BDW


Zo, deze voormiddag nog een show gedaan in Izegem, dat maakt nummer drie in 24 uur. Tijd voor een adempauze. In totaal zijn dit toch weer 500 mensen die de boodschap hebben gekregen. Deze morgen trouwens een grappige reactie, toen ik vroeg om wie we nu uiteindelijk kunnen rekenen om het klimaatprobleem op te lossen gilde een van de aanwezige meisjes: ‘Bart De Wever’.

Tja, een goede poging natuurlijk, maar ik heb niet het gevoel dat dit nu de prioriteit is van deze man. Integendeel, als Vlaanderen ooit zou gesplitst worden zullen we het nog een pak moeilijker krijgen als het gaat over milieu en klimaat. Zo is Vlaanderen afhankelijk van Wallonië voor water, is er meer biolandbouw in het Zuiden van het land, stijgt het aantal windmolens veel sneller in Wallonië dan in Vlaanderen. Ook voor biomassa zijn er meer mogelijkheden in Franstalig België, en op behoorlijk wat milieucriteria zoals fijn stof scoren we slechter in Vlaanderen. Als de zeespiegel stijgt en we moeten op zoek naar een andere plek om te leven dan is het misschien handig om goede vrienden te blijven met de Walen.

Maar ook van de huidige onderhandelaars verwacht ik weinig goeds als het over de echte thema’ s gaat zoals hernieuwbare energie, duurzame ontwikkeling, aanpakken van ongelijkheid of vergroening van de economie. Iedereen denkt maar in één richting: besparen, afbouwen, privatiseren, zodat de groei weer op gang komt. En als die groei op gang komt, dan gaan we nog wat sneller richting de afgrond. Ik ben in elk geval heel benieuwd wat de volgende jaren zullen brengen. En het lijkt me in elk geval verstandig nu al te oefenen in leven met minder…

 

Een reactie op “BDW

 1. Wel, eigenlijk hé, en ik durf het bijna niet te zeggen omdat het potentieel catastrofaal kan zijn, hoop ik op het langzaamaan stilvallen van de oliebevoorrading, owv peakoil….normaal gezien vermindert de hoeveelheid olie die men kan oppompen langzaamaan, als een kraan met een steeds dunner wordend waterstraaltje, en dat zou ons tijd moeten geven om ons langzaamaan aan te passen aan steeds minder olie, door steeds meer stijgende energieprijzen. Een abrupte stop zou desastreus zijn 😦
  Olie speelt zo’n enorme, allesbepalende rol in onze huidige economie, dat men dat economische model volledig zou MOETEN herzien, gedwongen door omstandigheden. Dan kan men er niet meer omheen : de economie en voedselproductie zou meer lokaal MOETEN, energieverbruik zou omlaag MOETEN enz….
  maar be careful what you are wishing for, ik weet het
  veel groetjes
  MV

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s