Europa: voor wie eigenlijk?


Wie kritische geluiden oppert over Europa krijgt nogal snel het verwijt om populistisch te zijn. “Als er problemen zijn dan is het niet omdat er te veel Europa is, maar te weinig” is dan zo’n vaak gebruikt argument. Al ben ik voorstander van het principe van verdere Europese integratie, sta me toe toch wat kritische noten te laten horen.

Zo is er nogal wat beroering over plannen van Europa rond het reguleren van de zaadhandel. De voorstellen kaderen in een bredere herziening van de bestaande Europese wetgeving rond voedselveiligheid. Op zich geen verkeerde doelstellingen, maar de realiteit zou wel eens kunnen zijn dat het opnieuw om een hold-up gaat van enkele multinationals om hun greep op de markt nog te versterken. Want de plannen omvatten ook nieuwe regels die het veel moeilijker maken voor kleine boeren en mensen met moestuinen om zelf nog zaden te kweken en te verhandelen of te ruilen.  Waardoor opnieuw de kleinschalige (biologische) landbouw in de problemen zouden komen omdat deze grote problemen krijgen om aan de toelatingsprocedures te voldoen.

De nieuwe regeling is nog niet definitief en het lobbywerk hierover is in volle gang. Je kan hier de opinie van Bart Staes lezen over deze kwestie, en hier de petitie van Avaaz tekenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s