een fijn beleid voor fijn stof


Vanaf deze morgen moet er wat trager gereden worden. De normen van het fijn stof zijn overtreden en om dan toch maar iets te doen kondigt de overheid een snelheidsbeperking aan. Of het veel uithaalt is erg onduidelijk. En dat daarmee de oorzaken van het fijn stof  buiten schot blijven is duidelijk.

Fijn stof komt vooral van het wegverkeer, en meer specifiek van diesel wagens en vrachtwagens. Jarenlang heeft de overheid het aankopen van diesel wagens volop gepromoot. Dit door het zeer aantrekkelijk te maken om die als bedrijfsauto aan te schaffen en door de prijzen aan de pomp goedkoper te maken. Gevolg is dat we nu het land ter wereld zijn met de meeste diesels. Bijna 80% van alle nieuwe wagens zijn nu diesels. Het fijn stof zorgt voor heel wat gezondheidsproblemen zoals astma en ademhalingsproblemen. Elke Vlaming leeft nu al bijna een jaar minder lang omwille van het fijn stof.

Gelukkig hebben we strijdvaardige ministers om het probleem aan te pakken. Het is bekend dat een roetfilter de uitstoot van fijn stof kan doen dalen. Dus is beslist om subsidie te geven en de volledige kost van de roetfilter terug te betalen voor de automobilisten die vrijwillig de filter laten installeren. Overal staan grote borden langs de snelwegen om mensen ertoe aan te zetten deze actie te ondernemen.  De actie is volgens minister Joke Scauvlieghe veelbelovend gestart. Na drie weken zijn er 7 (zeven) premies aangevraagd voor een filter. Als er jaarlijks 400 000 duizend nieuwe diesels worden ingeschreven dan zijn 7 filters inderdaad wel erg veelbelovend…

Ah, hadden we maar politici die de problemen echt zouden aanpakken. Een kilometer heffing (die duurder is voor diesels), bij smogalarm het beurtelings laten rijden van auto’s volgens even en oneven nummerplaat, het herinvoeren van autoloze zondagen, het rantsoeneren van het aantal nieuwe auto’s dat op de weg mag komen en die per loterij toekennen (zoals in Peking), een toegangstaks voor wagens (zoals in Londen en Kopenhagen), het resoluut kiezen voor openbaar vervoer, het voorzien van speciale rijvakken voor carpoolers en bussen, het zwaarder belasten van wie alleen in de auto zit,… Er zijn zoveel structurele maatregelen mogelijk.

Maar verder dan even een paar dagen een beetje trager rijden komen we niet.

9 reacties op ‘een fijn beleid voor fijn stof

 1. We mogen onze situatie niet vergelijken met andere landen. Wij zijn een van de enigste landen met lintbebouwing, en dat maakt de implementatie van openbaar vervoer verdomd moeilijk. De verspreiding van de bevolking over het platteland is een tweede groot probleem, en daar is het openbaar vervoer net veel te weinig aanwezig.
  Tot slot is het openbaar vervoer zeker niet te vergelijken met de efficiëntie in andere landen. Alleen al de 70.000 afgelastte treinen in 2010 spreken boekdelen!

  Je zou voor minder de gemakkelijke auto nemen, toch?

  Like

  1. Ik heb een vriendin en die woont in het centrum van Gent. Ze heeft een oud wagentje kado gekregen van haar ouders. Ze woont op 15 minuten wandelen van haar werk. Haar ouderlijk huis is op een kwartiertje treinen.
   Ik snap echt niet waarom ze blijft klagen over het gebrek aan parkeerplaats voor haar deur.
   In Gent is er wel voldoende openbaar vervoer en is een auto onnodig.
   Of zaterdag tijdens het lichtfestival. Vrienden van mij die op 2 km wonen waren met de wagen naar het centrum gekomen: 45 minuten moesten ze zoeken naar parkeerplaats. Dat is toch onnodig? Er passeert een tram voor hun deur.
   Tja, t zijn de mensen zou Herman Brusselmans zeggen…

   Like

 2. Beste LIM,
  Dag Steven,

  We leven INDERDAAD een jaar MINDER door het fijne stof en vandaag blijkt uit een studie dat de autosnelwegenpendelaar 300 =DRIEHONDERD dagen in de file staat na 30 jaar werken.
  Alstublieft ! WEER een jaar minder…
  En het benzeen in mazout of diesel leidt tot bloedkanker of leukemie, dit is dus geen leuke mededeling.

