het is aan ons


Tijd om wat positieve berichten te verspreiden. Ik heb hier vroeger al geschreven over het initiatief van Tamara, een leerkracht uit Brugge die met een droom rond liep om heel veel kinderen te mobiliseren rond klimaatverandering. Welnu, volgende woensdag wordt haar droom werkelijkheid. Ze is er in geslaagd een heleboel scholen warm te maken en zal op woensdagvoormiddag met zo maar even 3600 kinderen een oproep doen om het klimaatprobleem aan te pakken. Ik probeer er zelf ook even langs te gaan, want dergelijk engagement verdient groot respect!

Een heel ander project is dat van Boer’n Brood in 2012, deze mensen organiseren 25 korte keten stadspicknicks in verschillende buurten in Gent. Daarbij komen ze met  mobiele stadsboerderij op een stuk braakliggende grond met schapen en kippen, strobalen en rijdende moestuinen. De feestelijke opening gaat door op 5 en 6 mei op de Sint-Baafssite, het volledig programma kan je hier zien.

In Antwerpen begint volgende week de Oceanenweek. Een hele reeks activiteiten om het grote publiek bewust te maken van het belang van de Oceanen. Het volledige programma en meer achtergrondinformatie is terug te vinden op de website: www.oceanenweek.be. Een organisatie van een groep gedreven jonge vrijwilligers en studenten.

Een vierde berichtje komt uit Amsterdam. Vorige week opende Estafette in Amsterdam-West zijn achttiende biologische eetwinkel. Dat is al de vierde in de hoofdstad. Hij kwam er nadat 700 buurtbewoners hun handtekening onder een petitie van een lokale boekhandeleigenaar hadden gezet. Daarin maakten ze hun behoefte aan een biologische winkel kenbaar. Estafette-directeur Koos Bakker zag de locatie aanvankelijk niet zo zitten, maar ging toch voor de bijl. Het zijn de eigenwijze consumenten met hun ‘bottom up’-acties die volgens hem het meeste bereiken. “Dat leert de geschiedenis. De biologische beweging in Nederland is ontstaan uit consumentenkringen en kleine winkeltjes. Ze heeft niets te danken aan de overheid of politiek.”

Durf nu nog te beweren dat we er niks kunnen aan doen.  Overal zijn er tienduizenden mensen en groepen bezig de wereld stilletjes te veranderen. Als je denkt dat het niet snel genoeg gaat, sluit je aan of organiseer je eigen actie. (of neem hier een kijkje om nog meer boeiende activiteiten te ontdekken)

(met dank aan de mensen die me al deze berichtjes doorsturen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s