voor een echt nieuw jaar


De mens is toch een raar beestje. We wensen elkaar eerst een goede gezondheid toe en zorgen dan meteen voor een piek van fijn stof. Want de gewoonte om elk jaar opnieuw steeds meer vuurwerk af te steken verhoogt de concentraties van dit gevaarlijke goedje met een factor 40. Het eerste uur van het nieuwe jaar is daarmee meteen het ongezondste. Daarnaast is er nog een flinke opstoot van CO2 emissies bij vuurwerk, zo lees ik op TreeHugger dat er voor 100 gram zwart buskruit 49 gram of CO2 vrij komt.  Het stadsvuurwerk in Gent was goed voor 12 000 vuurpijlen (20 000 euro), zo’n vuurpijl bevat al snel 50 gram buskruit.

Ik zal me wellicht niet populair maken als ik het vuurwerk in vraag stel, maar ik ben als gemeenteraadslid toch ook verantwoordelijk voor de gezondheid van de burgers? En we willen Gent toch echt klimaatneutraal maken? En we kunnen als creatieve en innoverende stad toch ook totaal nieuwe manieren vinden om feestjes te bouwen? In plaats van te doen wat elk stad doet (vuurwerk, kerstmarkt, ijspiste en reuzenrad) kunnen we toch veel origineler (en duurzamer) uit de hoek komen? Laat de creatieve geesten uit de stad eens een dagje brainstormen en je krijgt een heel nieuwe aanpak.

Met vuurwerk is het zoals met de schaatsbanen, winkelcentra, vliegvakanties en zovele dingen in onze wereld. Hebben we ze wel echt nodig? Of moeten we daarmee een leegte opvullen in onszelf of in onze relaties met anderen? Als je kijkt naar de toename van de hoeveelheid vuurwerk zou het ook wel eens kunnen dat de leegtes alsmaar groter worden. Of misschien is deze opstoot van vuurpijlen nog een laatste stuiptrekking van een afbrokkelende levensstijl. Net zoals de Romeinen aan de vooravond van de val hun rijk de grootste feesten organiseerden? Misschien willen we onszelf hiermee vastklampen aan het idee dat er geen vuiltje aan de lucht is. (let op de woordspeling)

lichtfietsenIk stel me het eindejaar binnen enkele jaren anders voor. Het zal wellicht zacht weer zijn, heel veel mensen hebben hun fiets versierd met kleine kaarsjes of led-lichtjes. Om middernacht gaan heel wat mensen rinkelend rondfietsen in de stad om elkaar een fijn jaar te wensen. De stadscomponiste schrijft een speciaal muziekstuk en iedereen die een instrument speelt doet mee.  Op straat, voor het open raam, op de bootjes op het water; overal klinkt magische muziek, terwijl de lichtgevende fietsen voor een visueel spektakel zorgen. En dan wordt het grootste dessertbuffet aller tijden georganiseerd. In plaats van in de eigen living het dessert te nemen zet iedereen een tafeltje buiten met daarop zelfgemaakte lekkernijen. Vrolijke mensen groeten elkaar, proeven van de ongeziene diversiteit van zoetigheden en heffen het glas met de buren. En dat allemaal zonder vuurwerk. feestfietsWie doet mee?

8 reacties op ‘voor een echt nieuw jaar

 1. ook mijn kat ( net als de meeste dieren rondom ons ) hield niet van het knallen en verstopte zich op het eerste uur van 2013 in een donker hoekje… ik duim alvast voor een vuurwerkloos 2014 en doe mee met een led verlichte fiets 🙂

  Like

 2. Beste Steven,

  Eerst en vooral een fantastisch nieuwjaar!

  Zeker, ik ben ook te vinden voor een alternatieve manier om uiting te geven aan onze blijdschap met deze wende (waarvan in een opiniestuk onlangs verscheen dat het wat gek is dat iedereen focust op dat nieuwjaar als wende, want gebaseerd op een gebrekkige tijds-telling, die om de zoveel tijd een correctie behoeft, maar los daarvan.)
  Ik heb het niet begrepen op vuurwerk, laat dat duidelijk zijn. Maar zeggen: “Met vuurwerk is het zoals met de schaatsbanen, winkelcentra, vliegvakanties en zovele dingen in onze wereld. Hebben we ze wel echt nodig?” kan je natuurlijk net zo goed zeggen over de alternatieve rituelen die je voorstelt?
  Of we het nu echt nodig hebben of niet, is misschien niet de maatstaf. Wel of het tegemoet komt aan onze nood aan invulling van een jaarwisseling, maar dan op een duurzame wijze?

  Groeten,

  Peter

  Like

 3. Wij zaten hier vannacht ook met een heel bange hond…
  Ik vind het er ook over ….al dat vuurwerk….hier in ons dorp
  wist je niet waar kijken….overal was er wel wat….
  Hier in de buurt werd een wensballon opgelaten die direct in de bomen
  vloog en daar verder brandde….gelukkig was er veel regen want met
  die wind zou het wel heel zware gevolgen kunnen gehad hebben.
  Ik hou wel van je idee!
  Ik wil je ook graag een mooi 2013 toewensen…..

  Like

 4. Bij ons is een venster gebroken, te danken aan vuurwerk, en mensen die ze niet veilig gebruiken. Dat zou niet gebeuren met muziek spelen, taart uitdelen of rinkelende fietsen?
  Beste wensen voor iedereen

  Like

 5. Juist Steven,

  Inderdaad zinloos fijn stof en CO2 emissies.

  En doe er maar meteen het plastic bij dat ongegeneerd en ongecontroleerd de lucht wordt ingeschoten, en in de natuur, rivieren en tenslotte de Noordzee terecht komt.
  12000 pijlen à 5 g plastic (?) zou 60 kg plastic betekenen !
  Het kan ook meer zijn he !
  60 kg, daar gaan véél vogels en vissen plezier van hebben, nog gezwegen van onze Zeeuwse mosselen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s