31 ideetjes


Een maand geleden zag ik toevallig de oproep van ‘Flanders DC’ voor de wedstrijd ‘één idee per dag‘. Het leek me wel wat om een poging te wagen elke dag een idee voor te stellen met een link met onze ecologische voetafdruk. Hieronder het lijstje met de 31 voorstellen. Let wel, ik heb ze niet allemaal zelf bedacht, sommige circuleren al langer in vele vormen, anderen heb ik hier of daar (bewust of onbewust) opgepikt. De ideeën die het meest reacties kregen zijn in het vet gezet.

 • (15 mei) bij alle opleidingen, in alle scholen en universiteiten staat het vak ‘bewustwording, vertrouwen en verbondenheid’ op het programma.
 • (14 mei) we lanceren een nieuwe trend; de niet-commerciële, niet-materiële geschenken. we geven daarentegen echte aandacht in de vorm van een wandeling, een voorleesmoment, een massage of andere creatieve manier om waardering uit te drukken
 • (13 mei) elke dag beginnen met 5 minuten meditatie, op school, op het werk, overal waar mensen samen de dag beginnen. zonder gsm of mail, gewoon 5 minuten stilstaan bij de vraag: wat wil ik vandaag met mijn dag doen.
 • (12 mei) We laten alle ochtendactiviteiten (werk, school, winkels) een uur later beginnen, maar stoppen op hetzelfde uur. Dus een algemene werktijdverkorting van dik 13%. Zo kan iedereen wat meer slapen, gezonder ontbijten en vrolijk aan de dag beginnen. En komen er een pak extra jobs bij.
 • (11 mei) Een algemene taks van 2 eurocent op elke gevlogen vliegtuigkilometer, die dan integraal geïnvesteerd wordt in onderwijs (vooral voor meisjes), basisgezondheidszorg en gratis anticonceptiva. Een retourtje New York wordt 25 euro duurder, en tegelijk worden armoede en bevolkingsgroei aangepakt.
 • (10 mei) zolang er op grote schaal honger bestaat, is het niet toegestaan hoogwaardig voedsel (fazant, tonijn, zalm, rund…) te verwerken in voeder voor huisdieren.
 • (9 mei) als een trein maar 3 wagons heeft in plaats van de voorziene 9 (zoals gisteren tussen Antwerpen en Gent) krijgen de reizigers 66% van het treinticket terugbetaald. (en wie moet recht staan 100%)
 • ( 8 mei) Alle levensmiddelen die geproduceerd zijn met chemische meststoffen of pesticiden krijgen een duidelijke vermelding ‘CHEMISCH BEWERKT’ en worden duurder omwille van de negatieve milieu-impact. Tegelijk wordt bio goedkoper en moeten producenten niet meer betalen voor het biolabel. (wie chemische middelen gebruikt moet wel betalen)
 • (7 mei) Vol is vol. Het aantal ingeschreven wagens per land wordt geplafonneerd. Een extra wagen kan er maar bij als een andere verdwijnt. Het maximum aantal zakt met 1 procent per jaar.
 • (6 mei) het verbieden van alle mogelijke reclame voor pesticiden voor thuisgebruik (zoals tegenwoordig de tv-spots voor round-up). Nog liever het verbieden van de pesticiden zelf, maar dat zal nog moeilijker zijn.
 • (5 mei) stel je voor, alle verpakkingen van producten in de supermarkt zijn in zwart-wit en wij kleden ons wat vrolijker. wedden dat we minder overbodige spullen kopen
 • (4 mei) wie 5 jaar geen vliegtuig gebruikt krijgt een gratis Europese treinkaart voor 2 maanden. (gefinancierd door een stevige taks op vliegtuigtickets)
 • (3 mei) aan de ingang van de bank (en op elke reclame en uittreksel) staat duidelijk aangegeven welke schadelijke investeringen je bank ondersteunt
 • (2 mei) in restaurants en cafés staat een drinkwaterfontein waar je voor pakweg 20 cent steeds een glas gekoeld kraanwater kan nemen
 • (1 mei) elke tien jaar wordt een nieuwe koning geloot via het rijksregisternummer. de koning mag dan gratis in het paleis wonen, lintjes knippen en het volk toespreken vanop het balkon.
 • (30 april) Elke keer een prof aan bod komt in de media, wordt erbij vermeld door welke bedrijven en organisaties haar/zijn onderzoek is gefinancierd.
 • (29 april) Een kleine waterturbine in elke regenpijp, zo levert een regendag energie op
 • (28 april) een eenvoudige ombouwpakket waarmee je van schotelantennes een zonne-oven kan maken. dan kijken we minder TV en koken we met gratis zonne-energie
 • (27 april) als we nu allen iets minder werken, iets minder verdienen, iets minder consumeren en verspillen dan geven we kansen op werk voor veel mensen én verkleinen we onze ecologische voetafdruk
 • (26 april) bij de beurskoersen staat dagelijks een tabel met: aantal hectare bos dat verloren is gegaan, aantal diersoorten dat verdwenen is, aantal hectaren woestijn dat er is bijgekomen, hoeveelheid uitgestoten CO2 en aantal kinderen die die dag gestorven zijn door eenvoudig vermijdbare oorzaken
 • (25 april) De autobelasting wordt berekend volgens gewicht van de auto x CO2 uitstoot x fijn stof x aantal gereden kilometer. De enige manier om de verkeersknoop op te lossen is minder rijden met lichtere en zuiniger wagens. Alle kosten van autoverkeer moeten ingerekend worden dus zal het duurder worden. (een kilometerheffing is ook een goed idee natuurlijk)
 • (24 april) de regering rapporteert elk jaar aan het parlement over de vooruitgang van de Human Development Index en Happy Planet Index van ons land. Deze moeten elk jaar verbeteren, het BNP wordt niet langer gebruikt om vooruitgang te meten
 • (23 april) in elk containerpark komt een hoekje waar mensen bruikbare spullen kunnen achterlaten én meenemen (en wat blijft staan gaat naar de kringwinkel)
 • (22 april) afschaffen van de eerste klasse wagons in de treinen en vooral meer capaciteit voorzien
 • (21 april) een GAS boete voor al wie nog tonijn verkoopt of serveert
 • (20 april) op alle voedselverpakkingsmateriaal komt een duidelijk logo zodat je weet of het al of niet in de PMD zak mag
 • (19 april) auto’s mogen in advertenties en reclamespots niet langer afgebeeld worden in de ongerepte natuur, maar enkel nog in de file
 • (18 april) wie minder elektriciteit gebruikt dan een vergelijkbaar gezin krijgt een lager tarief, wie meer verbruikt moet meer betalen. kwestie van energieverspilling te ontmoedigen
 • (17 april) een ingebouwde chip in elk blikje of petfles zodat zwerfvuil kan gelinkt worden aan wie het blikje of de petfles heeft gekocht
 • (16 april) we voeren een wettelijke maximum loon in. De hoogte ervan wordt bepaald door een breed participatief proces. Omdat grote rijkdom negatieve gevolgen heeft voor de samenleving en het milieu.
 • (15 april) bij elk stukje vlees dat je koopt krijg je een foto van het dier dat je zal opeten. zo worden mensen bewust van de herkomst (en de impact) van hun maaltijd

