de reacties…


Mijn stuk is vandaag dus gepubliceerd in De Morgen én De Standaard. Met dank aan de twee redacteurs die daarvoor moeite gedaan hebben en de ongeschreven wet genegeerd hebben dat concurrerende kranten niet dezelfde opinie publiceren.

De Standaard heeft de tekst ook online gezet, en het is toch wel interessant om de reacties te lezen. De meesten zijn negatief met nogal wat verwijten aan het adres van de ‘ecologisten’, ‘de groenen’ en dergelijke. (het verbaasd me dat de woorden ‘geitenwollensok’ en ‘communist’ nog niet gevallen zijn trouwens) Toch is het belangrijk om deze reacties serieus te nemen.

Kijk, veel lezers van deze blog zijn ondertussen vertrouwd met de inzichten van mensen zoals Tim Jackson,  Richard Wilkinson,  Jarred Diamond,  Dennis Meadows, Jeremy Rifkin, Michael Ruppert, Johan Rockstrom (zie het filmpje hieronder), Thomas Dixon, Joanna Macey en vele andere verstandige mensen die wijzen op de risico’s die we lopen met ons model gebaseerd op groei en concurrentie.

Maar nog meer mensen – zie de reacties – ervaren het idee dat we het met minder zullen moeten doen als een aanslag op hun vrijheid, op hun portemonnee enzovoort. Ze reageren zoals een alcoholist die te horen krijgt van de dokter dat hij minder moet drinken. “Er is geen probleem”  (want zijn tante is 100 geworden en dronk elke dag jenever), “het zijn de anderen” (ga in Rusland vertellen dat ze minder moeten drinken, niet aan mij), “het is enkel om mij te pesten ” (drank is mijn troost in deze harde tijden), “ik ben goed bezig” (want ik rook toch niet) en tenslotte is “de dokter zelf een oude moraalridder”. Dat is zowat de teneur van de reacties.

Tja, en zoals het gaat met mensen die moeten afkicken, het helpt niet als we ze nog wat verwijten toesturen. We zullen er veel geduld en begrip moeten voor hebben en vooral duidelijk maken dat een leven zonder verslaving zoveel beter is.

(ter info voor nieuwe lezers, hieronder nog even een stand van zaken van onze planeet)

Verder sta ik altijd open voor meningsverschillen en argumenten (maar niet voor scheldpartijen).

12 reacties op ‘de reacties…

 1. TO DO lijstje in tijden van crisis:
  – Vrijwillig verliezen , met stijl…
  – Ballast overboord gooien
  – Samen eten en drinken
  – Transitie zelf produceren

  Mentaal hebben we de concepten ‘minder’ en ‘verliezen’ in al haar vormen en kleuren al heel lang niet meer ingeoefend. We moeten niet alleen zelf ons ‘groene leven’ organiseren en oefenen in transitie maar grote groepen betrekken en doen oefenen in ‘geluk met minder’. Dat vraagt een heel andere aanpak dan ‘wij- zij’. Of zogenaamde wetenschappelijke argumenten. We moeten binnen geraken via emoties en waarden waarop mensen kunnen aangesproken worden…

  Like

 2. Zoals ik al eerder vertelde is het te laat. We zijn goed bezig om onszelf uit te roeien. TABULA RASA dus. En uitroeien, daar zijn we zeer goed in. Kijk maar naar het verleden. De geschiedenisboeken staan vol van veldslagen, oorlogen, kruistochten, volkeren die elkaar uitmoorden enz. De mens is eigenlijk daar zeer goed in, ook in zichzelf uitroeien. Kijk maar eens naar het moderne wapentuig dat de Amerikanen hebben. Ze vermoorden zelfs mensen met afstandsbediening, via hun drone-vliegtuigjes.
  En vergeet internet niet, want dit is een afgeleide van het ARPA-netwerk van het Amerikaans leger. De technologie die ze afschrijven krijgen wij als modern snoepgoed (denk maar aan GPS).

  En begin zo’n agressief ras maar eens te leren om vreedzaam naast elkaar te leven met minder middelen en grondstoffen. Je moet echt geen helderziende zijn om te weten waar dat gaat eindigen!

  En “we moeten veel geduld hebben” is eigenlijk een beetje te laat, want het is inderdaad al 5 na 12. Time to act!
  Maar als grote landen, zoals Canada, de stekker uit elk mogelijk klimaatverdrag trekken, dan is het nefast. We zijn te laat, er is zelfs een omgekeerde beweging aan de gang door de economische crisis en het enige dat we nog kunnen doen is mensen waarschuwen wat er ons te wachten kan staan. Maar wie wil die boodschap brengen???

