de laatste dag van mijn vorig leven


Vanavond is het eindelijk zover. De eedaflegging van de nieuwe gemeenteraad van de stad Gent. Het is vooral een ceremoniële gebeurtenis die volgens een aantal strikte regels zal verlopen. De nieuwe gemeenteraadsleden mogen elk 1 persoon uitnodigen in de raadszaal. Daarnaast is de ceremonie ook te volgen op een groot scherm in een andere zaal in het Stadhuis, trouwens iedereen is welkom om 20 uur. Na afloop is er een receptie, waarbij de nieuwe raadsleden opnieuw elk 1 genodigde mogen meebrengen. Of de receptie ook op groot scherm gevolg zal kunnen worden weet ik niet.

Ik leg in elk geval mijn kringwinkel jasje klaar en sta te popelen om aan het echte werk te beginnen. Ik ben heel benieuwd hoe het politieke spel gespeeld wordt en of het zal lukken om een klein beetje in de richting van meer sociale duurzaamheid te wegen. Als bloglezer zit je hier in elk geval op de eerste rij, dus morgen hier alvast een verslag van de eedaflegging.

6jaarcijfersNaar goede oude gewoonte heb ik gisteren de meterstanden opgenomen en kan ik het totaalplaatje van het energieverbruik van 2012 opmaken. Een beetje toelichting bij de tabel hiernaast. De eerste kolom is het totaal netto energieverbruik uitgedrukt in kilowattuur. Verbruik van elektriciteit, gas en pellets samen dus.  In 2007 was er nog geen sprake van Low Impact gedoe, en dit dus de nulmeting.

Vanaf mei 2008 ging ik dan op zoek naar de kleinere voetafdruk. De kolom rechts van de jaartallen (derde kolom) toont de opbrengst van mijn zonnepaneel. De vierde kolom het totaal verbruik zonder rekening te houden met de eigen energieopbrengst. De laatste kolom toont de evolutie ten opzichte van 2007 in procenten. Dus 2012 was iets minder zuinig dan het jaar ervoor. Ik wacht nog even op de temperatuurcijfers van het KMI voor 2012 om te zien of het met de buitentemperatuur te maken heeft. Het zou ook kunnen zijn omdat ik deze winter de aloude voetbalkleedkamer methode heb ingeruild voor een gewone – korte- douche.

In elk geval, veranderen van gewoontes en een aantal aanpassingen in huis maken het mogelijk het energieverbruik met 75% te verminderen. En aangezien ik vanaf nu heel veel avonden in het stadhuis zal doorbrengen kan het in 2013 misschien met nog wat minder.

3 reacties op ‘de laatste dag van mijn vorig leven

  1. Wij hebben dezelfde evolutie. Een daling, maar 2012 was iets slechter dan 2011. Waarschijnlijk klimatologische omstandigheden?

    Volgens mijn bescheiden mening heb je een stijging van 11%, wij hebben een stijging van 18%. We hebben nog een ander fenomeen, en dat zijn onze uurroosters in het onderwijs. Dit schooljaar vaker iemand alleen thuis, in plaats van samen op school, dus meer verwarming… Het zit in de kleine dingen… En een tweede diepvriezer voor onze groenten uit eigen tuin. Minder voedselkilometers, maar iets meer elektriciteit, ookal is het een A+++
    Het zijn weloverwogen beslissingen (en ik heb daar Steven trouwens raad over gevraagd), en dan heeft dat een impact.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s