kleine beetjes


Van het weekend geprofiteerd om nog een heel klein verbeteringetje aan te brengen wat betreft het energiegebruik in huis. Op de Lim-mobiel zit namelijk een klein zonnepaneeltje en aangezien de volgende maanden de Lim-mobiel op stal blijft kan ik het beter op een andere manier benutten. Dus hangt het paneeltje nu voor het raam (waar in de zomer de raam-moestuin zich bevindt) en hebben we ’s avonds enkele uren licht van de energie die overdag wordt opgeslagen. Dit via twee LED-lampen die werken op 12 volt. Veel verschil zal het in de eindafrekening misschien niet maken, maar alle beetjes helpen.

Vandaag was ik ook nog te gast op de congres van de Voedselteams en ook vorige vrijdag was ik op een studiedag rond korte keten in Gent. Interessante ontwikkelingen op dit gebied in elk geval. Enerzijds heb je de industrie die massaal landbouwgronden opkoopt (conservenfabrieken doen dit in ons land, groeilanden zoals China doen dit massaal in Afrika) anderzijds heb je een groeiende behoefte voor lokaal, gezond voedsel van dichtbij, ook nog eens op een eerlijke manier geproduceerd.

Boeren worden echter steeds meer gedegradeerd tot loonarbeiders die in dienst van de grondeigenaars, de supermarkten, de veevoederfabrikanten en zaadbedrijven zoveel mogelijk kwantiteit moeten leveren tegen een zo laag mogelijk prijs. Met overschotten, land-degradatie, verspilling en ongezonde voeding als resultaat. Dat ook dit systeem meer en meer in de problemen raakt is onvermijdelijk.  Ik kan niet zo goed inschatten of het op de onderhandelingstafel ligt maar een plan om de voedselvoorziening veilig te stellen in de woelige tijden die op komst zijn zou ook niet slecht zijn.

Wat ik steeds hoor terugkomen bij de vele uitdagingen over voedsel, de consument speelt een cruciale rol. Niet vergeten als je de volgende dagen boodschappen gaat doen! Alle kleine beetjes helpen.

5 reacties op ‘kleine beetjes

 1. Je analyse van de korte voedselketen en de wereldwijde voedselstrategie (of is het straks oorlog-strategie?) deel ik volledig. Het is ook een stokoud verhaal, waar de publieke opinie en de politiek niet van wakker ligt, nog niet… Maar profeten en pioniers krijgen in het beste geval postuum erkenning…

  Like

 2. Misschien hebben een paar onder jullie al iets gehoord van ‘Gandazwam’? Het is een projectje waar ik aan werk, om dichtbij het centrum van Gent een lokale ecologische oesterzwamkwekerij op te starten. De bedoeling is onder andere op basis van horeca-afval te werken, sociale tewerkstelling te creëren, lokale producten te gebruiken en lokaal te verkopen. Ik hoop in samenwerking met Stad Gent een community-owned model te realiseren, er zijn al een paar positieve contacten in die richting. Als iemand meer wil weten, nog een paar dagen geduld: er komt een belangrijke vergadering aan en de website zal volgen…

  Like

  1. Bruno, Ik veronderstel dat je met De Punt praat 😉 . Ik ben benieuwd….
   In ieder geval hebben we een project (ergens anders) voor een duurzame winkel, en jouw toekomstig product kwam daar ook aan bod. Ook in de workshop rond verminderen van vermijdbaar voedselverlies, hield ik jouw project in het achterhoofd… Belangrijk dus om niet alleen inhoudelijk goed bezig te zijn, maar ook de hele keten te bekijken, en de economische aspecten ervan…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s