daar zijn we mee bezig


Net drie avonden commissie vergaderingen meegemaakt. En wie zich afvraagt waarover het gaat kan natuurlijk via deze link de agenda’s en verslagen zien. Maar misschien is het ook we nuttig om even een overzichtje te geven. Het ging over de commissie Cultuur, Feesten en Sport (ma), Haven, Economie en Financiën (di), Onderwijs, Personeel en Facility Management (woe). De 3 vergaderingen samen namen 5u40 uur in beslag.

Op de drie commissievergaderingen zijn er 38 vragen gesteld (3u55)

Deze gingen over: stedelijke vzw voor de Gentse feesten, ontsluiting archeologisch onderzoek via een computerspel, uitspraken van de korpschef over evenementenbeleid, actie in kader van Gent Vredesstad, vrijetijdspas, dag van het dialect, kunstwerken stadhuis, kunstwerk ‘de postman’, topstuk ‘de kraanvogel’, cultuurcheques voor jongeren, toekomstige presentatie van het Lam Gods, kunstwerk muur der schande, parkeerproblemen voor zelfstandigen, stedelijke belasting op bedrijven, manco’s in het Gentse winkelaanbod, stijgende werkloosheid in Gent, verdwijnen van bepaalde winkels, de horecacoach en de deelgemeenten, horeca en evenementenbeleid, stadsdistributiecentrum, actieplan creatieve economie, gewezen veldhospitaal Ekkergemstraat, speeltuinen Oostakker, anoniem solliciteren, ouderparticipatiechèches, LOP werking, scholen van morgen, subsidie Vlaamse regering voor Onderwijs, subsidies scholenbouw, subsidies Vlaamse overheid, inclusief onderwijs, nieuwbouw ontmoetingscentrum Zwijnaarde, verhuis crèche mini-Nijntje, aanpak van pesten en steamen, personeelsuitgaven, spijbeltelefoon en bewegwijzering in en aan openbare gebouwen.

Daarnaast zijn er in deze commissies 28 beslissingen genomen (1u45)

Overeenkomst subsidie sportclubs, aanvragen sociaal-culturele verenigingen, subsidie culturele projecten, stadsdagen, voorwaarden verkoopstanden Gentse Feesten, samenwerking De Lijn voor CityCard, oprichting IVA Historische huizen, oprichting AGB Erfgoed, oprichting AGB Kunsten en Design, samenwerking met sportclubs in functie van sportkampen,  stadstoelage kerkbestuur Sint Gerulfus, overheidsopdracht ledigen parkeerautomaten, naamswijziging van een school, reglement sociaal steunfonds schoolkosten, samenwerkingsovereenkomst Huis van het kind, overheidsopdracht elektronisch leerplatform, oprichting IVA stedelijk onderwijs, overheidsopdracht werken AC Zuid, Hotelschool, Jenaplanschool, raamovereenkomst wielladers, levering toiletcontainers, overeenkomst roerend goed Geizegemstraat, verkoopsovereenkomst onroerend goed Kouterdreef,  goedkeuring bestek voor schoonmaak en onderhouden stadsgebouwen, aanwerving brandweer.

Wat zeggen deze lijstjes? Dat het over erg veel uitéénlopende zaken gaat, zowel inhoudelijk als wat belang betreft. Dat je als raadslid onmogelijk alles op een goede manier kan opvolgen, en je dus moet kiezen op welke thema’s je wil toeleggen. Dat er heel veel tijd gaat naar de vragen. Deze worden gesteld om een stand van zaken in een dossier te kennen, om aandacht te vragen voor een bepaald thema, om de pers te halen of jezelf te profileren op een thema (of een combinatie van meerdere). Dat de meeste beslissingen vaak tussenstapjes zijn in een lange reeks stappen om tot een besluit te komen. Bijvoorbeeld gisteren hebben we het bestek goedgekeurd rond de onderhoudsopdracht, maar de toewijzing zal op een later moment op de raad komen. De beslissing om een bestek voor 3 jaar uit te schrijven was al eerder genomen.

tanker(Lokale) politiek is dus een ingewikkeld gebeuren, een gesmeerde machine waar veranderingen traag gaan. Om nog een cliché te gebruiken, het is een  tanker die je niet zo snel van richting kan doen veranderen. Dus blijf ik benieuwd of het zal lukken om tenminste het debat over de grote koerswijziging op de agenda te krijgen. En de tanker klaar is om het hoofd te bieden aan de veranderingen die ons de volgende jaren te wachten staan. Ik ben alvast blij dat ik het vanuit de stuurhut zal mogen meemaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s