make your promise


De voorbije dagen konden de winkelende en kerstshoppende Gentenaars verrast opkijken toen ze oog in oog kwamen te staan met Davis Freeman en zijn kompaan Jerry Killick. Deze Amerikaanse kunstenaar is op uitnodiging van de Vooruit in Gent bezig met wat we noemen een ecologische performance. Op de kerstmarkt, de hypercommerciële ‘winterdroom’ en de drukke Veldstraat is hij al enkele dagen aan de slag met zijn ‘make a promise’.

Het duo spreekt de mensen aan om eens na te denken over welke belofte ze willen doen om de wereld een stukje beter te maken. Als ‘groene predikanten’ leggen ze de mensen een lijstje met mogelijke acties voor. Een aantal kennen we al zoals het minder vlees eten of minder het vliegtuig nemen (dan ben ik natuurlijk benieuwd ho Freeman hier is geraakt uit New York), maar ook meer verrassende tips zoals 24 uur zwijgen of geen kinderen krijgen. Wie instemt mag dan kiezen tussen een lekker sapje of een slokje Vodka.

Ondertussen hebben al meer dan 500 mensen een belofte gedaan, de bedoeling is dat die binnenkort allemaal op de site van de Vooruit te lezen zijn. Het positieve is dat door hun actie ze in dialoog gaan met mensen, en een goed gesprek meestal tot wederzijdse inspanning en begrip leiden. Zo gebeurt het wel eens dat consumenten in de loop van het gesprek toegeven dat er belangrijker dingen zijn dan weer nieuwe spullen te kopen. Daarom dat niet alle winkeliers het duo graat ziet komen.

Wat mijn voornemens betreft voor 2012, daar ga ik nog eens over nadenken. En wat de trein betreft, morgen ga ik meerijden naar Brugge met een Letser uit Gent, terugkeren doe ik al liftend. (en ik zal voor de veiligheid maar mijn thermisch ondergoed aandoen) . By the way, bedankt voor de suggesties en bijdragen zowel rond alternatieve transportmogelijkheden en eco-lingerie.

8 reacties op ‘make your promise

 1. Steven,

  Hier nogmaals een oproep om mee te staken morgen. Stefan staakt mee en ik hou de kindjes bewust thuis van school… uit solidariteit met mensen die het nu al zeer moeilijk hebben in onze maatschappij, voor de vele slachtoffertjes in het Zuiden die nu reeds het vernielende neoliberale monster niet overleven én voor de toekomst van onze eigen kinderen en kleinkinderen!!!
  Besparen hoeft echt niet op deze manier… dat ze het geld halen waar het overvloedig zit!!! Dan nog zullen die grote bedrijven etc geen honger lijden!!!

  Solidaire groetjes,

  Griet & co

  Like

 2. Heel het land gaat kapot door al dat staken. Ik zie echt niks positief of constructief aan deze staking. Langer werken zal gewoon moeten om ons sociaal model in stand te houden.

  Daarnaast hebben ambtenaren al een oneerlijk voordeel tegenover privé werknemers wat pensioen betreft. Daar kan gerust wat af.

  Like

  1. Dag Kristof,

   Bekijk ook eens het grotere plaatje alsjeblieft.

   Donderdag 22 december zijn wij solidair met de 99% medeburgers (hier en in de rest van de wereld) die de rekening mogen betalen van de crisis van een neoliberale wereldorde. De huidige campagne van 11.11.11 “Laat het zuiden de rekening niet betalen”, zet vooral de klimaatgevolgen in de kijker, maar ook op vlak van werkomstandigheden en -voorwaarden ondervinden ze daar de “race to the bottom”, opgelegd door concurrerende multinationals die alle touwtjes in handen hebben en resulterend in een steeds uitzichtlozere situatie voor miljoenen hongerende kinderen. Ook hier beginnen we uiteraard de gevolgen te voelen van de neoliberale mantra’s van besparingen, privatisering, flexibilisering etc. die zo gaarne klakkeloos overgenomen worden in de grote media. Klimaatverstoring en sociale afbraak zijn twee symptomen van dezelfde ziekte, namelijk de blinde allesverterende winsthonger van een economisch systeem dat zo overheersend geworden is dat het in zijn ongebreidelde groei alles vernietigt. De staking van morgen is een praktische invulling van “think global, act local”.

   Toen we onze kinderen uitlegden dat de “bazen van het land” nu centjes willen komen halen bij de “gewone mensen” om ervoor te zorgen dat de superrijken niet armer zouden worden, reageerden onze kindjes met ongeloof. “Dat kan toch niet?” Wij dragen graag ons steentje bij voor een betere, rechtvaardige wereld, maar de offers die nu gevraagd worden, zullen de armsten niet helpen, integendeel. Langer werken voor minder pensioen treft vooral de (toekomstig) gepensioneerden, de ouders die tijdskrediet willen opnemen voor een beter familie/werk-evenwicht en de jongeren die nog minder kans op werk krijgen doordat de ouderen langer moeten werken.

   Jawel, het is crisis. Niet voor de grote aandeelhouders van de banken die met ons belastinggeld gered zijn, maar wel voor de kleine man in de straat. De aanval op het pensioenstelsel van de openbare diensten is maar één onderdeel van de gestadige afbraak van onze sociale zekerheid, die de vorige generaties met bloed, zweet en tranen opgebouwd hebben. Wij betreuren deze maatschappelijke achteruitgang en willen onze steun betuigen aan iedereen die zich mee inzet voor een rechtvaardigere maatschappij.

