vakantieplannen


Ik ben meestal aan de late kant voor het maken van reisplannen, maar deze week heb ik mijn tickets geboekt. Samen met zoon Adam gaat het richting Noorwegen, met het vrachtschip. Na de zeer geslaagde reis naar Zweden vijf jaar geleden gebruiken we nu een andere lijn van dezelfde rederij.

noorwegenDFDSTorline verzorgt een hele reeks vrachtreizen en op een aantal ervan is er plaats voor passagiers. Onze reis gaat naar Brevik en zal ongeveer 30 uur duren. De prijs is 200 euro enkele reis per volwassene en 100 euro voor kinderen tot 16 jaar. De fiets mag gratis mee en alle maaltijden aan boord zijn inbegrepen. Er zijn maximaal 8 passagiers toegelaten bij deze overtocht, dus weinig kans op vakantiestress. Luchthaventaks hoef je niet te betalen, je draagt wel zelf je valies of rugzak aan boord.

Natuurlijk verbruikt zo’n gigantisch schip ook energie (zware diesel zelfs), en kan slechts een beperkt aantal mensen hiervan gebruik maken. Maar het lijkt me nog altijd beter die enkele plaatsen op te vullen op schepen die toch varen, dan dezelfde trip met vliegtuig of auto doen.

Het programma ter plekke moeten we nog bekijken, Adam wil graag zo ver mogelijke Noordwaarts gaan (het Noorderlicht nietwaar), maar Noorwegen is natuurlijk een bijzonder groot land. Wellicht wordt het een combinatie van wandelen, treinen, liften en varen en zien we wel waar we terechtkomen.

Ik hoop nu maar dat meer en meer mensen de vele reclame voor goedkope vliegreizen negeren en andere manieren zoeken om zich te verplaatsen. Minder ver weg gaan is al een mogelijke keuze, kiezen voor de trein of de boot een andere. Internationale treinreizigers kunnen heel wat info vinden op Seat61. Je kan er trouwens ook Europese bootreizen terugvinden. Een andere plek waar je de mogelijkheden van reizen per boot kan exploreren is deze site.

Ik heb trouwens nog verrassend nieuws,  wetenschappers hebben na lang zoeken ondekt dat je perfect gelukkig zijn zonder de piramides van Egypte gezien te hebben, zonder de Machu Pichu beklommen te hebben en zonder een zwempartij tussen Australisch koraalrif!

19 reacties op ‘vakantieplannen

 1. Vooral de laatste allinea uit dit bericht doet mij deugd en steekt mij een hart onder de riem. Je kan perfect gelukkig zijn in een leven waarin een zekere vorm van zelfbeperking niet vreemd is.

  Like

  1. Zelfbeperking? Ik ontzeg mezelf niets, en ga nooit ver op reis. Ik heb meer van Egypte en Latijns-Amerika gezien in documentaires dan dat ik in een reis van 10 jaar zou kunnen zien. Ik beperk mezelf niet, mensen die overal lijfelijk aanwezig willen zijn laten zich beperken door tijd en ruimte. De wereld ligt aan onze vingertippen!

   Like

 2. Hier is de vakantie een weekje ‘de ronde van West-Vlaanderen’ met twee bullitt cargofietsen en trekkershutten om te overnachten.

  Like

 3. Wij doen een weekje Belgische kust en een weekje Mol. Maar we hebben dan ook twee jonge kids en een klein budget. Dank jullie voor de extra tips!

  Like

 4. Oooo, ik schrok van de prijs, wij zijn naar noorwegen geweest met de boot auto 4 personen voor 149,– dit was geen ENKELTJE maar retour.

  Like

 5. Ai, ai, het wordt erg. Ik ‘moet’ het vandaag al twee keer oneens met je zijn 😉

  Ik geef je gelijk als het toeristen betreft (en zo zijn er wel wat) die in hun westers all-in hotel verblijven tussen landgenoten en elke dag een paar uur naar buiten gaan om weer een piramide of iets dergelijks te bezoeken.

  Maar ik zou het kijken van documentaires toch niet vergelijken met beleving van toeristen die zich echt onder de lokale bevolking mengen, zich laten gidsen door lokale mensen die de ‘geheime plekjes’ kennen, echt lokaal eten, … Dat is toch echt een andere beleving.
  Zelf ben ik zo ooit drie weken op ‘vakantie’ geweest in Pakistan. Geslapen in gastgezinnen en bij Vlaamse paters, scholen bezocht, een drugsontwenningkliniek bezocht, een opvangcentrum voor melaatsen bezocht, in moskeeën binnen gegaan waar geen toerist komt, een tuinfeestje in de ambassade gehad, in het gezelschap van de lokale bevolking in de zee gezwommen, het openbaar vervoer genomen, boven op een bus meegereden, van de gastvrijheid van doodarme mensen mogen genieten, … Daar heb ik de eerste (en voorlopig laatste) keer een echte cultuurshock ervaren door al die nieuwe geluiden, geuren, … en daar kan geen documentaire tegen op.
  Ik ben er zelf van overtuigd dat het veel mensen goed zou doen om minstens één keer in hun leven zo iets mee te maken en het zou heel wat mensen misschien wat ‘bescheidener’ maken.

