Alexia 1 – Piet 0


En hier is Alexia weer, een ondernemende jongen vrouw die op haar eentje een hoop vlees-eters wil overtuigen om het met wat minder vlees te doen. Vorig jaar lanceerde ze voor het eerst haar ‘dagen zonder vlees’ campagne, wat meteen een schot in de roos was met 13 000 deelnemers. Dit jaar kan je opnieuw mensen aanzetten om hun vasten een nieuwe invulling te geven. Het principe is heel eenvoudig, je probeert tijdens de veertig dagen van de vasten regelmatig een dag zonder vlees in te lassen. Op de site ‘dagen zonder vlees’ kan je je acties registeren en zie je meteen wat het effect is.

Voor deze versie heeft Alexia trouwens een aantal bekende Vlamingen kunnen strikken om volgend filmpje te maken: laat het circuleren en geef je vrienden vleeseters de kans om mee te doen.

Over vlees gesproken, je herinnert je misschien nog de heisa een tijdje geleden toen de Boerenbond radicaal in de aanval ging tegen donderdag Veggiedag.  In de nasleep daarvan vertelde Piet Van Temse dat de Vlam een campagne zou lanceren met onder andere aandacht voor vleesvermindering. Nuja, de resultaten van deze campagne kan je hier lezen. Daaruit blijkt duidelijk dat het er de Vlam en de Boerenbond helemaal niet om te doen was aan te zetten tot vleesvermindering, maar vooral om het imago van vlees te verbeteren.

Als ik dan de frisse en onbevangen stijl bekijk van Alexia (en de al even succesvolle aanpak van donderdagveggiedag) kan ik alleen maar concluderen dat deze mensen met hun aanpak meer  bereiken dan de verkrampte pogingen van een onduurzame sector om een onhoudbare levensstijl te blijven pushen. Misschien is het tijd voor een nieuwe campagne: ‘dagen zonder boerenbond’?

7 reacties op ‘Alexia 1 – Piet 0

 1. Voor mij reeds 2 jaar, 1 maand en 16 dagen zonder vlees. En de gezondheidsimpact is er trouwens niet, integendeel. Mijn bloedwaarden zijn vorige week gemeten en nog nooit zo goed geweest. Enkel een tekort aan vitamine D, maar de zon zal dat probleem wel oplossen.

  Like

 2. Het is niet omdat de huidige voorzitters bij de boerenbond nu onverstandig bezig zijn, dat we ‘dagen zonder boerenbond’ zouden moeten hebben – integendeel, ik denk dat de boeren een betere ondersteuning zouden moeten krijgen, met een kenniscentrum dat meer onderzoek en steun biedt voor een omslag naar duurzaam (permacultuur) boeren, low-impact boeren en stadsboeren – want hoe gaan we het doen, zonder zij die aan de basis van onze voedselproductie liggen?
  Wat niet wegneemt dat ik idd ook vind dat het met minder vlees kan, ik fan ben van onze Gentse veggiedag, en ook in mijn leven de positieve effecten ervaar van een dieet met minder vlees.

  Like

  1. Ik denk dat je de ‘dagen zonder boerenbond’ ook moet lezen als ‘dagen zonder deze boerenbond’. Zelf zie ik het belang van lokale landbouwers heel erg in, maar ik ben voor een boerenbond die staat voor een duurzame, kleinschalige lokale landbouw en voor een boerenbond die zulke landbouw verdedigt. De huidige boerenbond doet het tegendeel, en dat is zeker niet enkel te wijten aan de huidige voorzitter maar is al zolang ik mij kan herinneren het geval.

   Ik heb dan ook de indruk dat de huidige boerenbond (en het boerensyndicaat is nog erger) als organisatie dusdanig ziek is, dat we daar geen heil meer van moeten verwachten.

   Like

 3. Wat de Boerenbond betreft, ik denk dat het probleem niet enkel bij de voorzitters zit. In mijn ogen is die hele organisatie (of toch wat ik er al van gezien heb) doordrongen van een verouderde en sterk economisch georiënteerde visie.
  En van donderdag veggiedag ben ik ook een grote voorstander. Onze beenhouwer doet er zelfs aan mee (is namelijk gesloten op donderdag). 🙂

  Like

 4. Het is naïef om te geloven dat donderdagveggiedag tot bij iederéén in Oost-Vlaanderen doorgedrongen is. Sinds ik niet meer aan de overheid werk, maar in Merelbeke, zie ik hoe het er in echte bedrijfsrestaurants aan toe gaat: er wordt niets gerecycleerd en van de 4 gerechten die ze serveren is er géén veggieschotel, integendeel, het lijkt erop dat ze op alles vlees willen gooien. Broodje mozarella is met kipfilet, …
  De ‘koks’ denken dat vegetariërs aan de saladbar moeten aanschuiven en hoorden nooit eerder van seitan of gerechten met groenten kennen ze ook al niet.
  Seitan, daar hebben ze nog nooit van gehoord en de milieu-impact nog minder. Er wordt hier alléén maar vlees geserveerd (wat warme gerechten betreft en vaak nog samen vermengd met de pasta).
  Het gaat hier over een héél bekend internationaal groot bedrijfsrestaurant, waarbij de website schrijft over duurzaamheid en de planeet,… Maar de praktijk is zo schrijnend.

  Op de site waar ik werk wordt er niets van pmd gerecycleerd, er werken helaas veel mensen.
  Persoonlijk denk ik dat we bedrijven moeten sensibiliseren.

  Like

  1. Indien er sprake is van een MVO beleid voor de site en/of de cateraar, is er vaak ook een MVO verantwoordelijke. Die kan je een mail sturen met jouw vraag in verband met ‘dieetvereisten’ , want zo heet dat. Maar meteen ook suggeren dat er veel te verdienen valt om de ingrediëntenlijst resp. het afval onder de loep te nemen. Dat is echt een argument dat werkt, terecht overigens…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s