er zit een paard in de lasagna


De voorbije dagen kon je er niet naast kijken; het paardenvlees dat blijkbaar op behoorlijk grote schaal wordt verkocht als rundvlees. Zelf ik eet ik nu vijf jaar geen dieren meer, ik zal dus niet per ongeluk een stuk paard hebben opgepeuzeld. En ik begrijp dat sommigen mensen het een weerzinwekkend idee vinden te beseffen dat ze dat misschien wel hebben gedaan. Anderzijds is die commotie toch wat vreemd, wie vlees koopt weet toch dat daarvoor dieren worden gekweekt en geslacht.

paardenlasagneVanwaar toch de grote verschillen in omgang met dieren? Waarom zou het minder erg zijn om koe te eten dan paard? Waarom worden varkens beschouwd als kweekmachines voor vlees en honden als trouwe vrienden? Varkens zijn slimme en sociale dieren, kippen hebben een ontwikkeld sociaal systeem en toch staan ze lager op de ladder dan pakweg een chihuahua of een tropische goudvis. Er zijn natuurlijk culturele en historische verklaringen te verzinnen, maar vanuit rationeel oogpunt slaat het nergens op. Ik heb trouwens ook nooit goed begrepen waarom een paard benen heeft en een koe poten. Voor mij is het niet nodig om dieren die te kweken, te vangen of te slachten om op te eten, en maakt het in dit geval niet uit of het over een anonieme tonijn gaat of paard met de naam Black Beauty.

Dan is er nog iets anders.  Ik lees dat er duizenden testen zullen gebeuren om te zien of er nog elders paardenvlees wordt verkocht als rundvlees. Wat ik me dan afvraag is wie dit allemaal gaat betalen? De fraudeurs – die zichzelf onvindbaar maken via schimmige bedrijven – of de belastingbetaler? En hoe zit het met al het voedsel dat nu uit de rekken gehaald wordt om te vernietigen. Technisch gezien is er niks mis mee, en toch gaat het nu allemaal verloren? Nu de paarden toch geslacht zijn kunnen vleeseters het toch beter opeten (en daarna vegetariër worden).  En waarom mogen vleeseters weten dat ze paardenvlees eten en krijgen consumenten geen informatie over het gebruik van GGO’s in het voedsel dat ze kopen.

Kortom, die zoveelste schandaal toont aan dat een voedselsysteem dat niet meer gaat over het voeden van de bevolking maar over het maken van winst nooit duurzaam kan zijn.

12 reacties op ‘er zit een paard in de lasagna

 1. Wij mensen redeneren wel meer raar waar het onze relatie met dieren aangaat. Naar het schijnt ontstond hieruit een gloednieuwe wetenschap met wetenschappers uit verschillende disciplines, allemaal bezig met de relatie mens/dier. Het paard heet een edel dier en heeft daarom een hoofd en benen en geen kop en poten. Dat komt uit de heraldiek en uit een tijd waar paarden die van nature vluchtdieren zijn op het slagveld in staat waren hun leven te geven voor hun berijder. Vandaag zijn dieren luxe’goederen’, onze wetgeving voorziet in het eigenaarschap over een dier zoals iemand eigenaar kan zijn van een huis of een stel meubelen, kwestie van verantwoordelijkheid, denk ik maar of ze worden massaal gekweekt voor voedsel of eieren en dan is het kapitaal in functie van het winstprincipe. Eigenaardig allemaal en daarnaast een enorme belasting voor ons milieu. Ook ik ben vegetariër al durf ik daartegen wel eens zondigen. Vegetariër worden is winnen op alle terrein, behalve dan voor die boeren die er hunne kost mee verdienen. Zou het echt zo moeilijk zijn om over te schakelen naar milieuvriendelijke landbouwprincipes?

  Like

 2. Paard of koe; mij maakt het niet uit, alle dieren gelijk…

  Maar wat draaien ze er dan nog allemaal in wat we niet weten?

  En inderdaad; wie mag het allemaal betalen?

  Het idee van de korte keten is nog zo gek niet…

  Like

 3. of het nu om vlees gaat of niet, is totaal niet van belang en naast de kwestie vind ik, althans in dit gegeven… natuurlijk zijn er strekkingen die maar een deel van het plaatje willen belichten voor hun eigen agenda, jammer.

  Het zou in eerste instantie niet moeten gaan over ‘vlees’ maar over voedselveiligheid.

  Like

 4. Paardevlees of rundsvlees maakt mij niet uit. Maar als je op de kaart kijkt welk traject dat paard afgelegd heeft alvorens rund te worden is zijn voet(hoef)afdruk nog wat extra aangegroeid.

