een zee van informatie


Dit weekend kwam ik enkele actievoerders tegen van Bite Back. Een organisatie die opkomt voor dierenrechten. Hun actie naast de Mac Donalds was gericht op de overbevissing en het dierenleed dat veroorzaakt wordt door de manier van vissen. Ik heb even met de mensen gebabbeld en ook gesproken over de viswijzer van Goede Vis. Volgens de mensen van Bite Back is deze wijzer redelijk vaag, en zou het wel eens kunnen dat er ook soorten een positieve quotering krijgen die dat niet verdienen. Het is uiteraard een heel ingewikkelde kwestie om te weten komen welke vis je al of niet kan eten. Een beter alternatief zou wel eens de viswijzer van EOS kunnen zijn. Je kan deze viswijzer simpel downloaden, en je krijgt er meteen ook een aantal suggesties bij rond de gezondheidsimplicaties van het eten van vis.

Ik heb het mezelf wat makkelijker gemaakt door gewoon geen vis meer te eten, zo hoef ik niet steeds bezorgd te zijn over de mogelijke gevolgen van mijn keuzes rond duurzaamheid of gezondheid. Al begrijp ik dat sommige mensen dit een stap te ver vinden, en dus wel op zoek gaan naar verantwoorde vis.

Voor wie meer wil weten over de Vlaamse visserij kan de film ‘Fish and Run’ van Climaxi bekijken. Een documentaire waar vissers, reders, wetenschappers, verkopers en politici hun visie geven op de kwestie. Zelf vind ik de film niet zo krachtig (en een beetje moeilijk te verstaan met vooral niet ondertitelde West-Vlamingen) omdat niet zo duidelijk is waar de film naar toe wil. De ene zegt dat er genoeg vis is, de andere dat er te weinig is. Wat moet je daar dan mee.

Van een heel andere aard, en met een veel ruimere thematiek is de nieuwe film van Yann Arthus Bertrand ‘Planet Ocean’ Ik heb de film nog niet gezien, maar de trailer toont het bekende recept van Bertrand. Enerzijds de onmetelijke schoonheid in beeld brengen en dan de kijker confronteren met de verwoestende impact van de mens daarop. Ik hoop dat deze film ook hier te bekijken zal zijn.

3 reacties op ‘een zee van informatie

 1. Inderdaad, een zee aan informatie Steven.

  Ik las vanmorgen al het artikel \’Pangasius: de waarheid over de wondervis uit het vriesvak\’: http://goo.gl/H2NeM. Schokkend.

  In mijn gezin wordt ook weinig vis gegeten, eigenlijk vrijwel alleen tonijn uit blik en dat is qua duurzaamheid de slechtste keuze die we kunnen maken.

  Je kunt zoals je schrijft stoppen met het eten van vis. Maar als je het zo bekijkt, wat kun je dan nog wel eten met het oog op duurzaamheid en gezondheid? Er zijn de laatste tijd zoveel berichten over groenten, fruit, vlees …

  Over Home. De film is zijn geheel op YouTube te bekijken: http://goo.gl/uuR7J. Ook in het Frans, Italiaans, Spaans, Arabisch trouwens.

  Like

 2. En om het allemaal wat erger te maken, zitten we naast een Plastic Soup nu ook met een Plastic Bouillon (zeer zeer kleine onzichtbare plastieken deeltjes die van onze fleece truien vallen bij het wassen of die in onze tandpasta en shampoo zitten en mee door het rioolputje gaan.) Niet goed voor de vissen, niet goed voor ons.

  Like

 3. o.O ______ fleece soup : daar had ik nog niet aan gedacht.
  dan maar terug gewoon natuurlijke vesels zoals katoen, hennep, bamboe, vlas, wol.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s