wij vinden de aarde leuk


Zoals ik al eerder liet weten, 2013 is ook het jaar van ‘ik vind de aarde leuk’. Met deze campagne wil OKRA, de grootste ouderenbeweging van Vlaanderen 55plussers aanzetten tot Low Impact leven. Daarvoor hebben ze 18 vrijwilligers uit alle hoeken van het land die gedurende 1 jaar aan de slag gaan om de eigen voetafdruk te verkleinen.

De gezamenlijke blog van deze 18 Low Impact mannen en vrouwen bevat reeds een hele reeks boeiende berichten over het verminderen van de vleesconsumptie,  het bezoeken van de kringwinkel, het vermijden van voedselafval en andere acties. Zo ging Gommaar aan de slag om waterverspilling te stoppen, heeft Luc beslist om alle afstanden van minder dan 5 kilometer met de fiets te doen, en doet Reinhold pogingen zich ecologischer te scheren. Adri en Rik hebben zich voorgenomen dit jaar 10 000 kilometer te fietsen en Lilianne doet gewoon haar auto weg. Schitterend om te zien hoe deze zestigers (en meer) er gewoon voor gaan.

Ik hoop dan ook dat ze heel veel aandacht krijgen, Mia of Karel zouden het bijvoorbeeld prima kunnen uitleggen in de Zevende dag of de Kruitfabriek. Misschien kan ik Daniël Termont die ook 55 plusser is overtuigen om zelf  lid te worden van OKRA (of beter nog, om Low Impact vrijwilliger te worden). Het zijn wel geen socialisten, maar als het gaat over de leefbaarheid van de planeet is een beetje tolerantie wel gepast.

Er is trouwens heel wat creativiteit te vinden bij OKRA, bekijk maar even dit bij wijlen hilarisch filmpje over hoe ze het aanpakken in Essegem/Jette.

Ik ben dan ook vereerd dat ik dit jaar deze 18 vrijwilligers mag begeleiden in hun zoektocht naar meer geluk met minder voetafdruk. Aangezien de OKRA afdelingen vooral overdag samenkomen kan ik er regelmatig langsgaan met een aangepaste klimaatshow. De data en plaatsen kan je hier vinden.

En tot slot vermeld ik trouwens met enige trotst dat mijn moeke (die zaterdag 80 wordt!) lid is geworden van het pas opgerichte voedselteam in Oostende. Je bent nooit te oud om de wereld te verbeteren.

2 reacties op ‘wij vinden de aarde leuk

  1. Geweldig initiatief! En met een goeie portie humor gebracht!

    Je bent inderdaad nooit te oud om te wereld te verbeteren / iets te leren, maar ik hoor de meeste oudere mensen in mijn omgeving alleen maar het tegenovergestelde beweren. Heel straf en aanmoedigingswaardig dat deze mensen zo veel acties ondernemen!

    Like

  2. Ja de mannen van Okra, dat zijn mijn ouders en de mensen die mij tot voorbeeld hebben gediend. Straffe mannen (en vrouwen) als ge ’t mij vraagt en nooit om een antwoord of een oplossing verlegen. Jammer dat het ras schijnt uit te sterven. Ze hadden (hebben) heel veel waarden om door te geven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s