ode aan de cannabis


Weinige interessante punten op de commissie algemene zaken gisteren. Het vragenuurtje bestaat er traditiegetrouw uit vragen van vooral NV-A, CD&V en het Vlaams Belang die allerlei echte of vermeende problemen aankaarten rond overlast, inbraken, bedelarij, de Syrië strijders, criminaliteit, niet opgehaald huisvuil, imagoschade bij de politie, drugs en cannabisplantages. Als je deze aanklachten op een rijtje hoort dan lijkt het wel of Gent gevaarlijker is dan een mix van de achterbuurten van Mexico city en Grozny.

De burgemeester repliceert dan met een lijstje met de exacte cijfers en gegevens waaruit blijkt dat er inderdaad feiten zijn, dat die ook degelijk worden opgevolgd door de politie en andere bevoegde diensten. Maar doen als we hier leven in een poel van verderf is natuurlijk wat overdreven. Het is natuurlijk de taak van de oppositie om zaken aan te klagen, maar deze vertoning levert niet veel op. Dezelfde klachten worden de hele tijd herhaald en de enige voorstellen die er komen zijn gericht op meer repressie, hardere aanpak enzovoort enzoverder.

In andere commissies zijn er wel eens positieve voorstellen van de oppositie en soms is het dan jammer dat het politieke spel gespeeld moet worden. Ik zou er weinig moeite mee hebben om een goed voorstel van een partij uit de minderheid goed te keuren, maar blijkbaar is dit not-done. Al merk ik dat de burgemeester toch ook al een paar punten heeft teruggetrokken om rekening te houden met bijkomende vragen van de oppositie.

De vraag over de zogenaamde cannabisplantages in Gent doet me er aan denken dat er een interessante campagne van Wervel loopt rond cannabis (ook wel hemp of hennep genoemd). Het is namelijk onvoorstelbaar welke mogelijkheden dit plantje te bieden heeft. De vezels zijn geschikt voor isolatiemateriaal, je kan er ecologisch papier van maken, het is een prima grondstof voor textiel en lingerie. Hennep kan gebruikt worden om verzorgingsproducten te maken en er bestaan koekjes, drankjes en burgers op basis van hennep. Tenslotte is het ideaal om veevoeder en stalstro te maken, met een veel betere duurzaamheidsbalans dan bijvoorbeeld soja. Je kan er zelfs composieten mee maken die plastiek vervangen.

Kortom, misschien kan de oppositie eens voorstellen om – wettelijke toegelaten – teelt van Hemp door Gentse boeren te stimuleren. Zo’n voorstel wil ik wel steunen. ( wel goed weten wat het verschil is tussen Hemp en Marihuana!)

2 reacties op ‘ode aan de cannabis

  1. Nieuw: sinds vorig jaar wordt er ook mee gebouwd. En bouwen met kemp blijkt niet alleen goed voor binnen- en “buiten”klimaat, maar ook voor je portomonee. Misschien moest de stad Gent maar eens een voorbeeld stellen en iets bouwen in kempkalk? Een van de aannemers die er mee werkt is van de streek…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s