   Wij doen dat onder andere door op 22 december mee te staken. Staken, of georganiseerd het werk neerleggen, is een afgesproken beschaafde, maatschappelijk aanvaarde manier om een vuist te maken tegen onrechtvaardige maatregelen die van bovenaf opgelegd worden*. Dit is een noodzakelijke vorm van democratie. Naast het kleuren van het juiste bolletje in het stemhokje, vereist echte democratie ook actief burgerschap. Naast staken kan dit ook op andere manieren, zoals bijvoorbeeld fan worden van FAN, het financieel actienetwerk. Zie hiervoor http://www.hetgrotegeld.be. Want rijkdom is er genoeg in ons land, ook om deze crisis te betalen zonder de rekening door te schuiven naar de gewone mens.

   Wij ijveren voor een maatschappij die zorg draagt voor haar mensen én voor haar natuurlijke rijkdommen. Deze twee idealen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

   Met een solidaire groet,
   Omdat een andere wereld mogelijk is,

   Griet en Stefan

   P.S. Ambtenaren hebben geen oneerlijk voordeel tegenover privéwerknemers wat pensioenen betreft. Je laat je ook hier weer vangen door de neoliberale “race-to-the-bottom”-logica (verdeel en heers). Als je de pensioenen binnen Europa vergelijkt, zal je tot de conclusie komen dat het overheidspensioen niet te hoog is, maar het privépensioen te laag. Dit zou omhoog moeten, niet het overheidspensioen omlaag.

   * In de geschiedenislessen wordt deze les helaas niet meer onderwezen, en ook in de grote media, die tegenwoordig volledig in handen is van commerciële aandeelhouders, vind je dit niet terug: een staking is een overeengekomen alternatief voor de veel schadelijkere methoden (zoals sabotage van industriële goederen) die vroeger gebruikt werden toen werknemers zich geconfronteerd zagen met onrecht. Een “sabot” of “klomp” werd tussen een treinwissel gestopt, waardoor treinen ontspoorden en dit grote materiële schade maar soms ook doden tot gevolg had. De georganiseerde werkonderbreking werd het beschaafde alternatief.

   Like

 3. Heel het land gaat vooral kapot door al dat gezeur over staken. Jezus Christus, ik heb nog nooit zoveel zin gehad om mensen te slaan de laatste dagen, zelfs vrienden en kennissen. Wie die idiote mantra van langer werken heeft bedacht weet ik niet maar het is ongetwijfeld een van die vreugdeloze politici waar ook die nieuwe regering weer vol mee zit dat hij/zij ons daarmee moet lastig vallen. Langer werken, ben je gek. Leer mensen voor zichzelf te zorgen in plaats van ze als stomme slaven elke dag die file in te jagen om het milieu te verpesten voor een job waar niemand op zit te wachten.

  Like

 4. @ Griet:Aangezien dit een milieu blog is en geen socio economisch discussieforum zal ik het maar houden bij : Wij gaan het nooit eens worden op dit punt.

  Like

 5. Dit is niet louter een ‘milieublog’ , maar eentje over duurzaamheid en transitie met als instrument ‘ecologische voetafdruk’ om het zichtbaar te maken. En het sociale en het ecologische zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Net het ontbreken van integratie van beide in ‘duurzame productie en consumptie’ is deel van de verantwoordelijkheid van elke burger/consument én werknemer/ondernemer/werkgever. Naast de verantwoordelijkheden en problemen op het niveau van systemen. Deze blog gaat soms over dit laatste maar gaat toch meestal over het eerste, namelijk ‘wat kunnen we zelf doen, en met velen doen’ om een impact/verandering te realiseren.
  Ik ben het niet eens met de staking om de heel eenvoudig reden, die Griet ook zelf aangeeft, dat mensen niet bereid zijn te ‘verliezen’ , te verminderen. En we zullen met zijn allen moeten verliezen, willen we onszelf niet collectief in de afgrond rijden. En de volgorde ervan mag dan onrechtvaardig zijn, of de mate waarin ongemakkelijk aanvoelen, we kunnen maar beter goed georganiseerd en vrijwillig verliezen dan te wachten tot de grote systeemcrisissen ‘at random toeslaan’. De vakbonden hebben een verpletterende rol in begeleiden van verlieservaringen en het meer sociaal en mentaal veerkrachtig maken van een gemeenschap, ipv de veranderingen ‘manu militari’ tegen te houden… het (socio-economisch) geweld komt van twee kanten…

  Like

 6. Steven, als ik je hiermee gerust kan stellen : Davis is één van die vele buitenlandse kunstenaars die in Brussel een stek gevonden hebben. Voor de optredens in Gent heeft hij dus geen vliegtuig moeten nemen 😉
  Geweldig dat ze in Gent de straat op gaan waar ze toch een ander publiek ontmoeten dan in het Kaaicafé waar ik me tot een aantal beloften heb laten verleiden.

  Lucie, bedankt voor je reactie die meer nuance in deze complexe materie brengt. Het is duidelijk dat de vakbonden als ledenorganisaties nog een weg te gaan hebben om een nieuwe positie in het machtsspel in te nemen. In plaats van te staken, hadden ze beter sessies georganiseerd om het over de inhoud te hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s