afkicken


De eerste dagen van de suikervasten verlopen behoorlijk. Al vraagt dit toch een constante aandacht. Zo was gisterenavond na de show in Laarne de verleiding om een pintje te drinken toch wel groot. Gelukkig ontdekte ik dat er in de fruitsap van de wereldwinkel geen toegevoegde suiker zit. Want daar gaat het om, het vermijden van alle toegevoegde suikers. Niet simpel vooral op verplaatsing, zo heb ik deze middag in het station een broodje kaas gekocht, maar kan ik zeker zijn dat er in het broodje geen suiker zit? De snoepautomaten laat ik nu stoïcijns links liggen, ik heb wat kleingeld gegeven aan een paar muzikanten. Bij aankomst bij mijn mama in Oostende staan de koekjes al te wachten, maar ook die kan ik resoluut afwijzen. Uiteindelijk mis ik niks.

Afkicken van goedkope olie zal wellicht een pak moeilijker zijn dan van suiker. Wat nu gebeurt met de stijgende olieprijzen, en het bijhorende geklaag van de automobilisten is nog maar het begin. We mogen niet vergeten dat de productie van conventionele olie al zeven jaar niet meer is gestegen. Dit kan deels opgevangen worden door vuile onconventionele productie op te krikken (zoals de teerveldolie) maar zodra de economie wat aantrekt een de vraag stijgt gaan de prijzen omhoog. De politieke spanningen rond Iran doet de onrust toenemen, en mocht Israël het in zijn hoofd halen Iran te bombarderen dan zitten we opnieuw midden in een oliecrisis. En het gaat er niet om dat de olie plots op zou zijn, maar gewoon dat het steeds moeilijker wordt aan de vraag te voldoen, en we dus wellicht nog jaren in een roetsjbaan zullen zitten van op en neergaande prijzen.

Dat men de toekomst ooit anders heeft voorgesteld toont volgend filmpje aan. Het is gemaakt in 1958 en werpt een blik op de mobiliteit in de toekomst (nu dus), geloven in vooruitgang kan geen kwaad, maar ziet er achteraf gezien soms een beetje ridicuul uit…

 

 

4 reacties op ‘afkicken

 1. Toegevoegde suikers zijn een pest en een van de grootste gezondheid problemen van de laatste jaren. Als je leest hoeveel hart-en vaatziekten er zijn, alsook suikerziekte, dan is dat hallucinant.

  Zelf ben ik (buiten het feit dat ik nu 2 jaar geen vlees eet) ook op mijn toegevoegde suikers aan het letten, en er is al 10kg afgegaan, zonder extra fysieke inspanningen.

  Waar ik nog verder informatie over opzoek zijn de gevolgen van suikers op de gemoedstoestand van kinderen. Via bepaalde bronnen verneem ik dat ASS, ADHD enz in de hand zouden gewerkt worden door suikers, aangezien ons lichaam hierdoor ook adrenaline begint aan te maken. Het zou kunnen verklaren waarom kinderen de laatste jaren zoveel energieker (drukker) zijn dan vorige generaties. Misschien moeten we de psychologen en psychiaters en de relatine links laten liggen en vooral starten met gezonde voeding.

  http://hbo-kennisbank.uvt.nl/cgi/chw/show.cgi?fid=4321

  Like

 2. Spijtig genoeg leeft het naïeve technologie-optimisme dat in die video te zien is, in een iets andere vorm nog steeds bij erg veel mensen. Psychologisch is dat ook wel te verklaren, het is veel aangenamer om er van uit te gaan dat de technologie al onze problemen wel zal oplossen.

  Tegen het huidige technologie-optimisme van mensen die geloven dat de elektrische wagen de toekomst heeft, we binnenkort wel over een onuitputtelijke bron van duurzame energie zullen beschikken en we met technologie probleemloos kunnen verder consumeren verzet ik mij al jaren en laat ik me ook op dit forum regelmatig negatief uit.

  Want technologie-optimisme werkt vaak verlammend en zorgt er voor dat niet de maatregelen genomen worden of de gedragsveranderingen plaatsvinden die levensnoodzakelijk zijn. En de naïviteit van het hedendaags technologie-optimisme is vaak niet kleiner dan de naïviteit van wat in het filmpje getoond wordt.

  Like

 3. Die dagen zonder auto, dat vind ik nu eens een goed idee. Als zal ik als autoloze dan toch wel iets uitdagenders kiezen voor mezelf. Dat suikerloos leven valt tot hiertoe goed te doen, vind ik. Al is suikerloos misschien niet het goede woord. Ik bak mijn brood zelf, maar in de broodmix blijkt toch dextrose te zitten. Dus hebben we het misschien maar beter over suikerluw.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s