het echte werk


Vanavond is het zo ver, de eerste ‘echte’ gemeenteraad in mijn carrière. Ik zal alvast mijn pedagogisch taak terug opnemen en proberen geïnteresseerde bloglezers wat wijs te maken in het verloop.

Om 18 uur starten de openbare werkzaamheden in het stadhuis. Voor de gemeenteraad echt start is er dan het vragenuurtje, daarbij kunnen raadsleden allerlei vragen aan het college. Morgen staan er 14 vragen op de agenda, het verslag ervan is later te lezen in de bulletins van vragen en antwoorden. Het is niet de bedoeling dat we daar met zijn allen vrolijk wat vragen uit onze duim zuigen, nee, de vragen moeten uiterlijk om 14 uur van de derde werkdag voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering aan de stadssecretaris bezorgd zijn. Ze dienen om aandacht te vestigen op bepaalde thema’s of om informatie in te winnen. Vanavond gaat het onder andere over GAS-boetes, strooien bij sneeuw, de bibberduik en storende lichtreclame. Tijdens het vragenuurtje is er voor de raadsleden en medewerkers ook de mogelijkheid iets (warm) te eten in de zaal naast de gemeenteraad.

Om 19 uur gaat de bel en start de gemeenteraad. De agenda van de vergadering is voor iedereen hier te bekijken.Deze agenda bestaat uit verschillende soorten punten. Je hebt er met hoogdringendheid die eerst aan bod komen. Daarnaast zijn er A en B punten. Deze B punten (morgen zijn het er 20) zijn al aan bod gekomen in de commissie en hoeven geen debat meer. Ze worden dus zonder discussie aangenomen. Het bepalen van wat A of B punten zijn gebeurt door de fracties, die 10 dagen voor de gemeenteraad de lijst krijgen van alle mogelijke punten. Als 1 van de raadsleden een bespreking wenst, dan wordt het automatisch een A punt.

Morgen staat er 10 A-punten op de agenda, waarvan het eerste punt, bespreking van het bestuursakkoord normaal gezien een flink debat zal opleveren. De oppositie probeert te argumenteren waarom ze bepaalde onderdelen (of het geheel) van het akkoord niet goed vinden. De meerderheid zal het akkoord verdedigen. Deze discussie gebeurt in principe door de fractieleiders van de 6 partijen en zal afgesloten worden met een stemming. Die is niet geheim, iedereen (ook het publiek) kan op de schermen zien wie voor of tegen stemt.

Na de A-punten is er tijd voor mondelinge vragen of interpellaties (morgen zijn er vier), deze maken deel uit van de gemeenteraadszitting (in tegenstelling tot de vragen van het vragenuurtje). Ook deze mondelinge vragen moeten op voorhand schriftelijk of elektronisch worden ingediend, ten laatste de vrijdag voor de gemeenteraad. Morgen staat er ook een voorstel tot besluit van de oppositie op de agenda (laatste punt), en aangezien het over een thema gaat dat door mij wordt opgevolgd zal ik hier moeten tussenkomen. Het zou ook kunnen dat dit op dinsdag gebeurt, want als de vergadering op maandag uitloopt (bijvoorbeeld tot middernacht), dan komen we met zijn allen terug op dinsdag om 19uur.

Tenslotte is er meestal ook een besloten vergadering. Dan moeten pers, publiek en medewerkers de zaal verlaten en blijven enkel de raadsleden over. Het gaat dan vooral om persoonsgebonden materies, personeelszaken (benoemingen, overplaatsingen en dergelijke), en levert bij mijn weten ook niet veel discussie op.
cafedentrukVolgens de overlevering gaan de raadsleden na de zitting nog iets drinken in café den Turk aan de overkant. Of dit vanavond het geval zal zijn kan je morgen lezen. De gemeenteraad is in elk geval een behoorlijk formeel en strikt geregisseerd gebeuren. Voor elke van de regeltjes zullen er wel historisch goede redenen zijn, maar ik ben echt wel benieuwd of zo’n beslissingsmodel ook werkt als we echt in periodes van snelle verandering en crisis komen. Afwachten of dit de volgende zes jaar zal gebeuren natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s