  Like

 5. In “anoniem” vlees zoals gehakt kan je zo’n problemen verwachten. Het voordeel voor veel mensen is dat ze er het dier niet meer in herkennen, en dat vinden ze pretiger voor hun apetijt en soms geweten. Nadeel is dat je dan niet meer weet wat er in zit. Zeker als het spotgoedkoop is zou je je toch wel vragen mogen stellen. op volgende link zie je dat een volledige lasagne maar 1,5 euro kostte, of 1,29pond http://www.businessweek.com/articles/2013-02-11/how-the-horsemeat-sneaked-into-the-lasagna
  Mensen zijn heel goedgelovig of extreem dom als ze zich geen vragen stellen bij een lasagne die minder kost dan veel merken kattenvoer.
  Heel veelbetekenend is ook dat op veel foto’s de prijs van 1,29 pond weggefotoshopt is. Wil men liever niet dat mensen er over gaan nadenken of zo?google het maar eens : “findus lasagne horse meat”
  Maar als je vraagt of de fabrikant het mag? Natuurlijk niet. Maar de massa geeft wel stilzwijgend zijn goedkeuring door dat spotgoedkope eten te blijven kopen en zelfs spotgoedkoop eten te blijven eisen.

  Like

 6. Voor mensen met een klein inkomen is goedkoop voedsel geen keuze, maar de enige mogelijkheid. Als je echt honger hebt, kies je voor dezelfde prijs voor een koek en niet voor een appel. En goedkoop voedsel is uiteraard het minst voedzame en het minst gezonde. Arm maakt dus ziek. Anderzijds wordt er in de wereld zoveel eten weggegooid (laatst nog een reportage gezien over voedselverspilling “The Big Waste” op de zender Vitaya). Onbegrijpelijk dat elke courgette dezelfde afmeting moet hebben (wat te klein of te groot is wordt op de mesthoop gegooid), kroppen sla die niet mooi bol zijn worden met tienduizenden tegelijk omgeploegd, (te kleine) vis die gevangen is wordt terug, dood, in de zee gegooid, tomaten met een iets andere vorm of een beetje gescheurd aan het kroontje worden vernietigd, voeding in een beschadigd blik of pak is ook niet meer verkoopbaar, enz.
  Mensen, mensen … wat een wereld!

  Like

  1. niet helemaal mee eens…een rode kool kost 50 cent, 2KG wortelen kost 1 EURO, een zak aardappelen van 5 kg 2 ,5 EURO. Je kan daar véél mensen lang mee voeden. Er wordt vaak geschermd met “gezond is duur”. Maar gewoon, basic,normaal, gezond eten, is erg goedkoop. Veel groenten van het seizoen,vers klaargemaakt,patatjes, en een heel klein beetje vlees als je het echt wil (is zelfs niet elke dag nodig).
   En geloof me : armoede, échte armoede : been there, seen it , done it. Dit is dus géén theoretische oefening of gezwam van mijn kant.
   Daarenboven besteden ook niet arme mensen graag zo weinig mogelijk aan voeding, dat legt een druk op fabrikanten. Voeding lijkt voor sommige mensen een lastige, noodzakelijke uitgave, iets waar je zo weinig mogelijk aan uit wil geven, om zoveel mogelijk over te houden voor andere zaken (kleding, reizen, de nieuwste smartphone, …)terwijl het eigenlijk omgekeerd moet zijn.

   Like

 7. Voedsel verkrijgen kost tegenwoordig ook geen moeite meer: uit het rek in de winkelwagen, betalen, thuis in de microgolf steken, opeten.

  (Ik doe het zelf ook)

  Mensen wegen onbewust voortdurend kosten/baten af, niet enkel op gebied van geld maar ook tijd en bvb: voedselveiligheid.

  Pas als op een bepaald moment de mensen geen vertrouwen meer hebben in het ‘gemakkelijke’ voedsel dan zal er iets veranderen.

  Like

  1. Ik vind “vlees in een veggie-burger” van een andere orde dan “vlees in een vleeslasagna”.
   Het horsegate schandaal zou te vergelijken zijn met het volgende : de veggieburger belooft met olijfolie gemaakt te zijn, en het blijkt palmolie te zijn(waar regenwouden worden voor gekapt en arme oerang-oetangs hun habitat door verliezen).
   Mensen die een vleeslasagna kopen, kiezen ervoor om vlees te eten en te kopen.
   Het zou een groter bedrog zijn mocht de vleeslasagna géén vlees bevatten.

   Like

 8. Het is terug tijd dat we leren wat we op ons bord hebben. En dat begint met deftige maaltijden, die zelf bereid zijn. Ik durf stellen dat ik nog nooit een diepvriesmaaltijd heb gegeten.
  Misschien moeten we onze standaard terug een beetje verhogen? Geen brol op ons bord!
  En in een volgende stap ook terug zelf leren voeding kweken. Zelf kippen houden voor verse eitjes en het keukenafval te verorberen, groenten kweken, fruitbomen planten, … Onze sla staat trouwens 10cm hoog (nog vrij dun) in de serre. Ik er al naar vooruit wanneer we terug onze eerste groenten kunnen eten… Lekker en geen voedselkilometers!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s