lachen met het klimaat


Wellicht herinner je je nog de beelden; een glunderende Joke Schauvliege die volop meezingt met het ‘Sing for the Climate’ lied, voor de ogen van de voltallige pers. Vorige vrijdag was er minder pers en minder glundering bij de voorstelling van het derde Vlaamse klimaatplan door Joke. Dit plan dat het beleid voor de periode 2013-2020 invult toont vooral hoe weinig prioritair het hele klimaatvraagstuk wel is voor deze Vlaamse regering.

Het eerste luik van het plan moet de CO2 uitstoot reduceren, daarbij is gemikt op 15% minder uitstoot in 2020 ten opzichte van 2005. Dit klinkt misschien behoorlijk ambitieus maar is het niet echt, om te beginnen was 2005 een jaar met hoge emissies en zaten we daar in 2011 al bijna 15% onder. Dit door een verhoging van energie-efficiëntie, een zachte winter en vooral omwille van de economische crisis. Een doel vooropstellen voor 2020 dat je in 2011 kon halen is niet erg spectaculair.

De maatregelen die voorzien worden om de reductie te bereiken zijn volgens BBL, WWF en Greenpeace absoluut onvoldoende. Er wordt vooral gerekend op het aankopen van schone lucht in het buitenland (de zogenaamde uitstootrechten) waardoor er in Vlaanderen geen structurele maatregelen zullen genomen worden. Zo is de totale reductie voor de transportsector slechts op 1,5% gezet. Wat sowieso al zal gehaald worden door technologische verbeteringen aan de wagens. Dus echt iets doen aan de mobiliteitsproblematiek (zoals het invoeren van rekeningrijden voor personenauto’s) is niet aan de orde.

Het tweede deel van het plan bevat een hele reeks maatregelen die ons moeten beschermen tegen de toenemende gevolgen van klimaatverandering. 74 maatregelen vooral gericht op waterhuishouding moeten ervoor zorgen dat we niet overstroomd geraken. Van veel maatregelen is echter nog niet duidelijk hoe ze gefinancierd zullen worden, en of ze voldoende bescherming zullen bieden.

Kortom, als Nick Balthazar nog eens een clipje maakt dat sta ik erop dat hij politici zou verbieden om mee te zingen zolang ze niet op de proppen komen met echte beslissingen en harde engagementen. Want dit plan voelt aan als lachen met het klimaat en lachen met iedereen die meezong met Sing for the Climate. Of kunnen we Joke Schauvliege en Elio Di Rupo nu voor de rechter slepen omdat ze voor de ogen van de pers de eis voor een ambitieus klimaatplan ondertekend hebben én dit nu manifest weigeren uit te voeren?

8 reacties op ‘lachen met het klimaat

 1. Onze leiders zijn totaal in de macht van de economische krachten in dit land. De inzet: een loze belofte op tewerkstelling. Deze pathstelling weerhoudt hen ervan om echte beslissingen te nemen.
  Ik had tot voor kort een groot vertrouwen in een soort van stille revolutie, een reeks van (Vlaamse) maatregelen en besluitvorming op grond van bevindingen van voortrekkersorganisaties en wetenschap. Ik heb het idee dat deze werkwijze stilletjes naar de achtergrond verdwijnt door andere zaken onder de (media)aandacht te brengen, zoals de Vlaamse polarisatie tussen links en rechts, waarbij alles wat de economie niet dient afgedaan wordt als links, controversiële uitspraken en beslissingen van de burgemeester van A, en van alles meer, wat weinig inhoudt maar belangrijke konsekwenties heeft voor de ‘grondstroom’ van Vlaanderen. Of hoe krijg je wat je wil door daar actief op in te zetten.
  Ik vind dit bijzonder jammer en een zoveelste gemiste kans. De activisten die terugkwamen van de laatste klimaattop wisten het al. Er is totaal geen consensus te bereiken waar aan mensen en overheden gevraagd wordt om zichzelf te beperken vanwege een groter, algemeen belang. Ondertussen wordt de pathstelling groter, de (klimaat)gevolgen minder en minder weerlegbaar. Er is een oud spreekwoord dat zegt dat de put gedempt wordt als het kalf verdronken is. Ik kan alleen maar hopen dat men het, wat klimaatopwarming betreft, niet zover laat komen. Ik vrees ervoor. Lang niet ieder exemplaar van de menselijke soort blinkt uit in een vooruitziende blik en een daaraan aangepaste houding. Wie wel ziet, is het aan zichzelf verplicht alles te doen wat in zijn macht ligt om het tij mainstream te keren. We doen voort.

  Like

  1. Lieve, Je kan het volk niet verwijten ‘het volk’ te zijn… En daarmee is de patstelling compleet. Wie van de lezers van deze blog zijn bereid om te ‘verliezen’ in functie van herverdeling? Wie is bereid de hand te reiken naar al die groepen van mensen die intellectueel, materieel of emotioneel kapitaal tekort komen? Het volk heeft de leiders die ze verdient! En wij , en het middenveld, heeft gigantisch de aansluiting met het volk gemist. Nu moeten we dus niet huilen omdat Rechts wint. Links heeft zich altijd intellectueel elitair gedragen, of omgekeerd: populisme als communicatiestijl verward met populisme als het verliezen van het grote verhaal ten voordele van de waan van de dag…
   We doen er goed aan eens in eigen hart te kijken, om te zien of we van dageraad tot avond geen ander hart hebben zeer gedaan…

   Like

   1. Ik ben absoluut bereid om veel los te laten… mijn kinderdroom van een rechtvaardige wereld voor elk kind is nog steeds prioritair aanwezig in mijn leven!!!

    Like

 2. Stop met het zoeken naar een consensus. Dat is tijdverlies. Het is intussen duidelijk dat de TGV versnelt op weg naar de betonnen muur. Steek je energie in de voorbereiding op de crash, samen met de reeds overtuigden. Zij die niet meedoen, omwille van domheid, desinteresse of blind geloof, zullen later wel van gedacht veranderen. Hopelijk (voor hen) niet te laat. Iedereen die mee wil doen, omarm ik en steun ik van harte. Wie niet wil, blijf weg uit m’n leven, het interesseert me niet meer.

  Like

   1. Ik dus niet, want het getuigt van een fundamenteel gebrek aan respect voor minder begoede, minder getalenteerde, minder vaardige, minder opgeleide, kortom: kansarme mensen… Dat is wel heel erg selectieve rechtvaardigheid, niet?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s