arthus-bertrand

5 reacties op ‘31 ideetjes

 1. Erg origineel, soms grappig, vaak ondoenbaar! Maar toch … af en toe dromen kan geen kwaad! Het zouden mijn eigen hersenspinsels kunnen zijn. We hadden deze morgen nog een gesprek aan tafel dat als de monarchie moest afgeschaft worden ik kandidaat zou zijn om president te worden. Mijn zoon (van 16) vroeg me naar wat ik dan zou willen realiseren in België. Ik vermoed dat hij niet op mij zou willen stemmen (Je mag alleen met een brommer rijden als je niet met een fiets kan rijden – ter ere van de stilte, alle kinderen krijgen les in moestuinieren – ter ere van de kennis, alle kinderen krijgen lessen in anderen gelukkig maken – ter ere van de goedheid, alle volwassenen leren van alle kinderen – ter ere van het kind, alle mensen krijgen een even hoog pensioen voor iedereen op dezelfde leeftijd (ongeacht of die persoon nu fulltime of parttime werkte , een hoog of laag loon had, de pech had lange tijd werkloos of ziek te zijn) – ter ere van de gelijkwaardigheid, iedereen hangt een mooie prent of foto van de natuur voor zijn raam – ter ere van die natuur, iedereen hangt een grappige prent of foto voor zijn raam – ter ere van de vrolijkheid, iedereen neemt minstens 1 zorgtaak per dag op zich (voor een geliefde, een kind, een oudere, een zieke, een gehandicapte, een eenzame) – ter ere van de zachtheid , iedereen zegt iedereen glimlachend gedag – ter ere van de vriendelijkheid, wie betrapt wordt op weggooien van zwerfvuil (waaronder ook snoeppapiertjes, blikjes ed behoren) zamelt zeven zondagen zwerfvuil in – ter ere van de schoonheid, elk gezin mag maximum 1 auto bezitten – ter ere van de zuivere lucht, elke (deel)gemeente heeft minstens één eigen park of bos – ter ere van het recht op ontspanning, elke (deel)gemeente heeft minstens 1 overdekte ontmoetingsplaats voor haar burgers, welke niet commercieel is uitgebaat – ter ere van de gezelligheid, elke wijk heeft een overdekte fietsenberging (zodat inwoners van rijwoningen en appartementen hun fiets ook droog kunnen weg stallen en voor korte afstanden geen auto meer nodig hebben), enzovoort, enzovoort…

  Like

 2. Dit zouden de eerste 31 programmapunten van de nieuwe ‘transitiepartij’ kunnen zijn… Is dit een discussie waard: je ideeën waar maken binnen een bestaande partij of een nieuwe starten?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s