de kracht van de burger


IMG_0534Een kleine tweehonderd mensen waren er gisteren bij aan de Herberg Macharius om hun vraag voor eigen energie kracht bij te zetten. De actie van enerGent had als doel een levende windmolen te maken om te symboliseren dat de wind van iedereen is. Het was in elk geval een aangename actie waarvan we binnenkort wat mooiere foto’s en een filmpje (met bewegende wieken) mogen verwachten.

De uiteindelijke bedoeling van enerGent is een eigen coöperatieve op te zetten om te kunnen investeren in hernieuwbare energie. Deze beweging past perfect in een trend die je meer en meer ziet waarbij burgers zelf de handen in elkaar slaan om maatschappelijke doelen te bereiken. Daarbij wachten ze niet op de overheid of op bedrijven. Kijk maar naar het succes van de nieuwe bank NewB (nu al 36 000 aandeelhouders)

Wie tijd heeft om de diepere beweegredenen van deze trend te bekijken zou ik deze reportage van ‘Tegenlicht’ aanraden. Daar komt onder ander  Paul Verhaeghe aan het woord die toelicht wat de gevolgen zijn van het huidige economische model op mensen en hun welbevinden. Hij maakt duidelijk waarom er nood is aan het loslaten van de nadruk op competitie en concurrentie. In de reportage zie je dan tegelijk een aantal voorbeelden van acties waar samenwerken en delen centraal staan. Een hoopgevend verhaal dus.

Naast de positieve acties kan het ook nodig zijn om wantoestanden aan te klagen. Daarom zal ik vandaag ook meedoen met de actie van de Gentse Fietsersbond aan het Dampoort kruispunt. Daar passeren dagelijks duizenden fietsers (waaronder mijn kinderen en ikzelf) die telkens het risico lopen aangereden te worden – zoals een kleine twee weken alweer het geval was. Daarom zullen we vanavond met een groep fietsers aandacht vragen voor de slechte verkeerssituatie. Misschien maken we wel een levende windmolen op de weg?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s