onsmakelijk eten


Een kleine correctie op het berichtje van gisteren, het slotmoment van Omarm de aarde is op vrijdag 27 april in Brugge (dus niet woensdag).

Gisterenavond was ik bij de vertoning van ‘smakelijk eten‘, een film van Walter Grotenhuis. De film vertelt het verhaal van een drietal producten, de boontje uit Kenia, de garnalen uit de Filipijnen en de Soja uit Brazilië. En jammer genoeg is het drie keer dezelfde tragedie. Lokale boeren of bewoners van het woud moeten plaats maken voor investeerders die gezien hebben dat er flink wat geld te verdienen valt met de export van voedsel naar de verwende en veeleisende Westerse consument.  Naast de sociale gevolgen van de export is er de impact op het milieu met onder andere watertekorten en het verdwijnen van kostbare biotopen zoals regenwoud of mangrove bossen.

Hoewel de film behoorlijk de vinger op de wonde legt en de kijker met enig schuldgevoel achterlaat schiet hij wat te kort wat duiding betreft. We krijgen geen zicht op de grote mechanismen van het mondiaal voedselsysteem en ook over alternatieven wordt niet gepraat. Dus niet alle vragen zoals in de trailer aangekondigd krijgen een antwoord. Toch zou ik film aanraden, vlak voor je scampi’s met boontjes gaat eten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s