kunst kan de wereld redden


Vandaag start ik toch even met een oproep. Het project van OKRA; www.ikvinddeaardeleuk.be waarbij 18 senioren een jaar lang leven als Low Impact Man of Mevrouw is genomineerd voor de e-award 2013. Dit omdat de LIM vrijwilligers via een blog hun avonturen delen met de wereld, wat op zich niet evident is voor 60 plussers. Iedereen kan stemmen voor het project via deze link.

Van heel andere aard, maar ook heel interessant is het komende Artefact festival in Leuven. Hier zullen een hele rist kunstenaars hun kijk geven op stedelijkheid en duurzaamheid. Met onder andere een expo over oliewinning in het hartje van Los Angeles, er zijn energyparasieten‘energieparasieten’ te zien. Dat zijn kleine windmolentjes of andere systemen die ‘energie stelen’. Je kan er hier een aantal van aan het werk zien.

De Belgische kunstenaar Tuur Van Balen is bezig met bijzondere vormen van biologische manipulatie. Hij wil biotechnologie gebruiken om wilde stadsduiven, vaak beschouwd als een stadskanker, te manipuleren zodat hun uitwerpselen zeep worden en dus de stad reinigen in plaats van ze te vervuilen.

Damien  Chivialle presenteert er zijn ‘Urban Farming Units‘ op basis van containers kan hier voedsel worden gekweekt in de stad. Nog een project dat inspeelt op de groeiende aandacht voor alle vormen van stadslandbouw.

Of wat dacht je van bijzondere hulpmiddelen en attributen voor mensen die aan guerilla gardening willen doen. Vanessa Harden ontwikkelde daarvoor een aantal bijzondere hulpmiddelen, zoals een handtas met ingebouwde graafmachine, een wandelschoen die zaadjes verspreid en een fototoestel om zaadjes af te schieten.  Misschien allemaal een beetje ver gezocht, maar misschien zullen we het de komende jaren ook ver moeten zaadfototoestelgaan zoeken.

Het is volgens mij een goede evolutie dat ook kunstenaars gaan nadenken over uitdagingen van energie, voedsel en materialen. Hun ideeën en ervaringen zouden wel eens heel nuttig kunnen voor de komende tijden. Ik ga zeker eens een kijkje nemen in Leuven.

Een reactie op “kunst kan de wereld redden

  1. Zuiver als kunstproject vind ik die ‘energieparasieten’ nog wel grappig. Maar vanuit verkeersveiligheidsoogpunt zou ik me sterk verzetten tegen die molentjes op de tram. Bovendien is het een kwestie van een beetje kennis van natuurkunde, om te weten dat zo’n ding altijd minder opbrengt dan het extra energieverbruik dat het veroorzaakt voor de aandrijving van de tram.

    Met b.v. een fontein ligt dat anders. Daar recupereert men een deel van de energie uit het vallende water.
    Ook dan (en dat geldt voor al die spullen) zal dit slechts als men gebruikt maakt van recyclagematerialen mogelijk een zinvol resultaat opleveren. In de andere gevallen is het heel onwaarschijnlijk dat het meer energie zal opleveren, dan het energie kost voor de productie van de materialen.

    Een vergelijkbaar verhaal kan verteld worden bij het gebruik van containers voor landbouw. De productie van zo’n container vraagt erg veel energie. De kans dat zo’n systeem gelijkstaat met ‘optimalisatie’ van grondstoffen en landgebruik acht ik erg klein.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s