het nieuwe vasten


Het is al een hele tijd geleden dat ik op woensdag morgen een kruisje van as op mijn voorhoofd heb gekregen. Toen vond ik die hele vasten trouwens toch maar niks, alle snoep die je kreeg 40 dagen lang opsparen in een blikken doos, om dan alles op te smullen in een paar dagen tijd (met wat extra paaseieren). Het was misschien een goede oefening in ‘uitstellen van genot’ maar echt enthousiast was ik daar niet over.

Maar met de jaren komt ook de wijsheid en begin ik meer en meer het belang van het concept ‘vasten’ te begrijpen. Het heeft  historisch ongetwijfeld te maken hebben met de periode in het jaar dat de wintervoorraden schaars werden en het nog even wachten was op de nieuwe oogsten.  Als iedereen dan wat minder ging eten kon de gemeenschap makkelijker overleven. Daarnaast is al langer bekend dat ‘te veel ‘ niet goed is, en de meeste mensen in onze cultuur zullen vaker te veel eten dan te weinig. Dus bij de start van het voorjaar de porties wat kleiner maken is voor het lichaam doorgaans een goede zaak.

Interessant om zien trouwens hoe vasten de laatste tijd een nieuwe betekenis krijgt. Zo kan je voor het tweede jaar op rij meedoen met dagenzondervlees een aantrekkelijke manier om wat minder vlees te eten.  Maar is er nog een andere bescheiden actie gelanceerd: 40 dagen zonder suiker. Want wat consumptie van vooral geraffineerde suikers zijn we ook niet goed bezig natuurlijk. In meer en meer voedingsproducten wordt suiker toegevoegd omdat blijkt dat we daardoor meer van het product gebruiken en kopen. Zo mogen kinderen in principe 8 klontjes suiker per dag eten, terwijl dit twee tot drie keer zoveel is. De gevolgen kennen we, overgewicht, tandbederf en gezondheidsproblemen waarbij sommigen een link leggen tussen voeding en een aantal gedragsstoornissen bij kinderen.

De hele suikerindustrie is trouwens niet veel beter dan de olie- of tabaksindustrie.  Zware lobbygroepen om subsidies te krijgen, onjuiste informatie, ontbreken van transparantie en het bijna moedwillig op het spel zetten van de gezondheid van de consument. Wie dit een beetje straf vindt kan deze reportage nog eens bekijken van panorama.

Redenen genoeg dus om iets te doen aan onze suikerverslaving (vooral de geraffineerde suiker is een boosdoener). En ik ben dan wel een vegetariër maar ook wel een snoeper. Dus ga ik het de volgende 40 dagen doen zonder koekjes, chocolade, snoep en frisdranken.  Wat alcohol betreft (want daar zit ook veel suiker in) ga ik ook een poging wagen al weet ik niet of het zal lukken tot Pasen geen biertje of glas wijn te drinken. Dus wie dit experiment wil volgen; hier moet je zijn.

9 reacties op ‘het nieuwe vasten

 1. In zowat alles wat je koopt wat geprefabriceerd is zit helaas suiker.
  Gisteren zag ik dat zelfs in bouillonblokjes suiker zit.
  Echt alle suikers mijden is denk ik heel moeilijk.

  Maar de hoofdmoot zit vanzelfsprekend in de zoete dingen, die je vermeld.

  Like

 2. dag steven, ik ben in elk geval al goed gestart, van zondag begonnen met een mayr-kuur. Dat is een maag-darmsparende kuur om te zuiveren !
  grtn tine

  Like

  1. Gezonder eten en minder suiker eten, dat probeer ik zelf ook te doen en dat draag zonder twijfel bij tot een betere gezondheid.

   Maar die zogenaamde zuiverende kuren, daar is eigenlijk maar één woord voor … onzin. Ons lichaam is uitstekend zelf in staat om zich te ‘zuiveren’, en wanneer het lichaam daar niet toe in staat is, zal het drinken van allerlei sapjes daarin niet helpen.

   Like

 3. Ikzelf eet al een een paar jaar suikervrij. Dat is zeer geleidelijk gegaan en zonder veel problemen. Maar voor degenen die er mee worstelen : ondertussen lust ik (meestal) de “gewone” snoep en koekjes niet meer. Als ik er ergens dan toch nog eens naar grijp in de hoop dat ik het toch lekker vind, vind ik het meestal te synthetisch van smaak, veeeeel te zoet, enz. Gewoon niet meer lekker.
  En er zijn heel wat lekkere vervangers : om maar één voorbeeld te noemen : confituur maken met appeldiksap bvb. veel lekkerder dan “gewone” confituur! Fondant chocolade in plaats van de veel te zoete melkchocolade, enz. enz. Er is echt nog leven na het synthetisch zoet !

  Like

  1. Er is weinig synthetisch aan suiker, en helemaal niet aan niet sterk geraffineerde suiker. Bovendien is de tweedeling die soms gemaakt wordt in natuurlijk = gezond en ‘synthetisch’ = ongezond niet in overeenstemming met de werkelijkheid.

   Wat overigens niet wegneemt dat minder suiker gezonder is en dat over het algemeen meer natuurlijk eten gezonder is.

   Like

 4. helaas is dat ook mijn grootste bemerking over het aanbod in de wereldwinkel: allemaal veel te veel suiker om maar tonnen extra van die paraguayaanse suikerboeren te kunnen slijten: veel te zoete choco en confituur waarbij mijn mond al dicht plakt bij het zien ervan, koekjes, snoepjes, honingkoek, speculaas, … vreselijk. Doe de suiker, de koffie en de alcohol weg en er is niets meer over in de wereldwinkel.

  Like

 5. Ik ben al een jaar of 5 bezig mijn suikerverslaving af te bouwen. Ik heb al een hele weg afgelegd, ik had het dan ook wel sterk te pakken.
  Ik zie het mezelf in de eerste jaren nog niet doen, de suikers helemaal afzweren. Daarvoor is het nog veel te lekker, dikwijls heb ik een echte drang naar zoetigheid.
  Maar aan de positieve kant heb ik al gemerkt dat ik af en toe iets proef waarbij ik me (een beetje) stoor aan het feit dat het “te zoet is”. Vroeger was dat een onbestaand begrip voor mij “te zoet” dat kon gewoon niet.
  Intussen zijn we ook experimentjes gestart met het gebruik van Stevia in bepaalde desserts. Maar daar is ook nog veel onontgonnen terrein.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s