shark alarm


Gisterenavond samen met Adam gekeken naar “Sharkwater”, een film van Rob Steward over de haaienvangst. Meer dan eens zaten we vol ongeloof te kijken hoe wreed en stom de mens kan zijn. Haaien zijn ongeveer de oudste gewervelde dieren die al meer dan 450 miljoen jaar in de oceanen rondzwemmen. Daarmee hebben ze de 5 natuurlijke periodes van massaal uitsterven van diersoorten overleeft. De slachting die nu bezig is zou echter wel eens rampzalig kunnen zijn.

Zo worden naar schatting 73 miljoen haaien per jaar gevangen, de reden daarvoor is het geloof dat haaienvinnen mensen speciale krachten zouden bezorgen. De vangst van de haaien gebeurt onder andere met ‘long-lines’, vislijnen die tot 50 kilometer lang zijn en waar honderden dieren in verstrikt geraken. De haaien worden aan boord gehaald en van de vinnen ontdaan (soms leven ze dan nog) en dan terug de zee in gegooid. Omwille van de gigantische winsten zijn er nogal wat overheden die deze illegale vangsten toelaten. Zo zien we in de film hoe zowel Costa Rica (het paradijs van het eco-toerisme) als Ecuador (de beschermers van de Galapagos eilanden) de vangst toelaten.

De wereldwijde jacht op haaien maakt dat sommige soorten al met 90% zijn afgenomen, aangezien ze weinig nakomelingen hebben is herstel van de populatie niet evident. Haaien spelen een erg belangrijke rol om het evenwicht in de het ecosysteem van de oceaan te bewaren. Als ze verdwijnen zou dit grote gevolgen kunnen hebben voor onder andere het planton en fytoplankton en uiteindelijk voor de zuurstof balans op de planeet. Kortom nog maar eens een schrijnend verhaal over hoe alles moet wijken voor het winstbejag. Waarbij Adam opmerkte dat het beste dat de planeet zou kunnen overkomen wellicht het uitsterven van de mens zou zijn.

Wie meer wil weten over de film kan hier eens kijken,  wie acties wil ondersteunen rond het beschermen van haaien klikt hier of  kan lid worden van de seafirstfoundation.  Andere organisaties die het opnemen voor de Oceanen zijn Mare-Nostrum en vissenbescherming.

5 reacties op ‘shark alarm

  1. De mensheid heeft dankzij haar ‘intelligentie’ een heel groot aanpassingsvermogen. He is niet voor iets dat wij als enige diersoort kunnen overleven bij -50 op de polen, maar ook bij +50 is droge woestijnen.

   Ik geloof dus niet dat de mensen (door eigen toedoen of daaruit voortvloeiende ‘natuurrampen’) zal uitsterven. Dat veel mensen de negatieve gevolgen zullen dragen van onze kortzichtige omgang met de wereld, daar twijfel ik niet echt aan. Dat er daarbij miljoenen, misschien op termijn zelf tientallen of honderden miljoenen doden zullen vallen, lijkt me ook niet zuiver hypothetisch. Maar dat de mensen zichzelf zal uitroeien, neen, dat geloof ik niet. Er zal al een serieus niet door de mensheid veroorzaakt ramp moeten gebeuren (inslag van een meteoriet, uitbarsting van Yellowstone-vulkaan, …) voor wij uitgeschakeld worden, en zelf dan zou het me verbazen dat de mens tot de soort zou behoren die volledig van de aardbodem geveegd wordt.

   Like

  2. Ik denk dat uitsterven misschien een beetje ver gezocht is. Waarschijnlijk zal het zo ver niet gaan.
   Maar het is wel duidelijk dat we de tak aan het afzagen zijn waar we opzitten. En dat zou ik niet direct gaan aangeven als een kenmerk van een intelligente soort. 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s