  Like

 3. “bij smogalarm het beurtelings laten rijden van auto’s volgens even en oneven nummerplaat”

  Dit is een vreselijke oplossing.

  Ik heb het al vaak gezegd en zal het blijven zeggen. Ze moeten de wegenbelasting afschaffen en de benzine en diesel direct minimum 2 euro laten kosten.
  Die jaarlijkse belasting voel je niet zo. Als in de plaats daarvan de mensenkeer op keer kan laten schrikken van wat ze voor een tankbeurt moeten afrekenen, gaan ze misschien eens nadenken.

  Like

 4. Financiele hefbomen kunnen wel iets doen om het autogebruik te ontmoedigen, maar er treed al snel gewenning op aan de hogere prijzen. En daarbij komt nog dat veel van die boosdoeners bedrijfswagens zijn, en die bedrijven rekenen die kosten dan gewoon door aan hun klanten.

  En om de mensen uit de wagen te krijgen moet je ook de alternatieven voldoende aantrekkelijk maken. Dat betekent
  * openbaar vervoer structureel verbeteren (voldoende aanbod, voldoende stipt, voldoende betrouwbaar, betaalbaar, niet enkel op de spitsuren, ……)
  * Wegen inrichten voor alle weggebruikers, niet enkel voor de auto’s. Dat vergt vooral een mentaliteitswijiziging bij de ontwerpers en ook bij de beleidsmakers.
  * Allerlei stimulansen voor openbaar vervoer, fietsen, …..

  Onze maatschappij zou je kunnen van een religieus fundamentalisme beschuldigen. We aanbidden de heilige koe, AUTO genaamd. Alles staat in het teken van dat ding, alles moet ervoor wijken, ……. En net zoals de Indische variante van vlees staat hij meestal gewoon in de weg (in de file, op een parking, ……).

  Like

  1. Inderdaad.

   Alle mensen betalen voor de heilige koe of ze nu arm of rijk zijn, of ze die heilige auto aanbidden of niet.
   De kost per km daalt zelfs voor autorijders als ze veel rijden. Terwijl de kost voor iedereen dan alleen maar stijgt (verspilling van grondstoffen, hogere milieuvervuiling, meer files, meer wegbeschadigingen…).

   De oplossing is heel eenvoudig: woon op wandel- of fietsafstand van je werk, winkels en scholen.
   De mobiliteit terug meer op mensenmaat dus.

   Helaas is de ruimtelijke ordening van Vlaanderen ingericht op de auto als enig efficiënt en comfortabel vervoersmiddel.

   Openbaar vervoer kan je alleen efficiënt en financieel haalbaar inrichten als de mensen efficiënt wonen.

   Dat is dus de kern van het mobiliteitsprobleem in Vlaanderen, een ruimtelijke “wanorde” die enkel met de auto nog bereikbaar is.

   Like

 5. Wij wonen in de stad Antwerpen. Openbaar vervoer hier in Antwerpen is in orde. Zo goed als alles is te voet of met de fiets bereikbaar. Zaaalig is dat. Compromis: geen tuin.
  Het is een keuze. Mijns inziens kan je niet én op den buiten in het groen wonen én verwachten dat de overheid openbaar vervoer tot bij jou regelt. Dat klinkt héél verwend. Je moet kiezen wat je wil ! Als je kiest voor een leven ‘op den buiten’ dan kan je lowimpact goed leven door zelfvoorzienend te zijn, dus zoals de boeren. Wil je dat niet ? Kom dan naar de stad. En wees dankbaar voor je keuze.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s