Plat Gantois!


Altijd bereid voor een nieuw experimentje heb ik toegestemd in het verzoek van het Gents Milieu Front om te fungeren als proefkonijn voor het project ‘Plat Gantois’. Wat is het idee?  Ik ga gedurende een week (van vrijdag 23 tot vrijdag 30 september) enkel voedsel eten dat afkomstig is uit een straal van 10 kilometer van mijn woonplaats.

Via Google maps heb ik een lijn van min of meer 10 kilometer getrokken en daar wil ik een week lang al mijn voedsel vandaan halen. Op het eerste gezicht zal dit geen probleem zijn voor groenten en fruit, maar voor andere producten zal het een andere kwestie zijn. Zuivel bijvoorbeeld lijkt simpel, want er is zeker melk en boter te vinden in de buurt van Gent. Maar vanwaar komt het veevoer van de koeien? Want dat speelt ook mee natuurlijk. Dus kan het enkel zuivel zijn van koeien die ook lokaal veevoer krijgen.

En wellicht kan ik wel een lokale kip of konijn bemachtigen, maar als vegetariër lust ik deze beestjes niet. Dus moet ik andere eiwitbronnen vinden. Heel veel vleesvervangers zijn gemaakt op basis van soja. Wat alsnog niet in Gent groeit. En seitan in dan weer gemaakt van granen en gluten. Zijn die granen te vinden hier? Wat mij meteen bij het broodprobleem brengt. Want als ik enkel brood wil eten met graan dat binnen de perimeter is geoogst?

Andere kwestie is het drinken. Als ik water uit de kraan drink, vanwaar komt dit dan? Is er in het Gentse een bron te vinden met drinkbaar water (wie weet  in Lourdes Oostakker??). In Gent wordt ook bier gebrouwen en het heerlijke drankje Roomer, maar ook hier is de vraag waar komen de ingrediënten vandaan.

Aangezien ik in diezelfde week meedoe met de marathon van Gent moet ik ook pasta zien te vinden, en eventueel energierepen en energiedrankjes die regionaal zijn. Chocolade en bananen zal niet kunnen, of heeft iemand thuis een cacaostruik?

Kortom het wordt een boeiende zoektocht, en een week is natuurlijk niet lang. Maar hier alvast een oproep voor mensen die in de perimeter wonen… heb je iets lokaal te eten dat je wil delen? Laat een reactie achter. Het je suggesties, speel ze door. Ik vermoed dat ik al zeker iemand ken die zijn eigen champignonnen teelt! (lukt dat Bruno?)

Het project zal online te volgen zijn via mijn blog, maar ook via Facebook, het Gentsmilieufront en Gentblogt.
Plat Gantois weergeven op een grotere kaart

14 reacties op ‘Plat Gantois!

 1. Hey Steven –

  Mijn eerste reeks oesterzwammen zijn uitgeput en produceren niet meer, en de nieuwe reeks is nog niet voldoende doorgroeid om vruchten te kunnen geven… Pas tegen midden oktober zal ik weer zwammen hebben (en shii-take). Ik kweek ze wel deels op gebruikt koffie-gruis, dat ik wel in Gent verzamel, maar de koffie zelf komt uiteraard niet van hier… Echt jammer qua timing!
  We helpen je wel graag aan beuke- en hazelnoten uit onze tuin, we hebben nog sla, en mijn vrouwtje heeft een groot deel van de tomatenoogst gesteriliseerd, daar kan je ook wat van krijgen…

  Voor brood: als je aan tamme kastanjes geraakt, kan je met de bloem daarvan brood make, althans volgens mijn buurvrouw, zelf heb ik het nog niet geprobeerd.

  Like

 2. Dag Steven,

  Jij bent ook lid van Voedselteams, waar ze lokale producten aanbieden. Wat is het verschil met het project die je nu uitvoert….?
  Alvast veel succes.

  Like

  1. ik ga zeker gebruik maken van het voedselteam aanbod, maar hier wil ik nog een stapje verder gaan en zien of het lukt alle voeding te vinden in zo’n beperkte straal

   Like

 3. energierepen maak je zelf met bijvoorbeeld havermout en stroop of honing, noten en gedroogd fruit (gedroogde appels kunnen uit het Gentse komen, eventueel vijgen of abrikozen). Gewoon een soort van muesli maken, iets zoets en stroperigs erdoor om alles te binden en laten drogen.
  kastanjebrood etc: daarover kan je Peter De Baptist eens aan de tand voelen http://www.peterdebatist.be/, ook over het eten van insecten (eiwitbron)
  wij wonen buiten uw cirkeltje, jammer maar helaas

  Like

 4. onze druiven zijn heel lekker en we wonen net iets meer of minder dan 10 km van jou…..; raketsla groeit hier ook; er is een melkboer in Kalken die ook kaas maakt en een paardenmelkerij in Laarne (maar dat hoort niet bij je wensen, denk ik); onze kippen leggen momenteel geen eieren, jammer
  L&J

  Like

 5. In de provincie Zeeland in Nederland worden suikerbieten verbouwd. Is wellicht ook lokaal te noemen.
  Als energiedrank kun je ook appelsap aangelengd met water nemen. Waar wij wonen (Noordoostpolder in Nederland) is dit een lokaal product, tw Flevosap. Maar dit is misschien toch te ver uit de richting.
  Of zelf vers appelsap maken en even koken voor de houdbaarheid.
  Succes met de marathon!

  Like

 6. Zo te zien leg je de lat wel erg hoog door ook de volledige keten binnen die 10 km te houden. Het is natuurlijk wel goed om oog te hebben voor de oorsprong van de grondstoffen. Stel dat er binnen die cirkel iemand tofu maakt van soya die uit Brazilie komt, dat kun je natuurlijk niet gebruiken.
  Maar wat met een lokale kaasboer (vb Hinkelspel) die zijn melk gaat halen bij een boer die zo’n 20 km buiten gent zit. Dat zou moeten kunnen vind ik.
  Misschien moet je bij het beschouwen van de productieketen een iets grotere cirkel in beschouwing nemen. Bijvoorbeeld dat elke stap maar 10 km van de vorige ligt. Ligt die kaasmaker op het einde van jouw cirkel, en zijn melkleverancier 500m verder, maar net buiten jouw cirkel….. Om het even extreem te stellen.
  Of de cirkel op 20 km leggen voor de tweede stap, en op 50 km voor de 3e stap. Of gewoon een uiterste limiet van 100 km stellen voor alles wat achter de “producent” ligt?
  Gewoon enkele ideetjes

  Like

 7. En natuurlijk….
  Zeker ook proberen het verhaal te vertellen van alle mislukkingen. Waar de kinken in de kabels zitten, welke producten je wou gebruiken maar die uit de boot gevallen ziijn. En waarom ze uit de boot gevallen zijn.
  Daar kan iedereen veel van leren.
  Ideaal zou zijn dat je ervaringen hierover door één of ander traditioneel media-kanaal (Krant, lokale zender, VRT, ….) zou gevolgd worden. Zo kun je een grote groep bereiken. En het lijkt me wel een experiment dat een hoog “entertainment gehalte” heeft. Misschien kun je jouw wagonnetje hangen aan één of ander kookprogramma, die zitten erg in de lift voor het ogenblik.

  Like

 8. Spiridon zou de 1ste Olympische marathon (1896) hebben gewonnen op minder dan 3u terwijl hij zich voedde met “wijn, melk, bier, paaseieren en sinaasappelsap.” (wikipedia). In jouw LIM-versie lijkt me een combinatie van rauwe eieren met alcoholarm bier me zeker doenbaar. Winnen daarentegen 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s