verslagje vanuit Antwerpen


Begin deze week mocht ik bij de eerste jaars in het Xaverius college in Borgerhout mijn verhaal gaan doen. Julien, de gedreven leerkracht die me heeft uitgenodigd heeft meteen een enquête afgenomen bij een van de deelnemende klassen. Op de open vraag: wat heb je onthouden komen volgende zaken naar boven:

hij wekt energie op met fiets, douche met zwarte zak, patatte koken in een hooibak, geen auto, altijd fiets openbaarvervoer of tevoet,media blaast alles op over hem, sommige zegge goeje dinge over hem andere ni, kindere vonde in begin raar die manier van levennadien worden ze da gewoon, koopt alles van kring winkel, kijkt krant in bib,

Dat hij bespaart op het nemen vn een bad, en dat hij zijn eigen stroom voorziet door op een hometrainer te fietsen met daarop eenalternator.

Hoe De LIM leeft,wat hij hiervoor moet doen en legt uit hoe je zelf ook zo kan leven.

Hij gaf ook veel voorbeelden wat er in de wereldfout gaat en probeert je hierdoor te overtuigen.dat ik me tv uit moeten zette, ipv standby.de zomer douche zak en de hooikist waarmee je 3uur kookt aan je aardappelenom onze omgeving te verzorgen onze voetafdruk moet 1.8 zijnde wereld moet dringend veranderen , anders zal de wereld zoals we ze nu kenne niet lang meer blijve.

Wereld is niet goed bezig. we moeten meer bezuinigen, hij doet dit op allerlei manieren zoals een zonnedouchekap te gebruiken,niet met de auto te rijden, maar de trein te nemen, niet te vliegen en dergelijken dat er steeds meer mensen worden geboren dandat er sterven enzovoort.

wie Low impact man is

Hoe je kan bezuinigen met water .

verwarming een graad lager zetten meer het openbaar vervoer nemengeen vlees/bad/verre reis sinds mei 2008!

Voor het berekenen van je Eco Voet Afdruk: http://www.wwf-footprint.be/nl/

Dat we beter de trappen zouden nemen ipv de roltrap

Ecologishe voetafdruk is de hoevvelheid grond oppervlakte die nodig is om aan de levensomstandigheden van de mens te voldoen.

Dat die mens al meer dan een jaar geen vlees heeft gegeten. Hij heeft ook al een jaar geen bad meer genomen maar doucht zich numet regenwater, dit is wel lastig in de winter.

Ook weet ik nog dat er tal van manieren zijn om wat energie te besparen. bv: Fietsenom je laptop van stroom te voorzien. Wc doorspoelen met regenwater

Dat het gebruik van seizoensgebonden groenten en fruit beter is voor het milieu .

Het huis wat hij alles doet om ecologische gebruikt hij gaat met de fiets plaats met de auto hij pakt het sneeuw om warm water temaken en als hij eleketriciteit wil doet hij dat die zelf ontworpen hebt van een fiets van een 2tak motor.

hij eet geen vlees alleen maarvegetarisch

Dat te veel vlees eten niet gezond is voor het atmosfeer, dit wist ik helemaal niet

Best wel eens interessant om te lezen. Op de vraag of ze van plan zijn één of andere tips toe te passen geeft ongeveer twee derden een positief antwoord. Ongeveer 60% van de leerlingen zegt dat ze over de inhoud van de lezing met anderen hebben gesproken.

(de foto is van een andere school: Middenschool Brugge, met dank aan Katrien)


Een reactie op “verslagje vanuit Antwerpen

  1. Hoi Steven,
    Jouw manier van leven is voor de meeste mensen gewoon niet haalbaar, vrees ik. Misschien is het goed om mee te geven aan mensen die tot nog toe niet veel deden om het milieu te sparen : Probeer eens gewoon alle gebruik te halveren : Dus eet nog wel vlees … maar slechts de helft van wat je gewoon was. Neem nog een bad als je er behoefte aan hebt … maar doe dit slechts de helft van de keren van wat je gewoon bent, of gebruik de helft van het water, de zeep en de champoo die je gewoon bent te gebruiken. Wil je nog wel met de auto rijden? Probeer dan je kilometers te halveren (door te voet of met de fiets te gaan voor al je korte afstanden). Dit is een principe die voor velen WEL haalbaar lijkt en als we met velen dit doen … dan schieten we toch ook al een heel eind op.
    En verder … toch ook voor de meesten haalbaar : Heb respect voor alle materiaal en wees er creatief mee … dus voor je iets weg gooit : Is iets kapot?Bedenk een manier om het te repareren of te gebruiken voor iets anders dan waar het initieel voor bedoeld was of zijn er onderdelen nog opnieuw bruikbaar. Is iets niet meer mooi meer? Bedenk een manier om het terug mooi (of hip) te maken. Kan je iets zelf niet meer gebruiken? Misschien doe je er een ander een plezier mee of kan het nog naar de kringwinkel.
    Zouden studenten niet geneigd zijn om dit te proberen?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s