maakt vlees eten dus wél schadelijk voor de gezondheid, maar dan wel indirect.

        Like

      2. @ Maman Verte,

        ik ben het grotendeels met je eens. Maar als het enkel om de milieu-impact gaat, dan is dat een goede reden om weinig vlees en zeker heel weinig van bepaalde soorten vlees te eten, maar op zich geen reden om totaal geen vlees te eten. Want iemand die weinig vlees eet (en zeker iemand die dan nog bewust bepaalde soorten vlees niet eet en andere wel) kan perfect een veel kleinere milieu-impact hebben dan iemand die totaal geen vlees eet. Net zoals iemand die geen auto heeft maar wel duizenden kilometers per jaar vliegt een veel grotere ecologische voetafdruk heeft dan een autobezitter die zijn kleine wagen op LPG maar enkele duizenden kilometers per jaar gebruikt.

        Ik probeer nooit de algemene stelling te verkondigen dat vlees eten slecht is voor het milieu, want dat is veel te algemeen. (Neem b.v. maar mensen die één keer per maand een stukje vlees eet afkomstig van de runderen die natuurgebieden begrazen.) Ik begrijp natuurlijk de achterliggende boodschap en natuurlijk heeft veel vlees een grote milieu-impact, maar dat geld b.v. ook voor rijst.
        Ik probeer me te beperken tot de stelling dat veel vlees eten – en zeker vlees uit de bio-industrie, rood vlees, … – een heel grote milieu-impact heeft.

        Like

  2. Renaat, er is al onderzoek geweest dat aantoont dat ‘vleesvermindering’ moeilijker ligt dan een vegetarisch dieet, wat mij nogal logisch lijkt. Bovendien heb ik als vegetariër geen last van consumentendilemma’s en keuzestress 😉 zoals het kiezen uit ‘goed’ en ‘slecht’ vlees…
    Bovendien mag je een keuze niet meteen onderuit halen door er een rebound effect aan te verbinden. Ik kies in alles voor een zo laag mogelijke voetafdruk en dus heeft vlees eten als onderdeel van een duurzame levensstijl altijd een grotere voetafdruk dan niet vlees eten. En dan heb ik het nog niet over eco-efficiëntie gehad.
    Veel argumenten om toch vlees te eten, komen voort de rationalisatie van het cultureel gegeven om vlees te zien als onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon. Ik begrijp heel goed hoezeer een cultuurelement moeilijk te wijzigen is 😉 en dat die verandering dus langs ‘emotionele weg’ moet veroverd worden…
    Anderzijds heb ik geleerd dat in het Zuiden (en steeds meer in andere delen van de wereld) een louter vegetaal dieet niet kan wegens een beperkt landbouwpotentieel…
    Ik situeer mijn vegetarisme altijd in het perspectief van de westerse , over consumerende mens met veel mentale en emotionele belasting, maar veel minder fysieke belasting…

    Like

Plaats een reactie