een hele grote koelkast


Mooi is het wel die sneeuw, en gisterenavond moest ik nog een paar dingen met de fiets doen, en viel me op dat de autobestuurders toch wel voorzichtiger zijn en dat het misschien zelfs veiliger fietsen is  in zulke omstandigheden. Wat deze temperaturen betekenen voor mijn huisje zal ik even beschrijven.

Mensen die trots zijn op hun grote Amerikaanse koelkast kan ik nu wel even overtroeven. Mijn hele woning (met uitzondering van het winterverblijf) is nu een koelkast met een temperatuur van ongeveer 5 graden. En dat komt goed uit want in september heb ik mijn frigo de deur uit gedaan. Dat leven zonder koelkast best doenbaar is (minstens de helft van het jaar) blijkt ook uit volgende getuigenis van Lut en Bert:

Het verhaal begint eind deze zomer. Midden augustus is onze koelkast stuk. De koelkast en diepvries hangen aan elkaar, maar hebben elk hun eigen motor. De koelkast is dus stuk maar de diepvries niet. Wie gooit er nu een toestel weg als de diepvries nog gebruikt wordt?

Het is niet zo warm in augustus en voorlopig bergen we onze bederfbare producten in een frigobox. Wat we ‘s avonds uit de diepvries halen, voor de volgende dag, gebruiken we als koelelement voor de frigobox. De energie die we er ooit ingestoken hebben wordt op die manier gerecupereerd.

Vijf maand later leven we nog steeds zonder koelkast. Nu is het nog eenvoudiger. Je hoeft je producten maar buiten of in de garage te zetten. Je kan je geen betere en vooral goedkopere koeling voorstellen. Ondertussen is onze levenswijze een beetje aangepast. We kopen nu producten die gekoeld bewaard mogen worden en niet persé in de koelkast moeten. 

100 jaar geleden leefde men ook zonder koelkast. De hygiëne is nu verbeterd. De levenswijze was toen verschillend. We kunnen er wel van leren. Zo bestaat er een verschil tussen gekoeld bewaren en koel bewaren. Gekoeld bewaren doen we door middel van een diepvries (op – achttien graden Celsius) of koelkast (op 6 graden Celsius). Koel bewaren houdt in dat we de voedingswaren op een koele plaats bewaren.

Een groot deel van de voedingswaren die we gewoonlijk gekoeld (in een koelkast) bewaren kunnen we minstens even goed of soms nog beter koel bewaren. Stuur je koelkast op skivakantie! Wil je het proberen? Het is het ideale moment om de stekker van je koelkast eens uit te trekken en zo ook je elektrisch verbruik te zien dalen!

Zelf heb ik geen diepvries zodat ik elke dag een wandelingetje maak met de boodschappentas. De hooikist gebruik ik nu als ‘koele kast’ om bijvoorbeeld yoghurt of boter een tijdje lang koel te houden. Dus best allemaal wel te doen. Als het deze zomer even warm wordt als het nu koud is zal ik de kwestie wellicht nog eens moeten bekijken.

Verder is het hier wel frisjes bij het opstaan en het koken (gelukkig hebben we ons thermisch ondergoed), maar hebben we hier best gezellig met ons drie in onze kleine warme living midden in de reuzekoelkast.


5 reacties op ‘een hele grote koelkast

 1. Eigenlijk wil ik even commentaar geven bij iets anders… hebben jullie lezers van deze blog ook gelezen/gehoord dat er gisteren op één dat zo maar eventjes 4000 ton zout op onze wegen werd gestrooid… 4000 ton, dat is bij mijn weten 4 miljoen kg, dat zijn 4 miljoen pakjes keukenzout uit de winkel. En dat op één dag.
  Zou het niet kunnen dat onze strooiverantwoordelijken in navolging van vorig jaar heel veel zout hebben ingeslaan – kwestie van niet zonder tekorten te vallen – en dat ze daar nu van af willen omdat het er al zo lang ligt en misschien volgende winter niet meer bruikbaar is? Wat met de gevolgen voor onze fauna (zoutwater voor de vogels) en flora (verzilting)? Is dat allemaal omdat we met z’n allen – weer of geen weer – overal op elk moment naar toe moeten kunnen?
  Wat met de volgende suggestie: als er nog eens sneeuw ligt in het weekend, wordt er dadelijk een (inter)nationale autoloze dag afgekondigd. Die dag besteden we extra veel aandacht aan onze buren en aan onze wijk. Gaan we samen met alle kinderen van de buurt sneeuwballen gooien op straat of in het park en maken we sneeuwmannen. We maken het voetpad van onze mindermobiele buren sneeuwvrij, baken we taart en brood (als we bloem in huis hebben natuurlijk want de kans is reëel dat de winkels niet kunnen bevoorraad worden), gaan we bij elkaar op de thee/koffie/chocomelk, spelen we samen een spel, vertellen we verhalen, zingen we samen, laten we de tijd even stilstaan……. keep on dreaming Peter

  Like

 2. O.a. in Finland wordt gewoonweg niet gestrooid. Vooral omdat dit daar geen enkele zin heeft, maar één van de gevolgen is dat de puur recreatieve of overbodige verplaatsingen wegvallen, of alvast niet met de auto gebeuren.

  Like

 3. Ik zoek al een tijdje wat info over koelkastlose manier van het leven. Maar wat ik net gelezen heb laat me denken aan de tijd toen mijn moeder van het raampje in de keuken een koeling hebt gemaakt door er in een doos (aan de buiten kant ) te bewestigen. Wij hadden houten kozijnen en dat kon dus makkelijk. De doos blijft dan buiten hangen maar het raampje kon op een normale manier dicht. We hadden de ramen die naar binnen geopend kunnen worden. Maar van het hele huis een koelkast maken gaat me een beetje te ver.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s