Daniël Termont: het boek


Aangezien ik de volgende zes jaar zal mogen samenwerken met Daniël Termont (hij is mijn baas om zo te zeggen), leek het me geen slecht idee zijn boek eens door te nemen. Het is uitgegeven vlak voor de verkiezingen en de uitgeverij heeft haar best gedaan om er een gewichtig boek van te maken. Met  dik papier, veel titelbladzijden een brede interlinie en een pak foto’s. Het ziet er dus een beetje uit als een turf van 300 bladzijden maar het had evengoed in een boek van 120 pagina’s gekund. Maar dit zal vooral aan de uitgeverij liggen die journaliste Agnes Goovaerts heeft ingeschakeld om het boek te schrijven aan de hand van enkele interviews. Dit maar even ter situering.

boektermontHet boek leest vlot en biedt een interessante kijk op deze bijzondere man en zijn leven. Zijn kinderjaren bijvoorbeeld, waar hij als zoon van scharenslijpers de eerste jaren van zijn leven in een woonwagen doorbracht. De anekdotes van de openbare verkopen waar hij van jongs af aan werd ingeschakeld en zijn eerste stappen bij de MJA (socialistische jongeren) maken duidelijk waar zijn wortels zich bevinden.  De passage over zijn eerste jaren in de politiek waar hij als jong gemeenteraadslid in de meerderheid regelmatig onder zijn voeten kreeg omdat hij te veel initiatieven nam zal ik goed onthouden :-).  De rol die hij er speelde als ‘ambetanterikske’ moet toch iemand opnemen?

Enkele andere hoofdstukken gaan over zijn ervaring in de energiesector en de haven, waar hij een heel belangrijk rol speelde (en speelt). Daar kan je wel wat leren over de strategische schaakspelen van de politiek en het belang van goede relaties in alle mogelijke kringen. Naast deze grote verhalen zijn er ook leuke details zoals een lofrede op TV-Ekkergem van mijn broer Koen en de New Yorkse promofilmpjes die hij maakte voor de stad.

Het laatste hoofdstuk ‘de stad nu en straks’ valt dan weer een beetje tegen. Een aantal thema’s zoals wonen en mobiliteit worden toegelicht (met de verwijzing naar Kopenhagen als voorbeeld van een goed fietsbeleid). Een paar interessante ideeën rond het bevoorraden van winkels en het opnieuw bewonen van de verdiepingen in winkelstraten komen aan bod (deze ideeën staan ook in het bestuursakkoord). Een wervende en ambitieuze visie op de toekomst van de stad heb ik er niet echt gelezen. Het hele milieu en klimaatthema komen in het boek niet aan bod al is hij heel positief over de samenwerking met Groen.

Mijn respect voor kwaliteiten en de werkkracht van Daniël Termont is door het lezen van het boek zeker toegenomen en ik vermoed dat sommige info nog nuttig kan zijn de volgende jaren. Een ‘must-have’ is dit boek volgens mij niet, maar als je het ziet liggen in de bib is het zeker de moeite om het eens mee te nemen.

 

 

Een reactie op “Daniël Termont: het boek

  1. Dag Steven, ik hou van uw nuchtere manier van denken en benaderen en wens u van ganser harte heel veel succes in uw politieke loopbaan. De toekomst hangt af van mensen zoals gij. Verlies dus nooit uw enthousiasme en slagkracht

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s