  Dat neemt natuurlijk niet weg dat het ecologisch onverantwoord is om zoiets jaarlijks te doen, ik grote voorstander ben van lokale vakanties en ik er van overtuigd ben dat de zoektocht naar geluk op een andere plaats, vaak niet werkelijk bijdraagt tot meer geluk.

  Like

  1. Ik vind het niet erg als mensen het met me oneens zijn, integendeel 😉
   Indirecte ervaringen zijn ook nuttig en leerrijk en waardevol : anders kan je alle grote literatuur naar de vuilnisbak verwijzen, want dat is maar een indirecte ervaring? Feit is dat het merendeel van onze wijsheid, kennis en levenservaring berust op verhalen en indirecte ervaringen.
   Daarenboven heeft geen enkele reis een nulimpact op het milieu. Reizen naar derdewereldlanden is vaak nog meer schadelijk, ook voor de lokale bevolking. Zelfs ecoreizen,(als dusdanig verkocht) bv naar de Malediven, zijn schadelijk voor milieu en plaatselijke bevolking. De inkomsten zijn een pleister op een houten been.
   Als we de 3de wereld een goede eerlijke prijs zouden betalen voor hun grondstoffen, hun zeeën niet zoudn-laten- leegvissen, en landbouwproducten een eerlijke kans en prijs zouden geven, hadden ze het toerisme vaak niet eens nodig.
   In 99% van de gevallen is toerisme een vorm van neokolonialisme gemotiveerd door westers hedonisme;wij gaan rijkdommen die zij hebben- en wij niet- aanboren voor zo weinig mogelijk geld, zonder om te kijken naar de gevolgen. Met een kleine duit in ruil voor hun moeite. Die rijkdom is vaak “natuur en cultuur” en in 1moeite vernietigen we die dan ook met onze reizen en inmenging. Ik weet dat ik een behoorlijk extreme en onpopulaire mening heb, maar ik bestudeer dit onderwerp al jaren. En het wordt steeds meer hallucinant.

   Like

   1. @ Maman verte,

    mijn boodschap was dat de beleving die documentaire kan bieden, toch niet hetzelfde als de beleving die echte ontmoeting met mensen, een echt gewaarworden van een ander klimaat, omgeving, …kan bieden. Ik hoop dat we het daar over eens kunnen zijn 🙂
    (Anders moet Steven met zijn zoon gewoon naar een documentaire over Noorwegen kijken 😉 )

    Voor de rest ben ik het wel eens met wat je schrijft, dus ik heb geen probleem met je visie.

    Like

  2. Nog even iets aan toevoegen ivm dat bescheidener maken:hoeveel mensen hebben geen cultuurschok gehad op een verre reis, om dan bij thuiskomst te beslissen dat ze echt nog eens op een verre reis moeten gaan om echt gelukkig te zijn. Iedereen die ik ken redeneert zo ,helaas. Dan heb je als toerist niks geleerd hè?

   Like

 6. Ik ben het met Renaat eens. Zelf natuur of steden verkennen is niet te evenaren. Ik koop bijna nooit spullen, maar vind het prachtig om mijn kinderen iets van onze mooie wereld te laten zien. Soms is dat België (wij zijn Nederlanders), Frankrijk, Luxemburg en een enkele keer is het gelukt om verder weg te gaan, zoals IJsland.

  Het verhaal over de vrachtboot spreekt mij wel aan. Omdat mijn man gevaren heeft zou het misschien erns leuk zijn met onze jongens. Hoe oud is je zoon?

  Like

 7. Als pas afgestudeerde heb ik de kans gekregen om voor mijn werk regelmatig op reis te mogen gaan. Meestal naar allesbehalve toeristische landen: Congo, Kazachstan, Nigeria,… allemaal zeer tof maar mijn hoofdconclusie was toch dat alle mensen toch bijzonder veel op elkaar gelijken, om het even waar ze leven. Momenteel heb ik zeker niet de behoefte om verre reizen te maken en al zeker niet met het vliegtuig. En veel kans dat het ook niet meer zal gebeuren.

  Like

 8. Reizen in eigen land, in eigen stad zelfs, doe je ook door mensen van vreemde origine in je leven toe te laten. In België zijn zoveel nationaliteiten aanwezig. Praten met, en luisteren naar, op bezoek gaan bij mensen en mensen bij je uitnodigen is vaak een reis op zich. Je voelt je dan soms echt in hun land van herkomst. Gelukkig moet je daarvoor geen vliegtuig nemen. Dat kan gewoon met de fiets…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s