de eerste schooldag


lammetjesEerst een paar vaststellingen van praktische aard over de gemeenteraad van gisteren. De maaltijd voor de raadsleden (en medewerkers) bestond uit een bloemkoolsoep, een stevige lamsbout met puree of een vegetarische pasta schotel met vier kazen. De soep en pasta waren best wel lekker.

Ik hoorde van de traiteur dat er 80 warme maaltijden waren voorzien en de verhouding al jarenlang 25% veggie en 75% vlees is. Nu bleek dat gisteren er onvoldoende veggie-aanbod was én een overschot van vlees. Niet alleen zijn er meer vegetariërs in deze raad dan in de vorige, maar heel wat vleeseters zien zo’n bout waar je makkelijk het lammetje bij kan fantaseren liever aan zich voorbij gaan. Ik heb dan ook even gesuggereerd aan de traiteur om de verhoudingen even te bekijken. Een stad die zich Veggie-hoofdstad noemt zou hier toch iets meer moeten kunnen doen. Ik probeer in elk geval de juiste kanalen te gebruiken (dienst Protocol) om dit te herbekijken.

Op één vraag uit het vragenuurtje wil ik even ingaan. Dirk Holemans, onze fractieleider wou weten hoe het zit met de GAS- boetes voor minderjarigen. Zoals eerder bekend zijn er in 2012 in Gent 5 500 boetes uitgeschreven. Wat jongeren betreft (16-18 jarigen) wordt automatisch een bemiddeling opgestart. Vorig jaar zijn er 71 bemiddelingsdossiers opgestart (1,3 % van het totaal). Blijkbaar zijn er slechts 12 bemiddelingen positief afgesloten, omdat de betrokkenen vaak liever een boete betalen dan mee te gaan in een bemiddeling. Verder verzekerde Termont ons dat in Gent sneeuwballen gooien, met de voeten op een bankje zitten of een broodje eten aan de kathedraal nooit een GAS boete zal opleveren. Dit is elk geval een thema dat Groen nauwgezet zal volgen.

De raadszitting zelf dan. Veel volk op de publieksbanken, een behoorlijk opgewonden sfeertje, een beetje als de eerste schooldag. Na een test met het elektronisch stemmen en het goedkeuren van enkele hoogdringende punten is de burgemeester gestart met het voorlezen van de beleidsverklaring. Dan mochten de verschillende fractieleiders reageren, in een strikte volgorde: eerste de grootste oppositiepartij zo tot de kleinste, en dan de kleinste meerderheidspartij en zo tot de grootste. De toespraken waren een beetje voorspelbaar en duurden nogal lang (in totaal van 19u30 tot 21u47, met een kleine onderbreking voor de klasfoto.

Waar NV-A en CD&V nog enkele ernstige punten van kritiek hadden rond bijvoorbeeld het aantal schepenen en de kostprijs van het ambitieuze programma was de tussenkomst van het Belang overbodig. Een half uur lang veronderstellingen maken en mensen bang maken (cafébazen, automobilisten, organisatoren van evenementen, bewoners…) voor dingen die gewoon niet in het akkoord staan. Toen Bracke tegen de regels en afspraken in het debat opende was er even wat tumult met het heen en weer sturen van verwijten. Het waren 10 geanimeerde minuutjes die echter weinig inhoudelijks opleverden. Om 22u37 is het gesprek over het bestuursakkoord afgesloten. Het akkoord is goedgekeurd meerderheid tegen minderheid – al moet het bestuursakkoord blijkbaar niet worden gestemd.

Dan zijn er nog enkele andere punten afgehandeld, en om 10 na elf heeft de burgemeester de vergadering opgeschort. Wat wil zeggen dat we vanavond om 19 uur terug samenkomen voor het vervolg. Vanavond ga ik alvast een CO2 meter meenemen, want volgens mij  begint de concentratie van CO2 in de raadszaal na enkele uren serieus te stijgen. Misschien is dat de verklaring voor het zakken van het niveau van de tussenkomsten?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s