10% donkergroenen?


Volgens een bericht van enkele dagen geleden zou de Vlaming milieubewuster zijn dan 10 jaar geleden. Zo zijn de burgers uitstekend op de hoogte van welke acties goed zijn voor het milieu. Persoonlijk maak ik wel de bedenking dat weten wat je moet doen niet meteen wil zeggen dat het ook gedaan wordt.

Want ondanks dit hoera bericht (van Joke Schauvliege) rijden diezelfde Vlamingen elke jaar meer kilometer, nemen ze vaker het vliegtuig en is hun energieverbruik alleen gestegen.  De enquête die afgenomen is bij 1000 Vlamingen deelt de populatie in zes groepen in;

 • Grenzeloze groene (10%). Doet er alles aan om zo milieubewust mogelijk te leven en te consumeren.
 • Bezorgde burger (20%). Zijn goed op de hoogte, doen veel voor het milieu en zijn bereid er soms meer voor te betalen.
 • Realisten (29%). Doen hun best binnen de grenzen van hun eigen levensstijl, maar hebben er geen grote inspanningen voor over.
 • Onwetenden (15%). Zijn niet zo op de hoogte van milieubewust handelen.
 • Ongeïnteresseerde consumenten (16%). Hebben wel een behoorlijke kennis, maar vinden dat ze als individu niets kunnen veranderen. Het milieu is voor hen vooral de verantwoordelijkheid van de overheid.
 • Bewust passieven (10%). Weten dat ze meer kunnen doen voor het milieu, maar hebben daar geen zin in.

Interessant is wel dat hier gesproken wordt over 10% donkergroene burgers, terwijl dit in vroegere onderzoeken eerder of 2 tot 4% ging. Misschien is dit dan wel een tendens in de goede richting, die trouwens ook tot uitdrukking komt in de ferme groei van autodelen, letsgroepen, voedselteams, volkstuinen en andere zaken waar de grenzeloze groenen mee bezig zijn. hulkEr is ook een test die je zelf kan doen om te zien bij welke categorie je hoort. Over vliegtuigen en vlees wordt al niet gesproken, waarmee twee van de grote impacten verzwegen worden. Toen ik de test invulde bleek ik echter een bezorgde burger te zijn en geen grenzeloze groene.

Toch wat vreemd, maar toen ik de test opnieuw heb gedaan bleek dat dit te maken heeft met het antwoord op de vraag over de rol van de overheid.Als je vindt dat de overheid de belangrijkste rol te spelen heeft bij het aanpakken van ecologische uitdagingen, dan verlies je meteen je groene stempel. Pas als je de verantwoordelijkheid bij de burger legt mag je bij de club van grenzeloze groenen.

Ik vind natuurlijk dat de burger een verantwoordelijkheid heeft, maar zo lijkt het wel of de overheid zijn eigen verantwoordelijkheid niet wil opnemen. Dit zien we trouwens ook in het Vlaams beleid ter zake. Het lang aangekondigde klimaatplan is totaal ontoereikend. De minister geeft liever een milieuvergunning aan waanzinnige projecten als Uplace dan de afspraken rond bossen uit te voeren.

Wellicht hoopt ze dat de burger zo veel mogelijk de castagnes uit het vuur haalt, zodat zij toch vooral geen moedige en drastische beslissingen moet nemen. Volgens mij hoort ze in de categorie ‘ongeïnteresseerde politici‘.

4 reacties op ‘10% donkergroenen?

 1. De test is enorm beknopt, behalve reisgewoontes en vlees wordt er ook niet gesproken over dingen zoals huisvesting, koopgedrag van kleren en wasproducten, consuminderen, ECHTE groene energie etc..

  Like

 2. de test is een ‘teaser’ voor een publicatie en niet echt ‘ernstig’, want veel te simpel. Het gaat dan ook over de thema’s die in de bijhorende publicatie besproken worden, vermoed ik…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s