beter dan nieuw


Dit is het eerste berichtje gemaakt op mijn nieuwe Lenovo Thinkpad.  Nuja, nieuw, het ding is al ongeveer 3 jaar oud, maar pas sinds gisteren in mijn bezit. Als het gaat om de aanschaf van producten als een computer is de eerste vraag natuurlijk of dit echt nodig is. In mijn geval is het vooral omdat Adam die nu in het tweede middelbaar zit steeds meer een computer nodig heeft. Tot hiertoe gebruikt hij de mijne, wat soms wel onhandig is – vooral omdat die van mij overal mee naar toe gaat. Dus heb ik een aantal maanden geleden een deal gemaakt zodat Adam wat zakgeld bij elkaar kon sparen om zo mijn vorige laptop over te nemen. Zelf ben ik dan langs gegaan bij Green Macheen om met Jonas te bekijken wat er mogelijk was. Green Macheen is nog een voorbeeld van een klein lokaal bedrijfje waarvan ecologie en hergebruik de basis vormen.

Ik moet toegeven dat ik er zelf even aan dacht om een nieuwe laptop te kopen (weliswaar van een merk dat goed scoort op de Greenpeace index) maar het is snel duidelijk geworden dat een tweedehandscomputer in elk geval beter is dan een nieuwe. Jonas werkt met Lenovo (het Chinese zustermerk van IBM) omdat dit zeer robuuste computers zijn en hij ook de nodige wisselstukken in huis heeft om zelf de nodige herstellingen te doen. Tegelijk is deze laptop een stuk zuiniger dan mijn huidige. Zo heb ik nu voor 300 euro (exl.btw) een laptop voor professioneel gebruik die drie jaar geleden nieuw 1600 euro kostte, en waar ik wellicht nog jaren mee verder kan. (ook al omdat Green Macheen de nodige service verleent).

Het ziet er niet altijd Low Impact uit als we hier met ons drieën in het winterverblijf aan tafel  zitten, elk achter onze eigen laptop. (want Marieke heeft al jaren haar eigen laptop)  Maar het kan misschien helpen om het misverstand uit de wereld te helpen dat Low Impact leven gelijk staat met de middeleeuwen.

8 reacties op ‘beter dan nieuw

 1. Zo iets is heel dubbel natuurlijk, tweedehands is ‘beter’ dan nieuw, aan de andere kant werkt GreenMacheen met Lenovo en scoort dit merk het slechts op de Greenpeace Index.

  Like

  1. Zonder afbreuk te willen doen aan het goede werk dat Greenpeace levert (ik ben zelf steunend lid), vind ik dat je ook tegenover deze organisatie kritisch moet staan.

   Wat je moet weten, is dat laptopfabrikanten doorgaans enkel de printplaat en de behuizing van een laptop zelf ontwerpen en produceren. De overige componenten worden ingekocht bij derden zoals bij het reusachtige Foxconn met een omzet van 60 miljard dollar en 1 miljoen werknemers. Foxconn maakt elektronica voor onder andere Apple (ipad, iphone), Nokia, Sony (Playstation 3), Nintendo (Wii), Dell, HP, Acer, Samsung en Toshiba. Je kan zelfs stellen dat in iedere computer minstens een onderdeel zit dat door Foxconn is geproduceerd. Daarnaast brengt Foxconn ook onder eigen naam producten uit.
   Het is zeer bizar dat Foxconn nergens, maar ook nergens in de Greenpeace ranking terug te vinden is…

   De keuze van de fabrikanten die opgenomen zijn in de ranking is sowieso niet echt consequent. Zo wordt Asus niet in de ranking opgenomen, terwijl het een bedrijf is met wereldwijd meer dan 110.000 werknemers en met een omzet van 20 miljard dollar. Dit terwijl RIM, het bedrijf achter de Blackberry, wel in de ranking staat, met “maar” een omzet van 2 miljard dollar en 17.500 werknemers.

   De Lenovo laptops die ik aanbied op mijn site behoren tot de Think-reeks. Thinkpads (laptops) en Thinkcentres (desktops) vormden tot 2005 de PC-divisie van IBM, waarna het werd overgenomen door Lenovo. De Think-reeks staat al decennia bekend om hun uitzonderlijke duurzaamheid.
   Naast de Thinkpads produceert Lenovo ook “gewone” laptops en aangezien die veel goedkoper zijn, is de vraag ook groter, ten koste van de Thinkpads. Dit zorgt ervoor dat, ook al is de Thinkpad milieuvriendelijker in vergelijking met andere laptops, Lenovo toch laag scoort op de Greenpeace ranking. Het marktaandeel van de gewone laptops die Lenovo aanbiedt, is namelijk veel groter dan die van de Thinkpads. Dat geeft wat een vertekend beeld, want de Thinkpads hebben weinig gemeen met de andere laptops die Lenovo produceert. Sinds de overname door Lenovo worden de Thinkpads immers nog altijd ontwikkeld door IBM. Als je naar de support van Lenovo belt voor een Thinkpadlaptop word je daadwerkelijk doorverbonden met IBM. Maar IBM, het grootste IT-bedrijf ter wereld, staat net zomin als Foxconn in de ranking van Greenpeace…

   En waarom staan Sony-Ericsson én Sony elk apart in de ranking? Sony-Ericsson was van 2001 tot 2011 voor 50% van Sony en is dus geen 100% zelfstandig bedrijf (joint venture). Enkele weken geleden is het zelfs volledig opgekocht door Sony.
   Parallel met de situatie van Ericsson en Sony, kan je moeilijk stellen dat IBM niets te maken heeft met Lenovo, en dan in het bijzonder voor de Think-reeks.

   De ranking die Greenpeace opstelt is dus, volgens mij althans, te algemeen en zonder nuances.

   Like

 2. ook een goeie tip om computers een tweede leven te geven is: overschakelen op linux. Inmiddels ruim een jaar overgeschakeld. De zichzelf dichtslibbende Windows werd steeds trager (na drie jaar echt heel traag!). Na de omschakeling was het net of ik had een nieuwe PC gekocht. Wordt sneller met de tijd, en is stabiel.

  Like

 3. oplossing voor dichtgeslibte PC’s : begin eens overnieuw.
  ben je wel een dag of zo zoet mee (niet vergeten eerst je data te backuppen), maar alles staat terug netjes, opgekuiste registry, …
  mijn laptop net zo behandeld omdat ie de driver van de usb opslagmedie kwijt was. Dat is hersteld, maar properkes en wel is ie terug veel sneller.
  ik wil best aannemen dat linux een plezier is om mee te werken, maar zo drastisch hoeft het dus niet noodzakelijk.

  Like

 4. wel nog een grappige anekdote : bij de fabrikant kon ik de nieuwste hardware drivers downloaden, en rara ik kreeg gelijk 10% korting … tot ik totaal weigerde en ineens 50% korting kreeg als ik alsnog …
  DIEVEN ! SJOEMELAARS ! VAN MIJN ERF ! kortom : nooit koop ik nog een compter van packard bell. hoe kan je nu een loonindexatiesysteem uitwerken als alles 50% te duur blijkt te zijn, of toch niet, of misschien wel, …

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s