  Like

  1. Dat we grote problemen aan het creëren zijn, daar twijfel ik niet aan. Dat veel mensen daar slachtoffers van zullen worden (de armen eerst), ook niet.

   Maar als het om geweld gaat dan is de wereld nog nooit zo geweldloos geweest. We merken wel veel meer van het geweld (media, internet, de wereld als een dorp) en gezien dat we nu met veel meer mensen zijn, is er in absolute cijfers natuurlijk meer geweld. Maar relatief gezien is de kans om vermoord te worden of om te komen in een gewelddadig conflict de laatste decennia historisch laag. Wat natuurlijk geen garantie is dat deze situatie niet heel snel kan omslagen.

   Like

   1. Het kan snel omslaan als er grote problemen zijn, zoals de V.L.O.E.K. waar ik het al eerder over had. En neem daar eentje uit, een echte oliecrisis. Volgende docu (in 6 delen op Youtube) is zeker een aanrader om eens te zien wat we mogen verwachten als 1 van de 5 belangrijke crisissen op ons afkomen.

    Like

  2. Albert Einstein heeft het met volgende 2 citaten van hem mooi verwoordt:

   “Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen.”

   “Twee dingen zijn oneindig: het heelal en de menselijke domheid. Van het heelal weet ik het alleen nog niet zeker.”

   Like

   1. Ik vrees dat heel veel mensen echt denken dat de mensheid buiten de natuur staat, verheven erboven door onze technologische vooruitgang. Maar onze ethische en ecologisch evenwichtige vooruitgang hinkt wel reusachtig achterop.
    Als we als mensheid op die vlakken niet zeer snel op vooruitgaan dan vrees ik dat het wel eens heel goed mogelijk is dat we onszelf dankzij die technologie letterlijk buiten de natuur zetten en dat we misschien veel later als fossiel bijgeplaatst zullen worden in een museum naast de dinosauriërs…

    Like

 3. Zolang de meerderheid van de mensen in een neoliberale logica (macht van het geld) meedraaien, kan er niet echt iets veranderen: dat geldt voor de ecologische crisis, dat geldt voor de financiële crisis, dat geldt voor alle mogelijke crisissen van dit moment.

  Ik kreeg daarvan vorige maand nog een mooi staaltje toen ik met studenten op bezoek was in Luxemburg bij een aantal spelers uit de financiële sector. De algemene teneur was: “Crisis? Welke crisis? Wij voelen dat toch niet?” Tja…

  Like

 4. Is een ethische optie om misantroop te zijn. En wat is de verantwoordelijk die we zelf kunnen opnemen? Ik ga de wereld niet redden, wel beïnvloeden. En ik ga in ieder geval minder geweld produceren (van emotionele, psychologische, economische aard) dan dat ik heb ontvangen. En daarmee doorbreek ik alvast ‘mijn’ cirkel / catch 22. En meer moet dat niet zijn… Apocalyptisch denken is vaak een vorm van ‘externe’ locus of control. Het systeem is fout, dus waarom zouden we proberen. Maar wij samen bevolken dat systeem, creeërden dat systeem en kunnen dus andere systemen en subsystemen creëren. In UK kunnen transitiegroepen op enkele weken het geld bijeen brengen voor een lokale economische activiteit. In Vlaanderen houdt iedereen de adem in, de knip op de portemonnee (niet alleen aan de consumptiezijde, maar als deelnemer aan duurzame productie) en hoopt dat iemand anders het aanpakt. Bij deze een oproep om zelf aan de slag te gaan, niet alleen als consument van duurzaamheid maar ook als producent van duurzaamheid. Er is zoveel bedrijvigheid mogelijk die veerkracht van ozne gemeenschap versterkt, en daarmee het leven tijdens en na de systeemcrissisen mogelijk en aangenaam maakt: een bedrijf dat lokaal voedselverlies tegen gaat, een duurzame bloemenwinkel, een duurzaam feesten bedrijf, een webshop met louter lokale producten die ook bio zijn (gemaakt door privé personen) die wensen te ‘sharen’, een microfinancieringsbank in Vlaanderen, etc. … Waarom doen we het niet zelf (en doordacht, natuurlijk)?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s