nieuw


Ik gisteren dan toch maar een nieuwe koelkast besteld, niet dat het nu ineens zo warm is, maar het zal natuurlijk wel eens echt zomer worden. Ik heb na wat zoeken op internet een toestel gevonden (Liebher TD 1760-20) dat per jaar 64 kWh/jaar verbruikt. Een A+++ dus (inhoud 156 liter). Dat is nog een flink stuk zuiniger dan het zuinigste toestel dat ik kon vinden op Topten (eentje van 86 kWh/jaar). Goedkoop is dit niet, want ik betaal 499 euro. Als je voor voor de helft van de prijs een kan aanschaffen van 250 liter dan zegt dat genoeg. Vreemd eigenlijk dat je veel meer betaald voor een product dan beter is voor het milieu (en klopt zeker niet met het principe van de vervuiler betaalt).

Ik zal de koelkast ook niet permanent nodig hebben, want door de vermindering van de aankoop van zuivel sinds een dikke week is er ook minder te koelen. Het weglaten van melk lukt zonder problemen, er zijn genoeg alternatieven voorhanden. Boter is vervangen door olijfolie dus dat werkt ook. Moeilijker is de kwestie kaas. Ik heb in de bio-shop welke enkele ‘kaasvervangers’ gevonden, maar echt lekker vind ik ze niet. Dus dat zal nog wat aanpassing vragen (zeker als de kinderen hier zijn). Dessertjes is ook wat zoeken, al zijn er redelijk wat soja producten ter vervanging van yoghurt en pudding.  En ik ken ook een truckje om veganistische chocomousse te maken.

11 reacties op ‘nieuw

 1. Zijn die verwerkte sojaproducten dan zoveel beter dan de verse biologische yoghurt van pakweg Dirk Mouton (Lovendegem) die bij het Voedselteam zit?

  Like

  1. helaas op vlak van dierenwelzijn en methaanuitstoot wel ja. Waarmee ik totaal niet wil insinueren dat Dirk Mouton slecht is voor zijn dieren, maar melkveehouderij houdt nu eenmaal in dat je een aantal acties moet ondernemen die niet diervriendelijk zijn, hoe erg je dat ook probeert te vermijden. En de methaanuitstoot van de dieren blijft, bio of niet.

   Like

 2. hey steven, ik ben wel geïnteresseerd in welke je zal kopen na de markt grondig te hebben geanalyseerd! wij hebben er namelijk binnenkort ook eentje nodig. Kan je mij een berichtje sturen ajb?

  merci, Hermien

  Like

 3. ik vind de “kaas” (en mindere mate de “melk)- kwestie ook wel een wat hardere noot om te kraken … in’t filmpje van “den activist/veganist” is er sprake van cocosmelk én derivaten, hazelnootmelk, soja producten … zijn dit volwaardige vervangers? zijn er eventuele neveneffecten?

  Like

 4. Steven,

  ik ben er wel nieuwsgierig naar of je o.a. het idee om een diepvries naar een koelkast om te bouwen nog hebt overwogen. (Niet dat ik mij er zou aan wagen, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar.)

  Wat de olijfolie betreft, daar heb ik ook jaren in gebakken maar daar ben ik toch maar met gestopt. Olijfolie blijkt toch niet zo hittebestendig te zijn en daardoor toch niet heel geschikt om in te bakken (vanwege het ontstaan van ongezonde stoffen). Ik bak sinds kort dan ook kokosolie/kokosvet (van de natuurwinkel, anders wordt men mogelijk opgescheept met gehard en geraffineerd en ook ongezond spul). Weliswaar bevat kokosvet heel veel verzadigde vetten, niet alle verzadigde vetten zijn ongezond en dit vet is heel goed bestand tegen hoge temperaturen en dus uitstekende geschikt om in te bakken.

  Dat je een extra zuinige koelkast hebt gekocht is natuurlijk mooi, beschouw het volgende dan ook niet als kritiek, wel als een kritische, nuchtere overdenking.

  Naarmate toestellen zuiniger worden, wordt het reële verschil in verbruik van toestellen ook kleiner. Je hebt zo’n 120 euro meer uitgegeven aan een toestel dat 20 kWh/jaar minder verbruikt. Financieel zal je dat verschil sowieso enkel terugverdienen bij een zeer grote stijging van de energieprijs (meer dan een verdubbeling), maar daar doe je het natuurlijk niet voor.
  Maar de vraag die ik me dan spontaan ook stel, is of die 120 euro de best denkbare investering is. M.a.w. zouden er geen anderen methoden zijn om 120 euro te investeren die uiteindelijk meer bijdragen aan het milieu?
  (Zo stemt 20 kWh/jaar ongeveer met een de jaaropbrengst van 0,20 m² goed fotovoltaïsche cellen. 0,20 m² fotovoltaïsche cellen laten stalleren is natuurlijk niet nuttig (en kostelijk), maar de vergelijking geeft wel aan dat een investering van 120 euro om gedurende ongeveer 15 jaar 20 kWh te besparen, redelijk veel is.)

  Like

  1. wel Renaat, ik zou het milieueffectenrapport van die 0.20m2 zonnecellen wel eens willen bekijken. (los van het feit of ze nu beter of slechter zijn dan een koelkast). Je kan beter nog eens voor 120 EUR isoleren. (hoewel dat voor LIM niet zo eenvoudig is, gezien hij huurder is)

   Like

   1. @ Maman verte, die zonnecellen zijn natuurlijk maar een voorbeeld, isolatie zal in veel gevallen nog beter zijn (maar inderdaad geen mogelijkheid voor Steven). De boodschap dat men bij elke geld kostende milieumaatregelen ook een kosten-baten analyse valt te maken.

    Like

 5. Dag Steven!
  Ik kan je zeker de No muh kaas van veggie-deluxe aanbevelen. Op basis van noten (en dus een waardevolle aanvulling), en plantaardig vet. Zeker de pittig versie wordt hier gesmaakt. En de Cheddar strooi”kaas” ook (de parmezaan is te mild voor ons)
  Er zijn ook een aantal recepten voor notenkaas op melkmoetniet.be, een initiatief van EVA. Zeker een site om te ontdekken als je minder zuivel wil consumeren. En vooral : wees niet te streng voor jezelf (ik weet uit de vb uit het verleden dat je meestal all-the-way gaat ;-), minder is ook goed hé!

  Like

 6. de veganistische chocomousse, ook vrij populair bij de bioboer in melsele! zijdetofu, dark chocolate, honing (of ander zoetmiddel) – mixen en klaar. Wie heeft er nog aanvullingen bij dit recept?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s