de toekomst heroveren


Op de laatste editie van het Groene Boek, twee weken geleden, kregen alle bezoekers een exemplaar van een boekje van Harald Welzer. Dit is niet enkel de auteur van een redelijk beangstigend boek ‘klimaatoorlogen’, maar sinds kort ook de bezieler van een nieuw initiatief met de naam Futurzwei.

Vooreerst beschrijft Welzer kort en helder de bekende problemen van de groeidwang, de gevolgen van het consumentisme, de eindigheid van de beschikbare hulpbronnen enzovoort. Maar stelt hij, zelfs al hebben we nu onweerlegbare kennis over de onhoudbaarheid van ons model, we blijven verder hetzelfde pad bewandelen. Reeds veertig jaar vertellen wetenschappers en NGO’s dat het einde nabij is, dat het vijf voor twaalf is en dat ons steeds meer rampen te wachten staan. Veel indruk maakt dit blijkbaar niet.

De-toekomst-heroveren-192x300Dit komt volgens Welzer omdat we vast zitten in “een verhaal dat ons vormt naar begrippen als vooruitgang, oneindigheid en groei“. Alle verhalen die het hebben over een rampzalige toekomst worden daarom niet opgepikt. Wat we dus nodig hebben is dus niet nog meer onheilspellende voorspellingen, maar een “visie op de toekomst die gevoelsmatig en identiteitsdragend is”.  De basisvraag is hoe we in pakweg 2050 zouden willen leven, wat het goede leven dan precies wil zeggen. Welzer denkt dat we dan niet bij begrippen als groei zullen uitkomen, maar dat eerder concepten als verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en kleinschaligheid naar boven zullen komen.

Hij doet een oproep voor nieuwe praktijken en nieuwe denkbeelden. “Het uitvinden van een samenleving na de groei is een project van de burgers, waarvan de realisatie aan niemand uitbesteed kan worden”.  Hij ziet dat er overal groepen en burgers bezig zijn met nieuwe projecten rond delen, eigen voedsel- en energieproductie, onthaasting, vrijwillige soberheid enzovoort. Deze missen echter een “omvattend politiek programma, dat duidelijk maakt dat het hier om een tegenontwerp gaat tegenover de op groei gebaseerde maatschappij.”

Het boekje ‘de toekomst heroveren’ is de vertaling van de inleiding op het boek ‘Futurzwei Zukunftalmanach’ waarin Welzer 72 verhalen beschrijft die volgens hem passen in het nieuwe discours, en waar andere vormen van samenleven en economie worden uitgeprobeerd. Je ziet dergelijke verhalen ook bij het Ministerie van Ideeën, of op Everydaystories of Worldchanging. Verandering die start niet uit angst voor klimaatchaos maar als culturele uitdaging, verandering die leuk en fascinerend is.

Je kan het boekje bestellen via Oikos, want mijn samenvatting bevat slechts enkele van de vele inspirerende ideeën. Een aanrader voor wie het wat gehad heeft met de tot vervelens toe herhaalde meningen over de crisis in al zijn vormen.

6 reacties op ‘de toekomst heroveren

 1. Ik heb het wel zo’n beetje gehad met al die vernieuwende en kerende ideeën. Ik denk vooral nog vanuit mijn eigen mogelijkheden en mijn eigen verantworodelijkheid. Maar dit is een leuke. Ik geef de tip zeker ook door aan mensen die al heel lang meedenken.

  Like

 2. Zoals Steven een paar dagen geleden in zijn blog schreef zijn er in België en op onze planeet verschillende categorieën van mensen al naargelang hun ecologisch bewustzijn. Wat ik zo gek vind is dat de ‘zachten, de meest groenen, en zij die effectief bezig zijn met de transitie’ het pikken dat de anderen moeder aarde keihard blijven misbruiken. (Alsof we geweld tegen vrouwen, kinderen, homo’s zouden blijven aanvaarden omdat ‘slechts’ 10 a 20% van de bevolking dat doet.) Ik ben daar behoorlijk boos om, en ik merk tegelijkertijd dat het ‘not done’ is om boos te zijn. De transitie moet blijkbaar heel geleidelijk, vriendelijk en geweldloos gebeuren. Ik zie die geleidelijke transitie als heel mooi en authentiek maar ook als te traag en naïef. Misschien ben ik voorstander van een soort politieke zweeppartij die heel radicale, onsympathieke maar o zo noodzakelijke maatregelen voorstelt. Een shock-partij die boosheid en verontwaardiging kanaliseert en kan omzetten in voorstellen tot beleid. Een partij op het randje van…

  Like

  1. Ben ik blij dat ik er niet alleen zo over denk… laat ons deze boosheid zo snel mogelijk proberen om te zetten in meer dan noodzakelijke maatregelen om onze planeet leefbaar te houden voor iedereen!!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s