10,4 euro/uur


Even een terugblik op januari, de eerste maand waarin ik naast mijn job ook een politiek mandaat had. Ik heb in totaal 171 uur werk geregistreerd, ofte 43 uur per week (de eerste week heb ik nauwelijks iets gedaan). Ik zit dus ver van het ideaal van 30 of zelfs 21 uur waar ik lang geleden eens over schreef.  Van die werkuren gingen 33,5% naar de politiek, 56% naar mijn professionele bezigheden en 10,5% naar vrijwillige activiteiten.

Wat het werk betreft zijn 40% van alle uren ‘betaalde uren’, het gaat over lezingen en begeleiden van diverse organisaties en projecten. 16% van de totale tijd hangt samen met het werk maar levert niet direct iets op zoals het doen van de administratie, opvolgen van mailtjes en het schrijven van deze blog.  Het vrijwillige werk bestaat onder andere uit dingen doen voor het Ministerie van Ideeën, regelmatig studenten zien die me willen interviewen en af en toe een gratis lezing.

Van het politiek werk bestaat 2/3den effectief uit de vergaderingen van de commissies en gemeenteraad en de voorbereiding die daarvoor nodig is om de agenda door te nemen, stukken te lezen, informatie op te zoeken en dergelijke. Het andere derde zijn de activiteiten die te maken hebben met vergaderingen van de lokale fractie van Groen, bijwonen van activiteiten van Groen nationaal of andere contacten die niet rechtstreeks te maken hebben de gemeenteraad. Of deze maand representatief is voor de volgende maanden kan ik moeilijk zeggen, maar ik vermoed dat de uren voor het politiek werk eerder zullen toenemen dan afnemen. Eind van deze maand wordt trouwens de verdeling van bijkomende mandaten (van vzw’s, intercommunales enzo) goedgekeurd en komt er nog een en ander bij.

telraamWordt ik daar nu rijk van? Bij mijn echte job zal ik in januari bruto ongeveer 26 euro/uur verdiend hebben. Als ik juist geteld heb levert het politieke werk me 945 euro op (na aftrek van de afdrachten), dit is dan 16 euro/uur. Van beide bedragen gaat dan ongeveer 35% belastingen en sociale bijdragen af. Dus kan je stellen dat ik in januari 10,4 euro/uur netto verdien met politiek. Ik ga daar zeker niet over klagen, want het minimumloon in Duitsland is slechts de helft daarvan. Stellen dat ik hiermee mijn zakken zal vullen is echter ook wat overdreven.

Wat nog belangrijker is dan de centen, is dat het erg boeiend is om te leren hoe de lokale democratie werkt. De echte beloning krijg je als het lukt om hier en daar een steen te verleggen in de rivier.

7 reacties op ‘10,4 euro/uur

 1. Ach Steven, de centen. Een mens heeft er ‘natuurlijk’ nodig in ons soort van samenleving om zichzelf niet voor een onmogelijke opdracht geplaatst te zien. Maar zolang een mens toekomt en plezier en zin beleeft aan wat hij doet, mag hij zichzelf gelukkig prijzen.
  Je zakken vullen doe je meestal niet met zinvolle arbeid.

  Like

  1. Sorry maar dat laatste slaat nergens op. Alsof het verboden is om rijk te worden met zinvolle arbeid? Alsof het zondig zou zijn om geld te verdienen? Neen, dat gaat er bij mij niet in. Alle arbeid die een vorm van meerwaarde genereert, moet juist en voldoende vergoed worden. Of het nu de vuilnisman of de professor is. En daarbij is er wel degelijk een verschil tussen de medewerker, de ondernemer, de filosoof en de arbeider…

   Like

 2. Ik heb er nooit aan getwijfeld dat men geen lokale politiek moet doen voor het geld en dat het oordeel ‘het zijn allemaal geldkloppers’ dus niet klopt. Maar die geldkloppers bestaan spijtig genoeg wel in de politiek (en de administratie). Zie b.v.: https://www.youtube.com/watch?v=1A7FHVWOpXk
  (Deze ambtenaren staken op dit moment omdat ze zouden moeten inleveren: http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1574358/2013/02/05/Europese-ambtenaren-staken-tegen-loonsverlaging.dhtml)

  Like

 3. Zelf denk ik regelmatig eens na over de volgende (filosofische) vraag:

  ‘Wat is werken?’

  Nadenken over ‘wat is werken?’, is dat werken of is dat ontspanning?

  Ik ben er nog niet uit.

  Like

  1. Het antwoord zit in de bijdrage van Steven. Alle activiteiten die bijdragen tot een bepaald (maatschappelijk) doel zijn arbeid, weliswaar niet allemaal betaalde arbeid. Alle activiteiten gericht op (louter) zelfontplooiïng en privé leven zijn geen arbeid (in relatie tot een arbeidsorganisatie). En dan heb je nog arbeid waarbij je aan de vergoeding verzaakt. Als je dus filosofeert in functie van jouw persoonlijke zoektocht is het geen arbeid. Als je filosofeert in functie van een maatschappelijke bijdrage en/of een economisch resultaat is dat wel arbeid. Arbeid is dus niet zozeer wat je doet maar de relatie tot wat je het doet…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s